Annons

Göran Eriksson:Aldrig har priset varit så högt för så lite

Den här hösten fortsätter den svenska regeringsmakten att devalveras. Det har aldrig varit så dyrt att få regera Sverige – och sällan värt så lite.

Uppdaterad
Publicerad
Stefan Löfven (S) måste fundera ut vad Annie Lööf (C) verkligen menar.
Stefan Löfven (S) måste fundera ut vad Annie Lööf (C) verkligen menar. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

I den medeltida myten om Faust sålde huvudpersonen sin själ till djävulen. Doktor Faust är inte svensk partiledare, och Mefisto säljer inte biljetter till regeringskansliet, men prisbilden är snarlik.

Regeringsmakten bjuds ut på en märklig marknad den här hösten.

Det står nämligen ”Din själ” på många prislappar i år, och det syftar inte bara på sakpolitiska eftergifter.

Annons

Själen är vad Centern och Liberalerna tycker sig behöva betala för att kliva in i Kristersson alliansregering, med stöd av Sverigedemokraterna. Det är dessutom vad Jimmie Åkesson tycker att han skulle ha fått betala för att släppa fram samma alliansregering, med de liberala partierna inkluderade.

Regeringsmakten bjuds ut på en märklig marknad den här hösten. Sedan 2010 när regeringen Reinfeldt förlorade sin majoritetsställning har den traditionellt starka svenska regeringsmakten underminerats – för att till sist bli ganska ömklig.

Stefan Lövens regering tillträdde 2014 och fick börja med att regera på en borgerlig budget, och på slutet stå ut med att oppositionen i praktiken avsatte ministrar och blockerade regeringens skattepolitik.

En majoritetsregering behöver aktivt stöd av 175 mandat, vilket hände senaste under alliansregeringens första period 2006–10. Men de föreslagna regeringar som i höst har passerat revy framför talman Andreas Norlén är förstås inte i närheten: Alliansen (143 mandat), Moderaterna plus Kristdemokraterna (92), Alliansen plus Miljöpartiet (159), Centern och Liberalerna (51)...

Mot den bakgrunden borde det ju vara utförsäljning av regeringsmakten, men så är det inte alls.

Om nu exempelvis Stefan Löfven vill bli statsminister i en S-regering (100 mandat) eller möjligen S-MP (116), så skulle han han enligt Annie Lööfs erbjudande i veckan tvingas föra en ”borgerlig liberal politik” – eller göra ”en rejäl högersväng” om man talar med Liberalernas Jan Björklund.

När Lööf konkretiserar handlar det bland annat om kraftigt sänkta marginalskatter, ändrade turordningsregler, lägre ingångslöner och friare hyressättning. Och snarare mer, än mindre vinster i välfärden. Björklund lade till slopad värnskatt på de högsta inkomsterna.

Är detta att kräva Socialdemokraternas själ i betalning? Ja, önskelistorna är i alla fall förvillande lika den bild som målas upp i inledningen av Socialdemokraternas senaste valmanifest. Så här lyder S-beskrivningen av vad Moderaterna och Sverigedemokraterna tänker göra med Sverige om de får makten: ”Ge stora skattesänkningar till landets rikaste – samtidigt som vanligt folk ska få sämre jobbtrygghet, höga marknadshyror, lägre löner och en välfärd som försvagas av utförsäljning, vinstjakt och mindre resurser”.

Det har nog aldrig hänt förut, att priset för att få regera är att man genomför ett annat partis politiska program.

Hoppsan! Med socialdemokratisk retorik är det ju en nästan exakt beskrivning av det som Centern och Liberalerna – som inte nämns i manifestet – nu begär av Stefan Löfven, för att han ska få regeringsmakten.

”Valet är ditt” avslutas S-manifestet uppfordrande. Men bara några månader senare är valet i stället alltså Stefan Löfvens och nu handlar det om i fall hans eget parti ska utsätta ”vanligt folk” – varav en hel del har röstat på Socialdemokraterna – för detta.

”Vi hoppas att Stefan Löfven ska inse att för att han ska ha en viss chans att bli statsminister så kommer han att få driva centerpartistisk och borgerlig politik,” sa Annie Lööf i veckan.

Muf-ordföranden Benjamin Dousa var väldigt nöjd med Annie Lööfs kravbild på Stefan Löfven.
Muf-ordföranden Benjamin Dousa var väldigt nöjd med Annie Lööfs kravbild på Stefan Löfven. Foto: Björn Lindgren/TT

Det har nog aldrig hänt förut, att priset för att få regera är att man genomför ett annat partis politiska program. Det blir också en konkret påminnelse till Stefan Löfven om det som många länge har påpekat: Socialdemokraternas dragning till de så kallade mittenpartierna har inte varit sakpolitiskt rationell.

”Jag hade kunnat skriva under på Annie Lööfs kravlista eftersom den är till höger om Moderaternas ekonomiska politik” twittrade MUF-ordföranden Benjamin Dousa.

Så om Stefan Löfven bara tittar på den politiska prislappen, så är det möjligt att han skulle kunna göra en bättre affär – mindre högerpolitik – om han hörde av sig till Ulf Kristersson.

Det nya i årets regeringsbildningsprocess är inte att partier som vill regera tvingas kompromissa med sin politik. Det speciella är hur lång tid det tog innan något parti alls sade sig vara berett att sälja sina röster – och det chockhöjda priset som syns i Lööfs bud till Löfven.

Söker Centern verkligen ett politiskt samarbete, eller är det en provokation

Prischocken beror i det här fallet på två saker. För det första kommer Centern från höger att anklagas för svek och förräderi, om de gör en regeringsaffär med Socialdemokraterna. De kan skydda sig mot anklagelserna om de kan beskriva en ny Löfvenregering som fjärrstyrd av Centern.

För det andra finns det inga andra än Centerpartiet som kan erbjuda Socialdemokraterna en väg till regeringsmakten. Därför ser Centerns marknadsföring till Löfven ut så här: ”Du har aldrig fått betala så mycket, för något som är värt så lite”.

Det Socialdemokraterna försöker förstå är om Annie Lööf sträcker ut handen eller långfingret. Söker Centern verkligen ett politiskt samarbete, eller är det en provokation som syftar till att Socialdemokraterna ska säga nej?

Det är först nu som några partier har offentliggjort sina prislappar. Vi vet ju till exempel inte vad Annie Lööf själv skulle ha fått betala för att få stöd för de regeringar hon har sonderat för, där hon själv tänkte vara statsminister.

Men rimligen var hon beredd att betala för regeringsmakten genom att acceptera en del socialdemokratisk politik. Hur som helst blev det ingen affär, kanske var Centern inte villiga att betala tillräckligt mycket – eller så erbjöd de sin själ, utan att det var tillräckligt. Det är ju dyrare än någonsin att få regera i år.

Efter reklamen visas:
Annie Lööf (C) om kravlistan till Löfven
Annons
Annons

Stefan Löfven (S) måste fundera ut vad Annie Lööf (C) verkligen menar.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 2

Muf-ordföranden Benjamin Dousa var väldigt nöjd med Annie Lööfs kravbild på Stefan Löfven.

Foto: Björn Lindgren/TT Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons