Annons

Göran Eriksson:Borgerligheten sprängde sig – svensk lösning unik

Den växande högerpopulismen skapar spänningar i de flesta länder. Men bara i Sverige leder det till att borgerligheten spränger sig, och att Socialdemokraterna söver ner höger–vänsterkonflikten. Regeringen Löfven II blir ett unikt politiskt experiment.

Under strecket
Publicerad

Stefan Löfven (S).

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

Annie Lööf (C).

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 2 av 2

Stefan Löfven (S).

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Stefan Löfven (S).
Stefan Löfven (S). Foto: Tomas Oneborg

Efter långa förhandlingar ska statsministern – som kan sitta kvar – nu presentera en ny majoritetsregering. De borgerliga har lyckats överbrygga sina interna spänningar. Alla accepterar att sitta i samma regering som det kantparti som vill strypa invandringen.

I Norge alltså.

I Sverige läser Stefan Löfven på måndagen upp regeringsförklaringen för sin fortsatta S-MP-regering, den som ska samarbeta på bredden och djupet med Centerpartiet och Liberalerna.

Skulle de nominella siffrorna i väljarbarometern bli verklighet får M, KD och SD egen majoritet i riksdagen.

Löfven II har tillkommit utifrån partiernas gemensamma intresse av att minimera Sverigedemokraternas inflytande.

”I en tid när högerextrema krafter växer i styrka väljer Sverige en annan väg än många länder i vår omvärld” sa Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen – och snart kanske återfödd minister – i sin röstförklaring i fredags morse.

Annons
Annons

”Över hela västvärlden sveper en våg av högernationalism och högerpopulism”, sa Liberalernas Jan Björklund.

Och Annie Lööf motiverade Centerns nej till en moderatledd regering med Ulf Kristersson som statsminister: ”Ett främlingsfientligt populistparti skulle då få historiskt stort inflytande över Sveriges utveckling.”

I Norge har det funnits en liknande konflikt – trots att Fremskrittspartiet inte har samma högerextrema rötter som Sverigedemokraterna. Men den norska borgerligheten kommer alltså över motsättningarna, precis samtidigt som förhållningssättet till SD sliter sönder det svenska allianssamarbetet.

Moderatledaren Ulf Kristersson spelade i riksdagen i fredags rollen som den dumpade älskaren, och han gjorde det med stort och äkta engagemang:

”Det här blir de ovilligas koalition, ett resonemangsäktenskap mellan parter som aldrig har älskat varandra och som för fyra månader sedan gjorde allt de kunde för att övertyga svenska folket om precis den saken.”

Arvet efter den mest framgångsrike borgerliga statsministern förmörkar den politiska tillvaron för Ulf Kristersson.

Så talar den som faktiskt har älskat, och förlorat. Kanske blev han – den ofullbordade statsministern – ännu mer sorgsen sedan Jan Björklund hade sagt att Liberalerna nu bara drar samma slutsats som ”Sveriges mest framgångsrika borgerliga statsminister, Fredrik Reinfeldt”. Det vill säga den här: ”Om Alliansen är mindre än de rödgröna måste vi ha ett blocköverskridande samarbete.”

Arvet efter den mest framgångsrike borgerliga statsministern förmörkar högst påtagligt den politiska tillvaron för Ulf Kristersson, och har gjort så länge. Företrädaren Reinfeldt var arkitekten bakom decemberöverenskommelsen DÖ, som var modellen som Alliansen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet prövade efter valet 2014.

Annons
Annons

Annie Lööf (C).

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 1 av 1

DÖ gav regeringsmakten till Socialdemokraterna, och skulle plåga livet ur Moderaterna. Nu prövar två av allianspartierna i stället ”januariavtalet” JA – som också ger regeringsmakten till Socialdemokraterna – med hänvisning till den förre moderatledaren Reinfeldt.

Annie Lööf (C).
Annie Lööf (C). Foto: Stina Stjernkvist/TT

Att ”nej-drottningen” Annie Lööf nu säger JA är förstås bara ett skäl till att det kan kännas som om någon har lagt magic mushrooms i den politiska svampstuvningen.

Till den psykedeliska upplevelsen hör att Löfven II nu ska driva en utpräglat liberal ekonomisk politik, som Socialdemokraterna gick till val på att bekämpa. Och att man ska göra migrationspolitiken mer generös, fastän man gick till val på att strama åt den.

I praktiken lägger Socialdemokraterna alltså vänster–högerkonflikten i träda, samtidigt som man rör sig bort från den strama hållningen i migrationspolitiken. ”Socialdemokraterna har övergivit två flanker. Man lämnar vänstern, och man lämnar det konservativa, trots att stora delar av arbetarklassen befinner sig just där”, säger den socialdemokratiske vänsterdebattören Daniel Suhonen till DN.

Det är ett av flera spännande inslag i det politiska experimentet Löfven II: hur ska Socialdemokraterna bedriva sina framtida valrörelser? Ett första provsvar från politiklabbet kommer i EU-valet maj. ”Det kan gå fullständigt åt helvete”, säger Suhonen.

Annons
Annons

Ett annat test blir det här: hur påverkar det nya regeringssamarbetet den svenska blockpolitiken? Socialdemokraterna brukar ju säga att ”blockpolitiken är fördummande” och det nya samarbetet syftar till att utplåna den. Men frågan kan ju ställas: har man inte bara har flyttat blockgränsen åt höger?

Efter reklamen visas:
Mellan raderna KRISTERSSONS POLITISKA SAGA

Det är där vi hittar Jimmie Åkessons dröm om det nya konservativa blocket. Men det är inte bara Åkesson som tror att det Löfvenliberala regeringssamarbetet kan driva fram ett nytt politiskt block på högerkanten.

Risken för detta var också ett av de tyngsta argumenten bland de liberaler som argumenterade emot att Liberalerna skulle släppa fram Stefan Löfven.

I stället för att motverka Sverigedemokraternas inflytande riskerar Liberalernas och Centerpartiets blockbyte att driva fram ett samarbete mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna, varnade de som var kritiska mot Björklundlinjen.

I SvD/Sifos väljarbarometer i januari, den första för 2019, hamnar både Liberalerna och Miljöpartiet under riksdagsspärren. Felmarginalen innebär att de kan klara sig, men det är riktigt svaga resultat.

Skulle de nominella siffrorna i väljarbarometern bli verklighet, och L och MP åker ut, så får Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna egen majoritet i riksdagen. Hur skulle det påverka relationen mellan moderater och sverigedemokrater. Skulle inte det konservativa blocket då uppstå nästan av sig självt?

Resultatet i den delen av testet får vi ju först vid nästa val. Och när det inträffar är också en del av laborationen: kommer de nu isolerade och frustrerade kantpartierna V och SD att kunna enas om att fälla Löfven II och utlösa nyval?

De närmaste åren får vi alla testresultaten. Snart läser statsministern upp regeringsförklaringen. Experimentet Löfven II kan börja.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons