Annons

Göran Eriksson:Nya ministern ska desarmera tidsinställd bomb

Statsminister Stefan Löfven (S) presenterar Eva Nordmark, ny arbetsmarknadsminister. Ett val som kan bli omstritt.
Statsminister Stefan Löfven (S) presenterar Eva Nordmark, ny arbetsmarknadsminister. Ett val som kan bli omstritt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ett säkert kort som utrikesminister, en fackveteran på det tuffaste jobbet och en chansning som utrikeshandelsminister. Stefan Löfven spelar på hela klaviaturet när han ombildar regeringen.

Under strecket
Publicerad

Anna Hallberg är det mest överraskande valet i Löfvens regeringsombildning.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

1. Vilka är de viktigaste förändringarna som Stefan Löfven gör när han ombildar regeringen?

Den mest publikdragande är utnämningen av Ann Linde, som ny utrikesminister efter Margot Wallström. Lindes kompetens som utrikespolitiker är oomtvistad, och skiftet väcker en del förhoppningar hos den borgerliga oppositionen om att det väntar förskjutningar i den svenska utrikespolitiken.

Framför allt hoppas man på förbättrade relationer med Israel, dessa har havererat under Wallström. Och att regeringen lägger mer tonvikt på EU, och mindre på FN, än under Wallströms period i Arvfurstens palats.

Om Ann Linde verkligen kommer att infria de förväntningarna återstår förstås att se – men det är inte omöjligt. Mycket av det Stefan Löfven gör nuförtiden syftar ju till att hålla samarbetspartierna Centern och Liberalerna på gott humör.

Efter reklamen visas:
Här är Sveriges nya utrikesminister

2. Finns det någon annan intressant personförändring?

Det gör det absolut. När Stefan Löfven låter TCO-basen och Eva Nordmark ersätta Ylva Johansson som arbetsmarknadsminister, kan det se ut som om han placerar henne vid en tidsinställd bomb.

Annons
Annons

Anna Hallberg är det mest överraskande valet i Löfvens regeringsombildning.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

I egenskap av TCO-ordförande har Eva Nordmark kritiserat mycket av den liberala arbetsmarknadspolitik – nedmonteringen av Arbetsförmedlingen och förändringarna i arbetsrätten – som Löfven har lovat Centern och Liberalerna. Det är alltså ett löfte på vilket hela Löfvens regeringsmakt vilar, och Nordmark kan nu inte välja på mycket annat än att genomföra precis den politik som hon underkände på sitt förra jobb. Hon ska dessutom göra det när vi kan vara på väg in i en lågkonjunktur.

Men den strategiska tanken med utnämningen av Nordmark är nog att hon ska desarmera bomben, i alla fall den del som handlar om arbetsrätten. Med sin fackliga bakgrund kan Nordmark ha förutsättningar att lotsa fram en överenskommelse mellan parterna. Då skulle regeringen slippa lagstifta om förändrad arbetsrätt, mot fackens vilja.

Anna Hallberg är det mest överraskande valet i Löfvens regeringsombildning.
Anna Hallberg är det mest överraskande valet i Löfvens regeringsombildning. Foto: Jonas Ekströmer/TT

3. Och vem är Anna Hallberg?

Det var den frågan som surrade i riksdagshuset på tisdagen. Moderatledaren Ulf Kristersson medgav i en tv-intervju i kammarfoajén att han inte hade en aning. Anna Hallberg är ”bomben” i den här regeringsombildningen, och hon kommer närmast från statliga Almi. Att Löfven gör henne till minister får beskrivas som något av en chansning, inte minst med tanke på hotet om handelskrig som hänger över världen. Att vara utrikeshandelsminister kommer kanske inte att vara en promenad i parken de närmaste åren.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons