Annons

Therese Larsson Hultin:Logiskt för Trump att avsluta ”löjligt” krig

Trump svarar på frågor om Syrien i samband med undertecknandet av USA:s handelsavtal med Japan.
Trump svarar på frågor om Syrien i samband med undertecknandet av USA:s handelsavtal med Japan. Foto: Evan Vucci/AP

Sett ur Donald Trumps perspektiv är beslutet att dra tillbaka USA:s trupper från norra Syrien fullständigt logiskt. Men kritiken från de egna leden kan få presidenten att ändra sig.

Under strecket
Publicerad

Låt en politisk novis studera Donald Trump och det tar inte lång tid för denne att inse att presidenten har vissa käpphästar: Gränsen till Mexiko ska säkras, USA:s handelsintressen tillvaratas och de amerikanska soldater som befinner sig i Syrien och Afghanistan ska tas hem. Åsikter som Trump upprepat i oändlighet långt innan han blev president.

Med den vetskapen i bakhuvudet är det inte svårt att föreställa sig att fastighetsmagnaten såg en möjlighet när han talade i telefon med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på söndagen: Vill Turkiet dra på sig kostnaden att gå in med trupp i norra Syrien, kan USA lugnt dra sig undan.

(USA och Turkiet har de senaste månaderna samarbetat för att få till en turkisk ”skyddszon” i området. Enligt rådgivare till Trump, som uttalat sig anonymt i amerikanska medier, ”finns det inte i presidentens föreställningsvärld” att turkarna skulle kunna utnyttja situationen för att bekämpa kurder.)

För Trump handlar tillbakadragandet om att uppfylla ett vallöfte. Fastighetsmagnaten kampanjade på att avsluta kriget i Afghanistan och den amerikanska inblandningen i Syrien, och i ett av alla sina meddelanden på Twitter på måndagen skrev presidenten just att han valdes för att ”få ut oss från dessa löjliga oändliga krig”.

Annons
Annons

 

Det är presidentval i USA om drygt ett år och Trump är i stort behov av framgångar att visa upp för väljarna. Han kritiserade dessutom sin företrädare Barack Obama för att han inte lyckades få stopp på krigen, något som enligt Trump var ”lätt”.

Amerikanerna är krigströtta. En undersökning som den oberoende tankesmedjan Chicago Council presenterade i september visar att bara 43 procent av de tillfrågade anser att USA ska ha kvar soldater på nuvarande nivå i Syrien och 41 procent i Afghanistan.

Dessutom har Trump ett behov att få bort uppmärksamheten från det hot om riksrätt som hänger över honom. Trump är en mästare på avledningsmanövrar som får journalister att kasta sig över nästa köttben och glömma det de redan tuggade på – därmed inte sagt att medierna glömmer riksrätten, men för Trump hade det kunnat vara en välbehövlig paus.

 

Men någon paus blev det inte. Presidenten gick ur askan i elden och har de senaste dagarna kritiserats hårt. Inte minst från republikanska politiker och den egna favoritkanalen Fox News. Morgonprogrammet Fox & Friends har länge setts som något av en megafon för presidenten, men Trump fick stentuff kritik av programledarna när uppgörelsen med den turkiske presidenten blev känd.

Det lär ha svidit. Donald Trump är ökänt känslig för hur han framställs på Fox News – en tv-kanal som följs slaviskt av hans kärnväljare. Fortsätter kritiken finns det mycket som talar för att han ändrar sig.

Det såg vi förra vintern. Då hoppade försvarsminister James Mattis av i protest mot Trumps föreslagna truppneddragningar i Syrien. Kritiken som följde fick presidenten att ändra sig.

Bli inte förvånade om Trump följer Fox News extra noga de kommande dagarna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons