Annons

”Var ärliga – slår mot patientsäkerheten”

Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening.
Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening. Foto: Tomas Oneborg

Självklart kommer patienterna att påverkas när nästan var tionde läkare ska bort från Karolinska – att påstå något annat är ”lögnaktigt”, säger Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening till SvD.

Under strecket
Publicerad

När Region Stockholm nu sätter hårt mot hårt då det gäller att tvinga Karolinska universitetssjukhuset att klara balans i sin budget läggs ett varsel på 250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster.

Men det är fel väg menar Stockholms läkarförening.

– I först hand måste man spara pengar på byråkrati och alla konsulter som hela tiden används inom sjukvården. Ska man plocka bort läkare och vårdpersonal måste man vara ärliga mot medborgarna och säga att det kommer att slå mot produktionen och patientsäkerheten, säger Johan Styrud till SvD.

Varslet innebär även att ungefär tolv procent av undersköterskorna vid Karolinska sägs upp, enligt Catharina Häggbom, förhandlingsansvarig för Kommunals sektion Universitetssjukhuset.

– Vi är bestörta, upprörda, förbannade, säger hon.

– Att plocka bort 350 personer när vi redan ser att de som finns inte räcker, fortsätter hon, och pekar på det omfattande övertidsarbetet som uppgår till motsvarande 520 heltidsanställningar.

Arbetsmiljön för de anställda liksom patienterna kommer att hamna i kläm.

– Jag har svårt att se att det här är realistiskt att genomföra, säger Häggbom.

På läkarsidan innebär varslet att ungefär tio procent av läkarkåren tvingas sluta.

– Det här kommer att få effekt på den vård vi kan producera och på patientsäkerheten, säger Yvonne Dellmark, ordförande för Karolinskas Läkarförening.

I grunden handlar det om ett feltänk i den ekonomiska styrningen av vården, enligt henne. En alltmer uppsplittrad vård blir dyrare.

– Grundansvaret för det här ligger hos politikerna, säger Catharina Häggbom.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons