Annons

Lokko rekommenderar: Musiken du inte får missa

1–2–3–4–5 Musikhösten startar här! Andres Lokko väljer den bästa musiken just nu.

Under strecket
Publicerad

Nérija.

Foto: Christian Sinibaldi/TT

1. Headie One - Music x Road (album)

Den en gång så uteslutande kontroversielle drill-artisten från Tottenham har under 2019 sakta förvandlats till popstjärna. Från vinterns duett med Dave i ”18Hunna” via tre utmärkta egna singlar och en remix av Floating Points ger han i dag äntligen ut sitt regelrätta debutalbum.

2. Sampa The Great – Freedom (singel)

Ett sådant obesvärat sväng som uppstår när symfonisk 1970-talssoul möter en Zambia-född australisk rappare på väg mot hypermodern jazz. Än en gång sker det på etiketten Ninja Tune som 2019, mot konstens alla regler, befinner sig mitt i en pånyttfödd zeitgeist.

Annons
Annons

Nérija.

Foto: Christian Sinibaldi/TT

3. Kindness – Raise up (singel)

Efter samarbeten med Robyn och Seinabo Sey samt en spelning i Stockholm så sent som förra helgen ger Adam Bainbridge ut mitt tveklösa favoritspår från sitt kommande Kindness-album. ”Raise up” är smått perfekt gospelhouse producerad av nyss bortgångne Philippe Zdar, mixad i hans legendariska Motorbass-studio.

4. Nérija – Blume (album)

Nérija.
Nérija. Foto: Christian Sinibaldi/TT

Det enskilda album jag lyssnat på mest och oftast under den gångna sommaren. Den londonska jazz-septetten Nérijas demokratiska kommunaljazz är som mest tilltalande när de låter körer understryka den försiktiga funken i titelspåret.

5. Kano – Hoodies all summer (kommande album)

Stormzys ”Blinded by your grace pt 2” öppnade dörren för gospelns oväntat logiska möte med brittisk grime. Vid sidan av just Stormzy är det Kano som har lyckats allra bäst med denna fusion i ”Trouble”. Inför hans nya album resulterade det dessutom i en nästan tjugo minuter lång film.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons