Annons

Lokkos tips: Skadeskjutna rockare tar sig i kragen

Protestjazz, frihetspunk och en skadeskjuten rockorkester. Här är fem musikmåsten från Andres Lokko.

Under strecket
Publicerad
Foto: Roy J Baron/AP

1 / 5

Foto: Roy J Baron/AP

Fat White Family har efter två år av esoteriska sidoprojekt tagit sig samman.

1. Headie One – 18Hunna (featuring Dave) (singel)

En sista reflektion över 2018: årets mest minnesvärda konserter i Stockholm var Mr Fingers på Kvarteret i Slakthusområdet och den purunge brittiske rapparen med det karismatiska artistnamnet Dave på Debaser. Som gäst på Tottenham-kollegan Headie Ones drillburgare till hit inleds Daves 2019 precis så eftersträvansvärt som jag hade önskat.

Annons
Annons

2 / 5

2. Fat White Family – Feet (singel)

Efter två år av esoteriska sidoprojekt har denna ständigt skadeskjutna rockorkester lyckats ta sig samman, i alla fall tillräckligt för att försöka övertyga världen om sin så politiskt relevanta briljans, nu i en både förvånansvärt dyr och gotisk inramning.

Annons
Annons

3 / 5

3. Rosie Turton – Rosie’s 5ive (album)

Jag tror att vi ska tacka de senaste decenniernas låtskrivarfabrikers totala monopol för den underbara motreaktion som sker i form av hiphopens närmande till våldsamt smooth jazzfunk samt den ilskna protestjazz som bara växer sig mer högljudd. Just den här helgen är det London-trombonisten Rosie Turtons kosmiska ragas och tolkning av Herbie Hancocks ”Butterfly” jag gillar allra mest. Men i väldigt stark konkurrens från trumpetaren Sheila Maurice-Greys Kalakuta-inspirerade oktett Kokoroko.

Annons
Annons

4 / 5

4. Jack Jacobs – I believe it’s alright (nyutgiven singel)

Ett stycke – för mig – fullständigt okänd så kallad frihetssoul. Inspelad i Philadelphia 1976 har den precis återutgetts av en sympatisk entusiastetikett och just i dag framstår ”I believe it’s alright” – i gränslandet mellan Terry Callier, Jon Lucien och Rodriguez – som den mest fulländade lilla rocksång jag någonsin har hört.

Annons
Annons

5 / 5

5. AJ Tracey – Psych out! (singel)

2018 var ett finfint år för grime-singlar, men betydligt mindre så för album. Jag tror och hoppas att Ladbroke Groves AJ Tracey, vars debutalbum äntligen droppar nästa fredag, sätter agendan för det kommande grime-året.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons