Annons

Lokkos tips: svensk artist som ständigt underskattas

Reggae, rap, house – och så lite lättlyssnad fransk filmmusik. Andres Lokko guidar till aktuell musik.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

1 / 6

1. Brown Sugar – I’m in love with a dreadlocks: Brown Sugar and the birth of Lovers Rock 1977–80 (kommande antologi)

En ypperlig historielektion som berättar den alldeles för korta sagan om södra Londons finaste reggaetrio. (Släpps nästa fredag)

Annons
Annons
Bild 1 av 1

2 / 6

2. Suspect – F About (singel)

Frank Oceans favoritrappare och den argaste arvtagaren till förebilden Giggs mardrömslikt regniga värld av snusk och våld.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

3 / 6

3. Free Aktion – Call for love (singel)

Den ständigt underskattade svenska artisten Viktor Sjöberg smyger med alldeles för ojämna mellanrum ut politiska sånger under pseudonymen Free Aktion och den litterärt exemplariska ”Call for love” framstår en smula som om The Radio Dept förkovrat sig i både Sade och den allra djupaste jazzfunk.

Annons
Annons
Foto: Jim Holden/IBLBild 1 av 1

4 / 6

Foto: Jim Holden/IBL

4. Matt Deighton – Doubtless dauntless (album)

Deighton har ända sedan det tidiga 1990-talet förblivit en lika viktig som okänd birollsinnehavare i världen kring Paul Weller och jag älskade verkligen hans solodebutalbum ”Villager” (1995). Den här höstens ”Doubtless dauntless” beter sig som ett syskon till just Wellers akustiska och fortfarande aktuella ”True meanings”. Mest rörande är den pastorala soulduetten med Linda Lewis i ”Dreamstate”.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

5 / 6

5. Anthony Naples – Take me with you (album)

Från den stökigt trasiga house som New York-producenten Naples skapade på debutalbumet ”Body Pill” för tre år sedan har nya ”Take me with you” något betydligt mer eftertänksamt – nästan ambient – över sig. Men det är fortfarande väldigt älskvärt naken DIY-musik som spänner över ett brett spektra, men bör kategoriseras som house.

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

6 / 6

Foto: TT

6. Francis Lai – Un homme et une femme (ledmotiv)

Den franske filmkompositören Francis Lai, som dog i Nice i torsdags, må ha vunnit en Oscar 1970 för musiken till ”Love Story”, men det var med det ordlösa ledmotivet till regissören Claue Lelouchs ”En man och en kvinna” fyra år tidigare han skrev in sig i den lättlyssnade evigheten jämte Burt Bacharach och Michel Legrand.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons