Annons

Annie Lööf pressad – vill hon bli statsminister?

Det var locket på från ledarna för de sex partier som i fyra olika gruppsamtal träffade talman Andreas Norlén under tisdagen. Samtidigt pressades Annie Lööf (C) med frågor om hon vill bli statsminister.

– Det är så klart en teoretisk möjlighet, svarade hon.

Publicerad
Centerledaren Annie Lööf.
Centerledaren Annie Lööf. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Fotografernas kamerablixtrar smattrade när de försökte ta en bild på olika partiledare som en efter en slank in och ut ur talmannen Andreas Norléns rum i en avstängd korridor i riksdagshuset. I övrigt härskade ett relativt lugn på Helgeandsholmen i centrala Stockholm på tisdagen.

Talmannen valde på måndagen att inte utse en ny sonderingsperson efter att både M-ledaren Ulf Kristersson och S-ledaren Stefan Löfven misslyckats med försöken att bilda regering. I stället valde han en ny metod – gruppsamtal.

Alla partiledare – förutom SD:s Jimmie Åkesson och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt – bjöds in till samtal i fyra olika konstellationer. Tanken var att gruppsamtalen eventuellt skulle kunna lösa upp de svåra knutarna i regeringsfrågan.

Annons
Annie Lööf (C) antydde att hon är en möjlig statsministerkandidat. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Centerpartiets Annie Lööf har en nyckelroll eftersom hennes parti – liksom Liberalerna – är med i alla fyra av talmannens regeringsalternativ. Hon var liksom de flesta partiledare under tisdagen fåordig.

– Det har varit bra samtal – förtroendefulla, genuina – mellan de sex partier som befinner sig mellan ytterligheterna SD och V, sa Annie Lööf efter samtalen.

Hon ville inte säga vilken konstellation som känts mest trolig efter dagen. Samtidigt antydde C-ledaren att hon är en möjlig statsministerkandidat.

– Det är så klart en teoretisk möjlighet, men jag tror inte att Sverige behöver fler statsministerkandidater utan en lösning framåt, sa hon till journalistklungan som småsprang efter henne i riksdagens kulvertar.

Det är bra att talmannen ser till att det finns många möjligheter till samtal.

Miljöpartiet var med under tre av fyra gruppsamtal. Avgående språkröret Gustav Fridolin var bland annat med under samtalet som tog längst tid – det om att bilda en mittenregering med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna.

– Det är bra att talmannen ser till att det finns många möjligheter till samtal, sa Gustav Fridolin till TT när han lämnade.

Statsminister Stefan Löfven, som leder en övergångsregering sedan han röstades bort av en riksdagsmajoritet, var med i två av fyra gruppsamtal. Efter det flög han i väg till Nordiska rådets möte i Oslo och kommenterade inte sin träff med talmannen mer än med ett kort ”bra möte” på väg ut.

Det var uppriktiga och seriösa samtal.

M-ledaren Ulf Kristersson fortsatte under tisdagen att förespråka sin lösning med en Alliansregering där inte alla borgerliga partier behöver sitta med. Han sa efter mötet med talmannen att han trodde att samtalen spelar roll.

– Det var uppriktiga och seriösa samtal. Allt som för processen framåt är bra, sa Ulf Kristersson till TT.

Varken Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt eller Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson var med på några av gruppsamtalen eftersom inga andra sagt sig vilja bilda regering med dem. De träffade i stället talmannen enskilt.

– Mitt partis roll i regeringsbildningen är inte ointressant, men talmannens resonemang är att ingen har bett mig vara med i en regering och då är det väl rimligt att jag inte är med i samtalen, sa Åkesson till TT inför sitt möte.

Annons
Annons
Annons

Centerledaren Annie Lööf.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 2

Annie Lööf (C) antydde att hon är en möjlig statsministerkandidat.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons