Annons

Lööf tror på sänkt skatt i glesbygd

Annie Lööf (C) är självsäker när hon möter SvD i Almedalen.
Annie Lööf (C) är självsäker när hon möter SvD i Almedalen. Foto: Simon Rehnström

Centern vill sänka skatten för invånare i glesbygd. Men hur många skattesänkningar tål Socialdemokraterna, som redan har åtagit sig slopad värnskatt? En självsäker Annie Lööf understryker i en intervju med SvD att hon har fått S att bryta löften förr.

Under strecket
Publicerad

”Vi har högt förtroende i landsbygdsfrågor, och Socialdemokraterna har tappat”, säger Annie Lööf.

Foto: Simon RehnströmBild 1 av 1

”Vi har högt förtroende i landsbygdsfrågor, och Socialdemokraterna har tappat”, säger Annie Lööf.

Foto: Simon RehnströmBild 1 av 1

Annie Lööf och Centerpartiet hade inte meddelat Socialdemokraterna i förväg om förslaget om sänkt skatt för invånare i nordvästra Sverige. Satsningen kostar 2,9 miljarder kronor per år.

Centern kommer att lyfta förslaget i kommande budgetförhandlingar med regeringen under mandatperioden, men det hinns inte med att lansera inför höstens budgetförhandlingar.

Socialdemokraterna, som måste förhålla sig till Centerpartiet på ett helt nytt sätt efter det historiska januariavtalet, får alltså förbereda sig på diskussioner om ytterligare skattesänkningar. Redan nästa år måste S slopa värnskatten efter krav från C och L.

Skattesänkningarna går stick i stäv med vad Socialdemokraterna gick till val på – om man räknar bort sänkt pensionärsskatt – eftersom partiet menar att välfärden behöver mer resurser.

”Vi har högt förtroende i landsbygdsfrågor, och Socialdemokraterna har tappat”, säger Annie Lööf.
”Vi har högt förtroende i landsbygdsfrågor, och Socialdemokraterna har tappat”, säger Annie Lööf. Foto: Simon Rehnström
Annons
Annons

På Svenska Dagbladets scen i Almedalen fick Annie Lööf frågan om hon tror att Socialdemokraterna kommer ge grönt ljus till landsbygdsförslaget.

– Socialdemokraterna gick till val på att göra jättemånga saker, som att höja skatten och inte röra arbetsrätten, men nu är de med och sänker skatten i svensk politik, säger Lööf.

Så du tror att ni kommer lyckas?

– Det säger jag inte. Men för att komma överens måste man ha en prutmån i det man säger för att nå en överenskommelse över blockgränsen.

Annie Lööf säger att förslaget är en chans för Socialdemokraterna att ”gå från ord till handling” i frågan om hur hela landet ska leva.

– De borde vara intresserade av detta. Vi har högt förtroende i landsbygdsfrågor, och Socialdemokraterna har tappat. Jag skulle bli glad och nöjd om de ser möjligheten att knyta ihop stad och land.

Annie Lööf tror att förslaget skulle kunna rymmas inom den gröna skatteväxling på totalt 15 miljarder kronor som S, MP, C och L kommit överens om att genomföra.

Efter reklamen visas:
Annie Lööf om landsbygdssatsningen

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) säger till SvD att Centerpartiets förslag skulle kunna leda till motsättningar om en kommun ingår i skattesänkningen, men inte grannkommunen.

– Det kan bli fel om man pekar ut vissa kommuner. Det är farligt att göra glesbygdspolitiken i landet till en Norrlandsfråga eftersom vi har glesbygd i hela Sverige, säger Shekarabi.

På Svenska Dagbladets scen i Almedalen påpekade Staffan Nilsson, ordförande för riksorganisationen Hela Sverige ska leva, att de norra delarna av Sverige faktiskt har ”större utmaningar” och att C:s förslag är intressant.

Annons
Annons

– Socialdemokraterna skulle kunna titta på det här, säger Nilsson.

Efter reklamen visas:
Ardalan om C:s landsbygdssatsning

Shekarabi påpekar att regeringen kommer lägga fram förslag om ”förstärkt konstadsutjämning” för att möta upp behovet som finns i bland annat Norrlands inland.

– Generellt sett så finns det inte särskilt stora förutsättningar att sänka skatterna i vårt land, säger Shekarabi.

Han anser att konsekvenserna av en riktad skattesänkning som förslaget avser måste analyseras noga, där man måste väga in finansieringen av välfärden.

– Vi är bara i början på den demografiska utmaningen där fler lever längre. Det kommer behövas ännu mer pengar.

Finansminister Magdalena Andersson (S) uttrycker sig försiktigt om C:s förslag. Hon pekar på att höjda statsbidrag är ett annat sätt att stötta kommunerna. Hon tillägger dock att man får diskutera om C-förslaget är rätt väg framåt i de kommande budgetförhandlingarna eller när den aviserade gröna skatteväxlingen ska förhandlas.

Andersson fick också frågan om varför S sänker skatter, trots att man sagt att det inte går.

– Om de pengarna hade gått till välfärden hade de kunnat göra nytta där, så är det. Men pensionsskatten är dock en viktig moralisk fråga för oss. Men politiken hade också sett annorlunda ut om vi fått 50 procent av rösterna, säger Magdalena Andersson till SvD.

Efter reklamen visas:
Ska S höja bensinskatten?

Enligt Finansdepartementets beräkningar krävs 90 miljarder fram till 2026 för att bibehålla nivån och kvaliteten i välfärden. De miljarderna kommer ticka in till statskassan utan skattehöjningar, i alla fall så länge som konjunkturen är stark.

– Det handlar om en oförändrad kvalitet. Och det bygger på att man inte gör en massa andra saker, som önskemål på att bygga ut försvaret eller anställa fler poliser, säger Andersson.

Ett par timmar efter att Magdalena Andersson sagt att välfärdens ”status quo” bygger på att regeringen inte satsar på annat håll, kom alltså Centerpartiet med skattesänkningsförslaget som geografiskt täcker två tredjedelar av Sverige.

Varför är det så jobbigt att göra bedömningen att ni behöver höja skatterna?

– Därför att vi inte vet om vi kommer behöva höja, för det finns ingen som kan göra en korrekt bedömning av hur ekonomin kommer utveckla sig till 2026, säger Magdalena Andersson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons