Annons

Fynda på resan – här är världens bästa loppisar

Kitschiga öststatsprylar, ”tjuvarnas marknad” och vintagekläder till vrakpriser. SvD har samlat några av världens bästa loppisar och gatumarknader inför vårens och sommarens resor.

Under strecket
Publicerad
Foto: Damian Dovarganes/APBild 1 av 2

Mercatone dell ’Antiquariato i Milano är vintage­proffsens favorit.

Foto: IBLBild 2 av 2

1 / 13

Foto: Damian Dovarganes/AP

Milano – Mercatone dell’Antiquariato

Mercatone dell ’Antiquariato i Milano är vintage­proffsens favorit.
Mercatone dell ’Antiquariato i Milano är vintage­proffsens favorit. Foto: IBL

Vintageproffsen tajmar alltid Milanoresan till den sista helgen i månaden. Då förvandlas nämligen den 2 kilometer långa sträckan utmed kanalen Naviglio Grande till en av stadens största och populäraste marknader. Här råder trivsel snarare än köphets och många kommer hit enbart för stämningens skull. För shoppingsugna väntar en allé av fynd där man i de hundratals stånden kan hitta allt från vackra antikviteter och smycken till kläder och designerväskor. ”Trötta fötter som behöver vila en stund har gott om kaféer att välja mellan”, enligt SvD:s Jan Ekholm.

Annons
Annons
Foto: Damian Dovarganes/APBild 1 av 1

2 / 13

Foto: Damian Dovarganes/AP

Los Angeles – Melrose Trading Post

Varje söndag strömmar tusentals besökare till parkeringen vid Fairfax High School nära Hollywood. Till salu är antikviteter, konst och samlarobjekt från cirka 200 försäljningsstånd. Artistuppträdanden ger läge för en paus i fyndletandet. Till förmån för skolan tas en inträdesavgift på några få dollar. I Los Angeles kör alla bil, men Melrose Trading Post går att nå via tunnelbanan. Foodtrucks och många restauranger i närheten löser hungern.

Annons
Annons

Stadsdelen Bushwick ligger i Brooklyn i New York.

Foto: Kathy Willens/APBild 1 av 1

3 / 13

New York – Bushwick Flea

Stadsdelen Bushwick ligger i Brooklyn i New York.
Stadsdelen Bushwick ligger i Brooklyn i New York. Foto: Kathy Willens/AP

New York kryllar av tillfälliga pop-up-marknader, men loppmarknaden i Bushwick i Brooklyn har blivit permanent, skriver The Independent i en artikel från 2015. Marknaden är relativt liten, med ett 50-tal försäljare. Här säljs som allt ifrån antikviteter till krimskrams, och såklart god gatumat. Mysigt och prisvärt, enligt tidningens reporter.

Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

4 / 13

Köpenhamn – Loppemarked i Bella

Foto: Henrik Montgomery/TT

Bella center i Köpenhamn förvandlas två gånger om året till Skandinaviens största marknad med ett par tusen säljare under samma tak. Samlare av Wegner, Aalto och annan nordisk möbeldesign kan göra höstens fynd medan mindre kunniga riskerar att betala överpriser.

Utbudet håller generellt en hög nivå och det är lätt att åka härifrån med en låda inredningsdetaljer, gamla bakprylar, ramar och annat som förhöjer hemmet. Proffsen anländer vid 6-tiden, vi andra kommer ett par timmar senare och njuter av den danska folkfesten, skriver SvD:s Jan Ekholm.

Annons
Annons

5 / 13

Paris – Marché aux Puces de la Porte de Vanves

Strunta i den gigantiska och turistinvaderade Puces de Saint-Ouen-marknaden och åk hit i stället. Marché de la Porte de Vanves är lite behändigare i formatet, lite lugnare och inte minst prisvänligare trots det stora antalet franska stylister och japanska samlare som målmedvetet går igenom utbudet varje vecka.

Marknaden har funnits sedan 1920-talet och är ett mecka för vackra småsaker, kristallföremål, bistroaskkoppar och smycken. Chanelskor och Hermèssjalar går också att finna, liksom utsökta linneservetter och glasskåp fyllda med bijoux de fantasie från 1950-talet. ”Avsluta med en citroncrêpe i korsningen Avenue Marc Saugnier och Avenue Georges Lafenestre”, enligt SvD:s Jan Ekholm.

Annons
Annons

Lissabons Feira de Ladra lockar två gånger i veckan samlare och lokalbor till stadsdelen Alfama.

Foto: Lydia Evans/IBLBild 1 av 1

6 / 13

Lissabon – Feira de Ladra

Lissabons Feira de Ladra lockar två gånger i veckan samlare och lokalbor till stadsdelen Alfama.
Lissabons Feira de Ladra lockar två gånger i veckan samlare och lokalbor till stadsdelen Alfama. Foto: Lydia Evans/IBL

Feira de Ladra, ”tjuvarnas marknad”, har en lång historia vars rötter sträcker sig tillbaka till 1100-talet. Då var detta en ljusskygg plats där tjuvar sålde sitt stöldgods. I dag säljs – förhoppningsvis – fullt legitima saker och under de senaste decennierna har marknaden vuxit rejält och breder nu ut sig över ett antal gator i mysiga stadsdelen Alfama. Två gånger i veckan vallfärdar samlare, turister och lokalbor hit för att fynda antikviteter, möbler, leksaker, kläder och udda kuriosa.

”Efter marknadsbesöket fortsätter man gärna upp till parken Jardim Botto Machado som bjuder på milsvid utsikt över Alfamas takåsar och floden Tajo”, skriver SvD:s Jan Ekholm. Marknaden har adressen Campo de Santa Clara, Alfama, och är öppen tisdag och lördag.

Annons
Annons

7 / 13

Feriköy, Istanbul

I veckorna är detta en trist parkeringsplats, men på söndagar förvandlas området enligt The Independent till en glittrande marknad, med allt mellan himmel och jord. Enligt tidningens reporter är det här du ska fynda om du vill hitta den där udda prylen eller klädesplagget som du garanterat blir ensam om att äga.

Annons
Annons

Lugnet mitt i myllret på Platia Avissinias.

Foto: IBLBild 1 av 1

8 / 13

Aten – Platia Avissinias

Lugnet mitt i myllret på Platia Avissinias.
Lugnet mitt i myllret på Platia Avissinias. Foto: IBL

Monastirakiområdets smala gator bjuder på ett närmast basarliknande myller av kaféer, hål i väggen-matställen och småbutiker – alltid med Akropolis som bakgrundskuliss. Utbudet spänner från bysantinska ikoner och grekiska statyer till möbler, böcker och besynnerliga vitvaror. Åk hit direkt efter frukost, vid 11-tiden är det nästintill omöjligt att ta sig fram genom folkmassan, tipsar SvD:s Jan Ekholm. Söndagar kl 08–15 är öppettiderna.

Annons
Annons

9 / 13

Bryssel – Marché aux Puces de Bruxelles

Tintin visste vad han gjorde när han i ”Enhörningens hemlighet” begav sig till marknaden på Place du Jeu de Balle för att hitta en present åt kapten Haddock. Bryssels mest kända antikmarknad har sedan 1919 varit en skattkista för vintagejägare. Samtliga säljare är professionella – på gott och ont.

Chansen att ramla över ett klipp är liten, men å andra sidan slipper man skräpet. ”När handlarna börjar packa ihop fortsätter du till Rue Haute och dess fina utbud av antik- och hantverksbutiker”, skriver SvD:s Jan Ekholm. Marknaden hittar du på Place du Jeu be Balle, dagligen 06–14.

Annons
Annons

Greenwich Market i London bjuder på småstads­känsla och en kul mix av prylar.

Foto: Greg Balfour Evans/IBLBild 1 av 1

10 / 13

London – Greenwich Market

Greenwich Market i London bjuder på småstads­känsla och en kul mix av prylar.
Greenwich Market i London bjuder på småstads­känsla och en kul mix av prylar. Foto: Greg Balfour Evans/IBL

Den är varken störst eller hippast, men om vi bara får välja en marknad i den brittiska huvudstaden måste det bli Greenwich Market. Sydöstra Londons marknadspärla är helt enkelt lite mer inbjudande och vänlig än storasyskonen Portobello Road och Old Spitalfields. En mix av antikviteter, samlarprylar och udda souvenirer som ramas in av ett antal utmärkta konst- och modebutiker. Matutbudet är dessutom förstklassigt, enligt SvD:s Jan Ekholm. Greenwich Market har öppet varje dag, men med särskilt fokus på antikviteter och samlarföremål måndag, tisdag, torsdag och fredag. Öppet dagligen kl 10–17:30.

Annons
Annons

11 / 13

Berlin – Trödelmarkt Arkonplatz

I Berlin, Europas mest marknadsbesatta stad, är det nästintill omöjligt att inte springa in i överbelamrade bord på söndagar. Flohmarkt am Arkonaplatz är långt ifrån stadens största, men tveklöst en favorit bland konnässörer. Här fyndar man retrolampor, vinylskivor, kläder, möbler, lanthandels-kuriosa och inte minst kitschiga öststatsprylar. Extra pluspoäng för säljarnas prutvänliga inställning och sena morgonvanor, vid 10 håller många fortfarande på att packa upp, skrev SvD:s Jan Ekholm 2016. Adress: Arkonaplatz, Prenzlauer Berg, öppet söndagar 10–16.

Annons
Annons

12 / 13

Hell’s Kitchen Flea Market, New York

Lite vid sidan om de vanliga stråken, men de låga priserna gör utflykten mödan värd, enligt The Independent. Marknaden byggs upp direkt på gatan, som stängs av för trafik på helgen. Belägen mellan Lincoln Tunnel och Port Authirity i området Hells Kitchen på Manhattan. Här hittar du allt från smycken till vintagekläder, och enligt tidningens reporter går det absolut att göra riktigt fina fynd här.

Annons
Annons
Foto: Manish Swarup/TTBild 1 av 1

13 / 13

Bangkok, Damnoen Saduak

Foto: Manish Swarup/TT

Inte alls en loppis egentligen, men inte desto mindre en spektakulär marknadsplats som kan vara värd ett besök. Kanoter fulladdade med frukt och grönsaker ligger som stilleben på kanalerna. Bästa tiden för ett besök är tidig morgon innan det blir för trångt och hettan för besvärande. Har ibland pekats ut som en turistfälla – och det finns ett tiotal andra flytande marknader i Bangkok för den som vill trampa sina egna stigar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons