Annons

Jesper Sundén:”Lösningen” växer fram – men ingen sanning

USA, Turkiet och Saudiarabien tycks närma sig en lösning kring hur den saudiska journalisten Jamal Khashoggis försvinnande ska hanteras. Det innebär förmodligen att vi aldrig får veta vad som egentligen hände.

Under strecket
Publicerad

Utanför Saudiarabiens ambassad i Turkiet har protester hållits mot försvinnandet av journalisten Jamal Khashoggi.

Foto: Jacquelyn Martin /AP

Utanför Saudiarabiens ambassad i Turkiet har protester hållits mot försvinnandet av journalisten Jamal Khashoggi.

Foto: Jacquelyn Martin /AP
Utanför Saudiarabiens ambassad i Turkiet har protester hållits mot försvinnandet av journalisten Jamal Khashoggi.
Utanför Saudiarabiens ambassad i Turkiet har protester hållits mot försvinnandet av journalisten Jamal Khashoggi. Foto: Jacquelyn Martin /AP

Under de två veckor som har gått efter den saudiske journalisten Jamal Khashoggis försvinnande den 2 oktober har det skett en gradvis upptrappning av anklagelser och beskyllningar mellan Turkiet och Saudiarabien.

Turkiet har genom läckor till medier anklagat Saudiarabien för att ha mördat och styckat Khashoggi på sitt konsulat i Istanbul. Saudiska medier har å sin sida anklagat Turkiet och Qatar för att ha orkestrerat en smutskastningskampanj mot Saudiarabien.

De för saudierna besvärande omständigheterna att Khashoggi faktiskt försvann inne på Saudiarabiens konsulat och sedan dess inte har synts till har dock varit svåra att skaka av sig.

Flera länder har därför krävt ordentliga utredningar av försvinnandet och amerikanska senatorer har krävt att USA:s vapenförsäljningar till Saudiarabien stoppas. Något som president Donald Trump förfärat tagit avstånd ifrån. Enligt honom skulle USA i så fall gå miste om 110 miljarder dollar i intäkter.

Annons
Annons

Saudiarabien å sin sida har hotat med ekonomisk vedergällning mot USA om det skulle bli aktuellt med sanktioner. Saudiska tidningar har även uppmanat till bojkott mot de företag som avbokat sitt deltagande i en saudisk investerarkonferens, kallad ”Davos i öknen”.

Allt detta är helt enkelt dåligt för affärerna i och mellan de mest berörda parterna: USA, där Khashoggi bodde, Turkiet, där han försvann, och Saudiarabien, som var hans hemland.

Det är förmodligen också anledningen till att tongångarna nu plötsligt är helt annorlunda. Moll-tonarterna går helt enkelt mot dur.

Först ut var president Erdogans rådgivare Yasin Aktay. Han gick från början ut hårt med mordanklagelser mot saudierna, men har sedan spekulerat i att det skulle kunna vara en ”tredje part” som ligger bakom Khashoggis försvinnande. Kanske handlade det om den ”den djupa staten”?

Mycket tyder nu på att det även kan bli den officiella linje som de närmaste berörda parterna – Saudiarabien, Turkiet och USA – kan enas om.

I helgen talade Turkiets president Erdogan i telefon med Saudiarabiens kung Salman. De kom överens om att samarbeta och bilda en gemensam turkisk-saudisk arbetsgrupp för att utreda försvinnandet. Efter samtalet ska kung Salman också ha tillsatt en intern saudisk utredning om vad som kan ha hänt, enligt Bloomberg News.

På måndagen talade kung Salman även med Donald Trump om fallet. Han försäkrade att han inte visste vad som hänt Khashoggi och Trump skickade omedelbart sin utrikesminister Mike Pompeo till Saudiarabien för ett möte med kung Salman.

Efter samtalet med kung Salman talade Trump om att Khashoggi kan ha mördats av ”rogue killers” – det vill säga av mördare som inte kontrolleras av den saudiska staten eller någon annan.

Om man vill nå fram till en avslutning som alla berörda parterna kan enas om och som innebär att ingen behöver tappa ansiktet, så är detta helt enkelt optimalt.

Sannolikheten är därför mycket stor att det är just så den här historien slutar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons