Annons

Lövin: Kan inte ställa upp på volymmål

Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet.
Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Miljöpartiet vill inte gå med på ett volymmål för hur många asylsökande och flyktingar Sverige kan ta emot per år.

– Regeringen kan inte gå fram med en politik som vi inte står bakom, säger Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin till Sveriges Radio.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet har under helgen suttit i krismöten och överväger att lämna regeringen, enligt uppgifter till Expressen och Aftonbladet. Anledningen är bland annat förhandlingarna om den nya migrationspolitiken och beskedet om att Socialdemokraterna förhandlar i migrationsfrågan med de borgerliga partierna. Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin vill inte kommentera medieuppgifterna.

– Självklart kommenterar inte jag om vi haft interna möten eller vad som sagts, säger hon i en intervju med Sveriges Radios P1-morgon.

– Det som är viktigt att säga är att frågan om en långsiktigt hållbar och rättssäker migrationspolitik är oerhört viktigt för vårt parti.

Bland annat är Centerpartiet berett att sätta ett volymmål, det vill säga ett riktmärke för hur många asylinvandrare som Sverige ska ta emot varje år, enligt uppgifter till Aftonbladet. Miljöpartiet är starkt emot ett sådant riktmärke.

– Vi har varit väldigt tydliga med att det inte är något som vi kan ställa upp på, säger Lövin i en intervju i TV 4, som också den gjordes på måndagsmorgonen eftersom det egentligen skulle ha varit Miljöpartiets dag på den nu inställda Almedalsveckan.

Annons
Annons

Trots att Socialdemokraterna förhandlar med andra partier utan MP har partiet inte gett upp om att få en uppgörelse om migrationspolitiken i den parlamentariska kommittén.

– Vi hoppas naturligtvis att vi ska komma överens, säger Lövin till SVT:s Morgonstudion och fortsätter:

– Om ett land som Sverige sätter som exempel att vi politiskt ska förhandla om hur många som ska få fly till vårt land i en tid när vi ser krig och katastrofer, då kommer andra länder göra det också, det är inte ett hållbart sätt.

På frågan från Sveriges Radio om vad partiet skulle göra om S gör upp om en migrationspolitik som MP inte vill ha svarar Lövin:

– Vi är ett regeringsparti, för att en sådan politik ska bli verklighet behöver båda partierna stå bakom. För oss är det viktigt att vi har en human migrationspolitik, säger hon och menar att Sverige med det bör föregå med gott exempel.

– Vi kommer inte att låta regeringen lägga fram propositioner eller göra verklighet av en politik som vi inte står bakom.

På frågan om hur trycket inom partiet på att lämna regeringen är svarar Lövin:

– Jag tycker inte det är den intressanta frågan. Den är hur vi ska ha ett långsiktigt hållbart och humant samhälle.

– Det är klart det finns en gräns för varje parti, det finns flera frågor för varje parti som är oerhört viktiga. Självklart ska man kompromissa om politiken, men man ska inte kompromissa om grundläggande värderingar. Det är något vårt parti verkligen känner, forstätter Lövin.

Partiet har den senaste tiden sett ett sjunkande väljarstöd och ligger för tillfället under riksdagsspärren.

– Jag är väldigt oroad över de siffrorna givetvis. Analysen är bland annat att vi har en ganska liten trogen väljarskara. Vi behöver kämpa oss till våra väljare vid varje val. Vi behöver visa att vi är ett brett parti, vi är inte ett enfrågeparti, vi har en helhetssyn på ett hållbart samhälle.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons