Annons

Lövin försvarar ”platt MP-politik”: De är otåliga

Miljöpartiets ledning får kraftig kritik av åtta tidigare språkrör för att ha lagt sig platt och tappat visionerna. Ett slags stöd till de fyra riksdagsledamöter som i protest ställt sig utanför riksdagsarbetet. Men det tidigare språkröret, bostadsminister Peter Eriksson uppmanar de fyra att hoppa av helt om de inte vill delta.

Under strecket
TT
Publicerad

Språkröret Isabella Lövin (MP).

Foto: Tomas Oneborg

Språkröret Isabella Lövin (MP).

Foto: Tomas Oneborg
Språkröret Isabella Lövin (MP).
Språkröret Isabella Lövin (MP). Foto: Tomas Oneborg

Miljöpartiet har under tiden i regeringen fått gå med på smärtsamma kompromisser, vilket lett till kritik internt i partiet. Riksdagsledamöterna Carl Schlyter och Valter Mutt röstade emot partilinjen i besluten om Vattenfalls försäljning av sin tyska brunkolsverksamhet respektive värdlandsavtalet med Nato. Det har lett till att de tillsammans med Annika Lillemets och Jabar Amin inte längre deltar i riksdagsgruppens arbete.

– Om man inte orkar vara med och fatta majoritetsbeslut så undrar jag om man inte hamnat på fel plats. Antingen får de vara med i gruppen och acceptera att man fattar majoritetsbeslut i svåra frågor eller så får man hoppa av helt och hållet och ansluta sig till ett annat parti eller sluta vara aktiv politiskt, säger Peter Eriksson.

Annons
Annons

Han är medveten om att de är valda av sina väljare, men påpekar att det inte enbart är val på person i Sverige, utan också på parti.

I en debattartikel i Dagens Nyheter kritiserar Per Gahrton, Birger Schlaug, Lotta Hedström och flera andra tidigare språkrör den väg som dagens MP har tagit. Språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin och övriga partiledningen slår reflexmässigt ifrån sig all kritik, skriver de.

Debattörerna anser att partiledningen vikt ned sig för mycket i regeringen och gått emot partiets vision.

– VI är i full färd med att förverkliga de visioner som de en gång lade grunden till. Men jag förstår att de är otåliga, säger språkröret Isabella Lövin.

– Självklart är det så att sitter man i regering och väljer att vara med och förändra då får man också kompromissa i vissa frågor. Man kan välja att sitta på läktaren och bara peka på de problem som finns och då får man mindre inflytande.

Peter Eriksson tycker att språkrören synts för lite i debatten. De har uppslukats av jobbet som statsråd.

– Det har varit ett problem att vi under den här mandatperioden har haft språkrör som har varit mera statsråd. Jag tycker att man ska vara med mer i den allmänpolitiska debatten som språkrör, också när man sitter i regeringen, säger Peter Eriksson.

Han tillägger att problemet inte är nytt, det drabbade även de mindre partierna i Alliansregeringen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons