Annons

Lövin om SD:s slakt av biståndet: ”Enormt svek”

”Ett fruktansvärt slag mot de fattigaste människorna i världen.” Det säger språkröret Isabella Lövin (MP) om att SD vill skära 11 miljarder kronor från den svenska biståndsbudgeten.

Under strecket
Publicerad

Isabella Lövin (MP) är kritisk mot SD:s förslag på en kraftigt sänkt svensk biståndsbudget.

Foto: Tomas Oneborg

Isabella Lövin (MP) är kritisk mot SD:s förslag på en kraftigt sänkt svensk biståndsbudget.

Foto: Tomas Oneborg
Isabella Lövin (MP) är kritisk mot SD:s förslag på en kraftigt sänkt svensk biståndsbudget.
Isabella Lövin (MP) är kritisk mot SD:s förslag på en kraftigt sänkt svensk biståndsbudget. Foto: Tomas Oneborg

Som SvD tidigare berättat vill Sverigedemokraterna göra stora besparingar på Sveriges biståndsbudget. Partiet vill skära bort 11 miljarder kronor från biståndet, vilket motsvarar en fjärdedel av den biståndsbudget som föreslagits av övergångsregeringen.

SD motiverar neddragningen med att pengarna behövs mer i Sverige. Enligt förslaget ska områden som ekonomisk utveckling, vatten och sanitet, samt flyktinghjälp fortfarande finnas kvar. Besparingarna ska göra på projekt inom demokratifrågor, mänskliga rättigheter och jämställdhet.

Biståndsminister Isabella Lövin (MP) är kritisk till SD:s budgetförslag. Hon säger att ändringen skulle innebära ”ett fruktansvärt slag mot väldigt många av de fattigaste människorna i världen”.

Annons
Annons

Det är inte en slump att SD väljer att skära i demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet, eftersom det avspeglar deras prioriteringar.

– Det är ett enormt svek att de inte berättade detta för väljarna innan valet. Det är inte en slump att SD väljer att skära i demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet, eftersom det avspeglar deras prioriteringar, säger hon, och betonar att hon uttalar sig i frågan som språkrör för Miljöpartiet.

SD vill bland annat skära i biståndet till Tanzania – ett av de största mottagarländerna – på grund av förföljelsen mot hbtq-personer i landet. Även Liberalerna vill dra in stödet till staten i Tanzania.

Isabella Lövin säger att Sverige främst stödjer utomstatliga projekt i Tanzania, och att de biståndsmedel som går via den tanzaniska staten är ”noggrant kontrollerade”.

– Vi har avslutat det generella budgetstödet till Tanzania, säger hon.

SD pekar på att projektet Afghan reconstruction trust fund har skötts illa. Är det inte rätt att minska stödet dit då?

– Det är klart att det finns förbättringspotential inom de flesta av våra samarbeten. Det jobbar vi kontinuerligt med. Men man ska komma ihåg att det här är väldigt svåra miljöer. I den här typen av konfliktländer finns väldigt stora utmaningar med korruption och våld.

Övriga riksdagspartier är överens om det så kallade enprocentsmålet, som innebär att en procent av Sveriges bruttonationalinkomst, BNI, läggs på bistånd.

När oppositionspartierna lade sina skuggbudgetar förra veckan föreslog även Moderaterna en minskning av biståndet med 1,2 miljarder kronor nästa år. Centern och Liberalerna vill ligga kvar på samma nivå som i övergångsbudgeten – 45 miljarder kronor.

Isabella Lövin säger att det är ”beklagligt” att också Moderaterna vill minska den svenska biståndsbudgeten.

SD:s förslag innebär ett avsteg från den konsensus som sedan lång tid varit etablerad inom biståndspolitiken. Övriga riksdagspartier är överens om det så kallade enprocentsmålet, som innebär att en procent av Sveriges bruttonationalinkomst, BNI, läggs på bistånd.

Enprocentsmålet motsvarar en hög nivå jämfört med andra länder. FN rekommenderar ett bistånd på 0,7 procent av BNI. SD, som tidigare påstått att man vill ge mer i bistånd än de andra riksdagspartierna, skriver i sin budgetmotion att deras förslag motsvarar en biståndsnivå på 0,75 procent av BNI.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons