Annons

Lovvärd sportlovsort

Med kul offpiståkning, backar utan köer och enkla men välinredda boenden lockar fjällbyn Tännäs. Men än har turisterna inte hittat hit och det bjuds orörda pister även i sportlovstider.

Under strecket
Publicerad

De centrala spåren ska vara nypreparerade senast klockan 10 på morgonen, sedan är det bara att ge sig ut.

Foto: CENNETH SPARBY

De centrala spåren ska vara nypreparerade senast klockan 10 på morgonen, sedan är det bara att ge sig ut.

Foto: CENNETH SPARBY
De centrala spåren ska vara nypreparerade senast klockan 10 på morgonen, sedan är det bara att ge sig ut.
De centrala spåren ska vara nypreparerade senast klockan 10 på morgonen, sedan är det bara att ge sig ut. Foto: CENNETH SPARBY

Det är eftermiddag när vi närmar oss Tännäs i Härjedalen. En av Sveriges kanske vackraste fjällbyar, högt belägen på sydsluttningen ner mot Tännåns dalgång, på gränsen till Sveriges sydligaste högfjällsområde.

–Tännäs är nog lite eljest. Så har det alltid varit. Byn är ju vid sidan av Funäsdalen, Ramundberget och Tänndalen, dit de flesta turister far. Och vi som bor här är ganska så egensinniga, säger ortsbon Bror Olsson, när vi möter honom på hundpromenad vid skoterspåren.

Efter dagar av stormvindar och snödrev har det lugnat sig, så att skidåkande sportlovsturister och ortsbor än en gång kan njuta av vintervädret.

–Byn verkar vakna till liv igen, även om affären har lagts ner, säger Bror Olsson på sin sjungande härjedalska.

Annons
Annons

Som exempel nämner han den alpina skidanläggningen Tännäskröket, bagarstugan, biografen och hägnet med myskoxar några kilometer bort.

Dessutom har ett yngre par gett nytt liv till det som fram till 1950-talet var byns skola. Tännäsgården, granne med kyrkan, lockar nu med vandrarhemsboende, restaurang, antikbod och pubkvällar.

Från bysluttningen går det tydligt att se utförsåkarna på de två skidbergen med namnen Hemkröket och Mellankröket. För i Tännäs har man haft en alpin tradition i närmare 50 år.

Just nu arbetar vi på Tännäskroket med ytterligare ett koncept som går under namnet Härjulf

I mitten av 60-talet byggde skidklubben en linbana upp på drygt 800 meter höga Hemkröket. En sittlift som i sakta mak tog de lokala skidentusiasterna upp till toppen. Ryktena säger även att Ingemar Stenmark en gång i tiden tävlat i storslalom på berget.

Efter flera ägarbyten och perioder där allt stått stilla, satsas det för fullt sedan drygt fem år tillbaka. De nya entreprenörerna har byggt ut och lockar med 17 nedfarter, ett nytt skidberg och brant offpiståkning, som klassas högt av fantasterna.

Friåkarna Jon Wagenius och Tom-Oliver Hedvall fick förra säsongen uppdraget att kartlägga offpistmöjligheterna. Området sträcker sig över bägge bergen och består av drygt 20 ”offpistrepor” med både naturliga och konstruerade ”drops” och hopp.

–Hit kommer till och med skidlärare och personal från de alpina anläggningarna i Funäsdalen och Ramundberget för att testa branterna vid sidan av pisten, säger Deniz Bulus, en av drivkrafterna bakom nya Kröket.

Annons
Annons

Det är en lite märklig känsla att komma till anläggningen mitt i sportlovsperioden. Parkeringen vid Hemkrökets fot ligger öde och det är lätt att få en viss association till tv-serien Pistvakt, med tanke på hur berget ser ut och att det verkligen känns som att komma till vägs ände.

Men boendet har en helt annan prägel än baracken hos de liftskötande bröderna. Här är det inredningsföretaget Norrgavel och grundaren Nirvan Richter som stått för både inredning, färger och möbler i de fritidshus som byggts vid Hemkrökets sydsluttning.

Den omskrivna arkitekten Ralph Erskine har också präglat området. Fritidsbyarna Fjällvattnet och Fjällbyn några kilometer bort är två goda exempel på Erskines skaparsinne, med byggnader som väl smälter in i landskapet.

–Just nu arbetar vi på Tännäskröket med ytterligare ett koncept som går under namnet Härjulf. Det är gedigna timmerkojor utan el, som kommer att ligga ensligt uppe på berget, säger Deniz Bulus.

Här handlar det om enkelt och exklusivt boende med torrdass, braskamin och fotogenlampor.

Tidigt nästa morgon färgar den milda februarisolen de nypistade backarna. Det känns som rena, rama lyxen att i stort sett åka själv utför pisterna under den första timmen. Jag kan räkna till sex andra åkare på Hemkröket. Det är familjen Ranbäck från Strängnäs som valt att hyra stuga här. Sonen Oskar jobbar i liften och igår firade familjen hans 20-årsdag i pisten.

–I förrgår drog vi till norska Röros, på grund av busvädret. Där var det marknad, med en mängd svenskar som färdats dit med häst och släde, berättar pappa Hasse.

Annons
Annons

De är mer än nöjda över backarna, och för frånvaron av andra skidåkare.

–Här finns inga liftköer, vilket förvånar oss. Även om pistmaskinen har varit ur funktion några dagar så har det varit smörigt i backarna.

När jag sedan byter berg till Mellankröket är det faktiskt bara jag som ritar mönster i manchestern ända fram till lunch.

Från den 915 meter höga toppen går det att blicka ut över Rogens naturreservat och vidare in i Norge och Femundsmarka nasjonalpark, med det drygt 1400 meter höga Stor-Svuku som främsta riktmärke.

Backarna på mäktiga Funäsdalsberget syns också tydligt. För det tar bara en kvart med bil till berget, som lockar med sexstolslift, funpark och 15 pister. I norr ligger Ramundbergets mer natursköna skidområde, och längre västerut Tänndalens vidsträckta liftsystem med närmare 20 liftar och 50-talet pister. Så det finns utbud för den som önskar.

På eftermiddagen är det dags att prova på längdspåren. I Funäsfjällen finns Nordic Ski – världens längsta sammanhängande system av skidspår, med över 30 mil preparerade löpor, som binder samman hela Funäsfjällsområdet. Till längdspåren kan man lägga närmare 45 mil kryssmarkerade leder i högfjällsterräng.De centrala längdspåren i systemet ska vara nypreparerade senast klockan 10 på morgonen, om det inte är busväder förstås.

Digitala spårkartor på webben, visar vad som är preparerat och när övriga spårslingor beräknas vara klara.

Jag väljer en milslinga från Fjällbyn upp mot Falkhöjden. Halvvägs finns en timrad raststuga, som gjord för en kortare paus.

Nina Ericsson och dottern Sanna från Uppsala är ute på skidtur. De har haft stuga i Tännäs i snart 20 år och åker gärna längdskidor.

–Vi har ju spåren precis utanför stugknuten och behöver inte så mycket mer, säger Nina. Dessutom är Tännäs så mycket nostalgi för mig, med termos, anorak och skidutflykt i klassisk stil. Det gillar jag.

BILDEXTRA;
Följ med på ett lugnt lov i Tännäs
LÄS MER:
Alternativ för ett kul sportlov

Cenneth Sparby

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons