Annons

Lugnande besked – men veckan är långt från över

Atlas Copco lämnade lugnande besked då bolaget lämnade sin kvartslarapport.
Atlas Copco lämnade lugnande besked då bolaget lämnade sin kvartslarapport. Foto: Henrik Montgomery/TT

Över 100 börsbolag släpper sina kvartalssiffror – på bara en vecka. Ett av de tyngsta bolagen som inledde veckan var Atlas Copco. Och bolaget gav lugnande besked. Men än är veckan långt från över.

Under strecket
Publicerad

Atlas Copco, som inleder en blytung rapportvecka, präglas onekligen av ett visst vankelmod. Den här gången skriver verkstadsjätten att efterfrågan på produkter och service på kort sikt väntas vara något lägre än i andra kvartalet. I samband med rapporten för första kvartalet, den 25 april, trodde Atlas Copco att efterfrågan skulle ligga kvar på den dåvarande nivån.

Och i samband med bokslutskommunikén i slutet på januari trodde Atlas Copco att efterfrågan kommande månader skulle vara något lägre, men enligt vd Mats Rahmström övervägde företaget då att guida om en oförändrad efterfrågenivå.

Men medan de två föregående rapporterna varit riktiga rökare på en Stockholmsbörs som fruktat avmattningar för verkstadsbolagen, så var rapporten för det andra kvartalet en lite blekare historia. Vinsten var lägre än väntat, men omsättning, orderingång och justerat resultat ökade trots allt.

Den kanonad av olika rekord som Atlas Copco la fram i bokslutet har tonats ned, även om rubrikordet är med även denna gång. Utsikterna är lite mer blandade, där vissa delar går fortsatt väldigt starkt, medan det är avmattningar på andra håll.

Annons
Annons

Det stämmer väl överens med den bild som tungviktare i branschen som SvD talat med ger. Det är lite mer svajigt och osäkert, med svängningar mellan olika marknader och månader.

Det är också i linje med vad man kunnat förvänta sig, den rekordartade utvecklingen för både Atlas och flera andra verkstadskollegor från boksluten kan inte hålla i sig hur länge som helst i en osäker omvärld.

Å andra sidan är det betydligt bättre än många befarade när det var som dystrast kring verkstadsbolagen i höstas. Det syns heller inga stora spår av den dramatiska vinstvarning som Hexagon släppte häromdagen. Varningen, som främst berodde på handelskriget mellan USA och Kina, sänkte Hexagon-aktien rejält och drog med sig både Atlas Copco och andra verkstadsaktier.

Det är överlag varierande i Asien, där Kina bromsar in medan andra länder går fortsatt starkt. Även I Europa är det lite blandat för Atlas Copco, med en övervikt på svagare utveckling. Framför allt Storbritannien och Ryssland är svagare, på grund av osäkerhet kring Brexit respektive EU-sanktionerna. USA rullar däremot fortsatt på bra.

Trenden att fordonsindustrin går svagare håller i sig, men det har inte förvärrats ytterligare. Med tanke på branschens betydelse för en rad andra verkstadsbolag är det sannolikt dock något vi kommer att få se allt mer effekter av framöver.

Sedan finns alltid osäkerheten kring Donald Trump. Vad händer exempelvis om han nu skulle nå ett slut på handelskriget med Kina, är det dags att attackera Europa då?

Men trots alla osäkra moment så har Atlas Copcos rapport en lugnande effekt på de investerare som länge stått beredda att fly verkstadssektorn. Följer andra verkstadsbolag någotsånär i det stabila Atlas Copcos fotspår så lär det dröja ett tag till.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons