Annons

Efter oroligheterna – lugnare men inte lugnt i Jerusalem

Den nästan två veckor långa krisen i Jerusalem har inte lett till nya protester i helgen. Men trots att stämningen inte eskalerar kan den inte kallas lugn, menar statsvetaren Isabell Schierenbeck.

Under strecket
Publicerad

Palestinier flyr från tårgas i Jerusalems gamla stad, fredagen den 28 juli.

Foto: Ariel Schalit/AP

Palestinier flyr från tårgas i Jerusalems gamla stad, fredagen den 28 juli.

Foto: Ariel Schalit/AP
Palestinier flyr från tårgas i Jerusalems gamla stad, fredagen den 28 juli.
Palestinier flyr från tårgas i Jerusalems gamla stad, fredagen den 28 juli. Foto: Ariel Schalit/AP

Sedan i fredags har stämningen varit lite lugnare i Jerusalem efter nästan två veckors våldsamheter mellan palestinier och israelisk polis som inleddes den 14 juli.

– Det är svårt att säga att situationen är lugn men det är ingen större eskalering, säger Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Institutionen för globala studier i Göteborg.

Konflikten började efter att två israeliska poliser sköts till döds av israeliska palestinier i närheten av Tempelberget i Jerusalem. Israel svarade med att sätta upp metalldetektorer och kameror vid ingångar till al-Aqsamoskén, vilket ledde till stora protester.

– Nu avvaktar man för att se om protesterna har lagt sig för den här gången. Men det är fortfarande spänt i området som kan leda till att nya oroligheter kan ta fart, säger hon.

Annons
Annons

Religiösa muslimska ledare i Jerusalem uppmanade till bojkott av Tempelberget så länge Israel inte tog ner all säkerhetsutrustning som monterades upp efter den 14 juli. Efter påtryckningar från bland annat Jordanien tog Israel ner metalldetektorerna i tisdags, på torsdagen tog de även bort kamerorna.

Trots att israeliska regeringen backade fortsatte protesterna från palestinskt håll under fredagsbönen och flera ska ha skadats. På fredagen sköts även en palestinier till döds på Västbanken efter att han försökt knivhugga israeliska soldater, enligt armén. Men under lördagen och söndagen har oroligheterna lagt sig.

– Det är under fredagsbönen som det är störst risk för oroligheter, situationen kan ha lugnat ner sig för tillfället men det finns alltid en spänning i området, säger Schierenbeck.

Regeringen backade efter påtryckningar från både internationellt håll men även internt från den egna säkerhetsorganisationen. Risken att Israels relation med Jordanien, en av få arabländer som Israel har bra relation till, skulle försämras var en del av den interna kritiken, menar Schierenbeck.

Hon berättar att det är inte helt ovanligt att Israel backar men det är ett nederlag för högerregeringen och premiärministern Netanyahu att ändra sig i den här frågan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons