Annons

Tjällmobranden inte under kontroll – men ser ljust ut

Läget bedöms vara stabilt i brandområdet i Tjällmo i Motala kommun uppger räddningstjänsten vid lunchtid på fredagen. Arkivbild.
Läget bedöms vara stabilt i brandområdet i Tjällmo i Motala kommun uppger räddningstjänsten vid lunchtid på fredagen. Arkivbild. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

I brandhärjade Hästveda i Skåne väntar evakuerade fortfarande på att få återvända till sina hem.

Vid den stora branden i Tjällmo i Motala kommun är läget stabilt.

Under strecket
TT
Publicerad

– Det är stabilt, men man vill inte fullt ut säga att det är under full kontroll, säger Pernilla Cederteg, chef på räddningscentralen, till TT.

Tre helikoptrar är uppe för att vattenbomba vissa områden där det är svårt för markpersonal att komma fram. Brandområdet omfattar 300 hektar. Inga boende har behövt evakueras från området.

I skånska Hästveda är branden fortsatt under kontroll och någon spridningsrisk finns inte. Den branddrabbade ytan är 100 hektar stor.

– Arbetet fortskrider ute på skadeplatsen med att släcka en massa krypande bränder i marken. Det är jättejobb. Vi har en planerad verksamhet för vår del fram till måndag. På vissa platser här kommer det att brinna i veckor under marken, säger Leif Hylander, informationsbefäl på räddningstjänsten, till TT.

Under torsdagskvällen fick ett 30-tal personer återvända till sina hem.

– Jag kan meddela att de blev jätteglada, säger Hylander.

Tio fastigheter är fortfarande evakuerade. I eftermiddag ska ett beslut fattas om boende får återvända.

– Vi behöver ha in lite mer information. Vi har lite släckåtgärder i någon hörna som vi vill ha lite mer kläm på innan vi släpper fram några. Och om vi tar det beslutet blir det bara för boende. Vi släpper inte in allmänheten i området.

Branden mellan Hästveda och Osby i Hässleholms kommun startade på tisdagsförmiddagen, men det är svårt att säga vad som orsakade den.

– Det har varit en brand som man hade släckt en eller två dagar tidigare. Om det är den som har blossat upp igen eller om det är någon av maskinerna på mossen här som har satt fart på det, det tror jag inte att man kommer att kunna säga, säger Leif Hylander.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons