Annons

Lugnt när turkar och kurder träffades i Fittja

SvD träffade ordföranden i turkiska föreningen Ismail Zengin och ordföranden kurdiska föreningen Haydar Bayraktar på torsdagen i Fittja, inför lördagens antivåldsmanifestation.
SvD träffade ordföranden i turkiska föreningen Ismail Zengin och ordföranden kurdiska föreningen Haydar Bayraktar på torsdagen i Fittja, inför lördagens antivåldsmanifestation. Foto: Lars Pehrson

Cirka 600 människor, från både turkiska och kurdiska föreningar, träffades i Fittja söder om Stockholm på lördagen.

– Det har gått jättebra, vi ska visa att vi kan leva sida vid sida, säger Ismail Zengin, ordförande i Turkiska föreningen i Botkyrka.

Under strecket
Publicerad

Det var förra helgen som en kurdisk man skottskadades efter sammandrabbningar i Fittja. Senare i veckan utfördes ett sprängdåd mot den turkiska föreningslokalen på samma plats. Skadegörelsen var omfattande.

SvD besökte Fittja i torsdags inför dagens antivåldsmanifestation mellan turkar och kurder.

– Det har kommit medlemmar från cirka tiotalet föreningar från båda sidorna hit idag. Vi började i den kurdiska lokalen och har nu gått över för en frågestund här oss oss. Vi har varit cirka 600 personer, berättar Ismail Zengin, ordförande i Turkiska föreningen i Botkyrka.

Representanter från Botkyrka kommun och polisen har närvarat.

– Det enda som är att klaga på är busvädret med snöblandat regn. Annars har det varit lugnt, säger Lars Byström vid Stockholmspolisen.

Kommunen har varit här och gett mycket bra stöd

Det har tidigare varit svårt att skapa förståelse och vänskap över generationsgränserna mellan de två grupperna.

– Man ska aldrig säga aldrig, men jag tror att våra ungdomar har tagit till sig dagens information även om det finns yttre källor som vill ställa till problem. Kommunen har varit här och gett mycket bra stöd. Vi ska visa att vi kan leva sida vid sida, säger Ismail Zengin, vars brorson Erkan växte upp i Fittja och tillhör det svenska fotbollslandslaget vid sidan av proffsspel i turkiska klubben Trabzonspor.

Ismail Zengin tillägger att banden mellan de två folkslagen turkar och kurder är närmare än vad många förstår:

– De flesta här i norra Botkyrka kommer från samma stad, Kulu. De kan vara ingifta i en familj från det andra folkslaget. Så egentligen är banden mellan oss starka, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons