Annons

Lumor vågar tala med unga om det mest intima

Oskar Thunberg och Paula Stenström Öhman är duon bakom Lumor, ett lysande scenkonstkompani som startade  2004. I vår är inte mindre än tre olika produktioner på gång.
Oskar Thunberg och Paula Stenström Öhman är duon bakom Lumor, ett lysande scenkonstkompani som startade 2004. I vår är inte mindre än tre olika produktioner på gång. Foto: Lars Pehrson

Rädslan för och längtan efter intimitet är temat i nyskrivna ”Ocean” på Unga Klara. Bakom pjäsen står Lumor, en sant fri teatergrupp som haft en rad konstnärliga framgångar och i vår är trippelaktuella.

Under strecket
Publicerad

Betongväggen vid Unga Klara i Kulturhuset är minimalistisk, lågmäld men konkret – ”precis som Lumor”, säger duon Oskar Thunberg och Paula Stenström Öhman.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Lumor: en böjningsform av lampa (Söderslang), eller solen (Söderslang). Så definierar ordboken ordet. Ja, varför inte? Det går bra för teater Lumor just nu. 2018 iscensätter man fler projekt än någonsin. Gruppen har hittat ett koncept som är en genial lösning för en sant fri teatergrupp. Genom att inte slå sig ner på en egen scen, utan istället samarbeta med andra teatrar.

Under vintern och våren har man bollat med fyra uppsättningar - det är en nivå ingen annan grupp når upp till.

Ledarduon Paula Stenström Öhman och Oskar Thunberg repeterar den nyskrivna pjäsen ”Ocean” på Unga Klara i Kulturhuset. Båda vill gärna fotograferas framför fondväggen av grå cement, dels för att den är del av den moderna ungdomsteatern och dess historia, dels för att den är vacker. Minimalistisk, lågmäld men konkret – ”precis som Lumor” säger duon.

Lumor är inte bara en effektiv modell för en fri, modern grupp. Man har haft en rad konstnärliga framgångar. ”People respect me now” valdes till bästa svenska nyskrivna pjäs av internationella teaterunionen 2016, kom till Teaterbiennalen 2017 och har gästspelat på Tammerfors teaterfestival. Texten, skriven av Paula Stenström Öhman som fick det svenska Ibsenpriset 2016, har blivit uppförd på tyska och ska spelas på ryska scener.

Annons
Annons

Betongväggen vid Unga Klara i Kulturhuset är minimalistisk, lågmäld men konkret – ”precis som Lumor”, säger duon Oskar Thunberg och Paula Stenström Öhman.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Gruppen inkluderar också David Wiberg som under hösten och vintern spelat sin ”Här kommer alla känslorna på en och samma gång” på Unga Dramaten. Innan dess har Lumor spelat en rad pjäser, bland dem ”Materia” om porrstjärnan Linda Lovelaces liv. Det som kännetecknar en ”typisk” Lumoruppsättning är att den får ta tid, den vill inte skrika budskap till åskådaren.

Publiken är ju intelligent och vill tänka och känna själv.

– Många regissörer är rädda för att publiken ska ha tråkigt, och vräker på. Men vi vill arbeta med små medel, via en långsam process. Det är absolut ingen ”stil” utan mer en gemensam inställning. En viktig del av en pjäs och iscensättning kan vara det man bara säger till häften, eller inte säger. Publiken är ju intelligent och vill tänka och känna själv, den är så villig att leta mening, leta efter sig själv i det vi spelar upp. Våra val av ämnen är dessutom starka nog, vi behöver inte brutalisera spelet, säger Paula Stenström Öhman.

Betongväggen vid Unga Klara i Kulturhuset är minimalistisk, lågmäld men konkret – ”precis som Lumor”, säger duon Oskar Thunberg och Paula Stenström Öhman.
Betongväggen vid Unga Klara i Kulturhuset är minimalistisk, lågmäld men konkret – ”precis som Lumor”, säger duon Oskar Thunberg och Paula Stenström Öhman. Foto: Lars Pehrson

Så är det. Alla som sett Lumor vet att det tillbakahållna är effektivt – som hos ”People respect me now”, en pjäs om en skolskjutning. Den nya ”Ocean” är också symptomatisk för vår tid; den handlar om intimitet, på en rad olika plan och via flera generationer. Intimitet som överlevnadsmöjlighet för den som erfarit ett trauma. Men också som en okänd spelplan för några tonåringar som sett nätporr och fått en sned syn på närhet.

Annons
Annons

Att skriva om intimitet kändes akut.

– Kanhända ett uttryck för rädslan och längtan efter intimitet som finns bland både vuxna och unga idag? All närhet har ju ett pris. Det att visa sig själv, att faktiskt öppna sig för någon på allvar är ju också att utsätta sig. Att mötas är att riskera att förändras, konstaterar Paula Stenström Öhman.

– Att skriva om intimitet kändes akut, fortsätter hon. Att tala om den förvrängning av intimsfären som pågår. Det är så vi jobbar i Lumor. Vi diskuterar vad som är viktigt att ta upp. Ämnet kommer alltid först, därefter gör vi ofta djupintervjuer med olika människor. Letar erfarenheter, hittar enstaka repliker, söker resonansbottnar.

Att våga närma sig svåra frågor innebär också att bli del av en tradering av erfarenheter, ståndpunkter och förhållningssätt, menar Oskar Thunberg, som den här gången agerar på scenen:

– Det existerar ett motstånd mot att tala om det mest svåra, särskilt hos dem vi nu vänder oss till: unga från 14 år och uppåt, från tonåringar till vuxna. Vi tror på att odla en känslighet för förändringar, skildra hur mentala strukturer förändras och vad det innebär för oss alla.

Vi har skapat ett nätverk med teaterscener som delar vårt engagemang.

– Det är en av anledningarna till att vi trivs så bra med att samarbeta med andra grupper, fortsätter Oskar Thunberg. Vi har en djup samsyn kring vad vi vill göra men vi älskar också att hitta och utforska nya rum, även geografiskt, med ny publik. Alla samarbetspartner blir också presumtiva gästspelsscener för nya produktioner. Vi har skapat ett nätverk med teaterscener som delar vårt engagemang.

Lumor har genom sitt sätt att arbeta en fantastisk utgångsmöjlighet: gruppen kan vara så bred eller så smal den vill. Man kan välja ämnen efter eget huvud och det finns utrymme att lägga tid och energi på att producera egen dramatik – eller som undantag spela Shakespeares ”Othello”. Det är ett ärligt och ekonomiskt sätt att bedriva gruppteater. Ingen fast lokal står och kostar pengar. Lumor är ett unikum som strålar klart på den svenska teaterhimlen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons