Annons

”Budgetomröstningen blir avgörande”

Förskräckligt. Tidigare moderatledaren Bo Lundgren kallar Sverigedemokraternas framgångar för ett misslyckande och betonar att budgetomröstningen blir avgörande.

– Jimmie Åkesson har själv positionerat sig på den högra sidan och nu har han ett dilemma hur han ska agera, säger Lundgren.

Under strecket
Publicerad

Bo Lundgren

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Bo Lundgren

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bo Lundgren
Bo Lundgren Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tidigare Moderatledaren och skatteministern Bo Lundgren menar att pusslet inte är färdigt och att utlandsrösterna kan avgöra.

– Det är besvärligt när det är ett sådant jämnt läge. Men det är positivt att alla fyra allianspartierna är kvar i riksdagen, säger Lundgren och fortsätter.

– Men den regering som sitter nu har inte förtroende i riksdagen.

När SvD når Bo Lundgren ska han just gå ut med hunden. Efter en natt med tv-tittande och läsande har han ännu inte smält valresultatet. Det faktum att Sverigedemokraterna har vuxit än mer i många skånska kommuner gör honom bekymrad.

– Här i Skåne är det förskräckligt. Sverigedemokraterna har normaliserats. Det är ett misslyckande för politiken generellt att SD har kommit fram när man inte förmått ta tag i ett antal stora frågeställningar.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Hur bör Moderaterna möta SD i rikspolitiken?

– Ulf (Kristersson reds anm) har redovisat en klar linje. Igår sades det att en alliansregering måste regera med passivt stöd av SD för att inte förlora budgetomröstningar. Men det gäller i lika hög grad Socialdemokraterna om de rödgröna ska vinna en omröstning.

Bo Lundgrens analys är tydlig. Budgetomröstningen blir avgörande.

– Om Stefan Löfven skulle bilda en regering nu och Alliansen lägger ett gemensamt motförslag kommer den regeringen bli nedröstad. Är man vågmästare avgör man väldigt mycket. Jimmie Åkesson har själv positionerat sig på den högra sidan och nu har han ett dilemma hur han ska agera.

När Bo Lundgren var moderatledare gjorde partiet ett av sina allra sämsta val år 2002. Lundgren lämnade och ersattes av Fredrik Reinfeldt. Senare kom Lundgren att bli riksgäldsdirektör och då vara med och hantera finanskrisen men också se ett Moderaterna som 2010 fick 30,1 procent av rösterna.

– Det var precis efter finanskrisen och det var inte konstigt att det gav en enorm förtroendestuds. Det normala resultatet för Moderaterna i modern tid är strax över 20 procent, säger han och fortsätter.

– Det är bra att Moderaterna lyckades i valspurten och blev andra största parti. Nu får samtalen mellan partierna visa var det finns tillräckligt med gemensamma uppfattningar.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

När Anders Borg gästade SvD innan valresultatet var klart på söndagen menade han att både Moderaterna och Socialdemokraterna har haft problem migrationsfrågan vilket har fått Sverigedemokraterna att växa.

– Nu måste man samtala. En alliansregering kommer behöva ha ett omfattande samarbete med Socialdemokraterna. Ju mindre låsningar och ju fler öppningar för seriösa samtal desto bättre.

Men är det inte ganska låst?

– Man får alltid ta sin utgångspunkt i hur samhällsproblemen ser ut. Vi har en ekonomi som går bra nu. Men vi har växande finansiell instabilitet kopplad till vår bostadsmarknad som gör ekonomin alltmer sårbar. Skulle vi gå in i ett mer allvarligt ekonomiskt läge är det för mig tydligt att det behövs ett samarbete.

– Jag tror att det bäste vore om man försökte att börja åtgärda problemen på bostadsmarknaden och integrationen tämligen omgående. Men det kommer hänga ihop med personkemin mellan partiledarna och valresultatet, sa Anders Borg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons