Annons

Alla stora nyårsfiranden ställs in i Peking

Nyårsfiranden ställs in i Kina.
Nyårsfiranden ställs in i Kina. Foto: Mark Schiefelbein/AP

Peking ställer in nyårsfirandena på grund av det växande coronavirusutbrottet. Även utanför Kina vidtas också åtgärder mot viruset, som hittills lett till 17 dödsfall.

Under strecket
Nyhetsbyrån TT, Sara K Lindquist
Publicerad

Militärpolis och säkerhetsvakter patrullerar Pekings internationella flygplats.

Foto: Mark Schiefelbein/APBild 1 av 1

Det kinesiska nyårsfirandet är en av årets största högtider, och ska inledas i helgen. Men rädslan för virusets spridning gör att Peking inte vågar hålla något offentligt firande. En tjänsteman säger enligt nyhetsbyrån AFP att storskaliga firanden har ställts in.

– För att kontrollera epidemin, skydda människors liv och hälsa, minska ner på antalet folksamlingar och se till att vi får en fridfull fest har vi beslutat att avbryta alla stora evenemang, lydde ett uttalande från regeringens kultur- och turismdepartement i Peking, rapporterar CNN.

Firandet av det kinesiska nyåret pågår från den 25 januari till och med 8 februari.

Nu ska förebyggande åtgärder stärkas och regimen försöker också isolera städer med sammanlagt 20 miljoner invånare, varifrån viruset tros komma. Enligt medier slutade bussar och tåg i Huanggang under torsdagen att gå, biografer och internetkaféer stängdes och invånare uppmanades att inte lämna staden.

Huanggang ligger omkring tio mil från mångmiljonstaden Wuhan, där utbrottet av lungviruset startade. Även Wuhan är nedstängd och alla som vistas på allmänna platser ska bära munskydd. I den intilliggande staden Ezhou stängdes under torsdagen järnvägsstationen.

Annons
Annons

Militärpolis och säkerhetsvakter patrullerar Pekings internationella flygplats.

Foto: Mark Schiefelbein/APBild 1 av 1

Totalt har enligt officiella uppgifter över 570 personer nu smittats av coronaviruset i Kina. Minst 17 personer har avlidit, alla i provinsen Hubei där Wuhan och Huanggang ligger, uppger statlig tv.

Det finns ytterligare åtta bekräftade sjukdomsfall runt om i världen, fyra i Thailand och vardera ett fall i USA, Taiwan, Sydkorea och Japan.

I samband med det kinesiska nyårsfirandet brukar många kineser resa hem till sina familjer, något som skapat ytterligare oro för smittospridning. Dubai och Egypten sällade sig på torsdagen till ett stort antal länder vars flygplatsmyndigheter redan meddelat att man screenar passagerare som reser till och från Kina, i synnerhet Wuhan.

Militärpolis och säkerhetsvakter patrullerar Pekings internationella flygplats.
Militärpolis och säkerhetsvakter patrullerar Pekings internationella flygplats. Foto: Mark Schiefelbein/AP

I Kina har fabriker som tillverkar munskydd, som hade stängt inför nyårsfirandet, öppnats upp på nytt. Arbetare utlovas fyra gånger så hög lön som vanligt om de går in och jobbar eftersom munskydden snabbt sålt slut.

– Vad jag hört är att munskyddsbristen är mycket mer allvarlig än vad allmänheten vet, säger Cao Jun, chef för munskyddstillverkaren Lanhine som har en fabrik i den östkinesiska staden Ningbo till nyhetsbyrån Reuters..

– I princip alla sjukhus landet över står inför en skriande brist på munskydd, inte bara i Wuhan.

Världshälsoorganisationen WHO hade på onsdagen samlats till ett möte för att avgöra om virusutbrottet ska klassas som ett globalt folkhälsonödläge. Beslutet sköts dock upp till torsdagen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons