Annons

A simple favorLyckad silly noir utan ärende av Bridesmaids-regissören

Både Anna Kendrick och Blake Lively är strålande i ”A simple favor”.
Både Anna Kendrick och Blake Lively är strålande i ”A simple favor”. Foto: Peter Iovino/Nordisk Film

”A simple favor” är ett slags superslickt hopplock av ”Big little lies”, ”Sova med fienden” och Kitty-böckerna. Regissören får inte riktigt till tonfallet – filmen är helt enkelt inte tillräckligt skruvad – men Anna Kendrick är så bra att det är lätt att ha överseende med feltrampen.

Publicerad

A simple favor

Regi
Paul Feig
Genre
Thriller
Manus
Jessica Sharzer
Medverkande
Anna Kendrick, Blake Lively, Henry Golding, Andrew Rannells, Ian Ho

1 tim 54 min. Från 11 år.

Betyg: 4 av 6

I ett mediokert litet villakök står en medioker liten mammayoutuber och vispar kaksmet inför en publik på sisådär 23 personer. Stephanie heter hon (Anna Kendrick) och är änka och ensamstående mamma sedan något år tillbaka. Youtubekanalen är strängt taget hennes livlina, tillsammans med rollen som kavat klassförälder i det lilla skvallriga samhället någonstans norr om New York.

Så en dag paraderar den mystiska Emily (Blake Lively) in på skolgården, en blond och sarkastisk amason i kostym och stilettklackar med smak på drajor och snuskiga hemligheter. Emilys och Stephanies söner är nyblivna kompisar, och i processen blir Emily och Stephanie det också, med Stephanie i konstant haktappat tillstånd över Emilys snygga man och glamourösa liv.

Stephanie reduceras strax till glorifierad nanny när Emily prioriterar sitt pr-jobb inne i stan – titelns ”a simple favor” syftar på det allt mer omfattande barnvaktandet – och det är vid just ett sånt tillfälle som Emily plötsligt försvinner. Död, befaras det, men Stephanie fattar snart att sanningen är både konstigare och läskigare än så och börjar metodiskt pussla ihop mysteriet.

Annons
Efter reklamen visas:
A simple favor

Storyn som följer är ett slags frejdig och superslick mashup av ”Big little lies”, ”Sova med fienden”, Kitty-böckerna och en incest-/doppelgänger-tematik någonstans mittemellan ”The shining” och ”Våra bästa år”, ett stycke silly noir som i princip bara kan komma från en regissör som Paul Feig.

Feig har redan regisserat två moderna klassiker i kategorin vänskapsfilmer: den magnifika ”Bridesmaids”, efter manus av Kristen Wiig och Annie Mumolo, och snutkomedin ”Heat”, båda med Melissa McCarthy i mer eller mindre bärande roller. ”A simple favor”, som bygger på en roman av Darcey Bell, har också två kvinnor i centrum, men det är inte direkt vänskapen mellan dem som är ärendet här.

Faktum är att filmen inte riktigt har något ärende, och något paradoxalt är det därför den är såpass lyckad. Thrillers med alltför tjocka moraliska knorrar får ofta balansproblem: ta ”Gone girl” och ”Woman on the train” som med i bästa fall tveksamma resultat vävde in kolsvarta trådar om hustrumisshandel i sina utstuderade intriger.

Stephanie befinner sig i konstant haktappat tillstånd över Emilys snygga man och glamourösa liv.
Stephanie befinner sig i konstant haktappat tillstånd över Emilys snygga man och glamourösa liv. Foto: Peter Iovino/Nordisk Film

”A simple favor” försöker däremot inte säga någonting om någonting – i den mån här alls finns något samtidspolitiskt gods så rör det sig möjligen längs de diskreta konfliktlinjerna mellan karriärmammor och hemmafruar, om huruvida det verkligen kan betraktas som ett jobb att sköta om barn och hushåll på heltid.

Feig lyckas dock inte helt med tonfallet – för trots den högst medvetet överlastade storyn är filmen varken tillräckligt skruvad eller tillräckligt spejsad för att få full utdelning på intrigen.

Däremot är både Kendrick och Lively strålande, i synnerhet Anna Kendrick som visserligen lite verkar ha fastnat i den här typen av präktiga komediroller men som också lyckas perfekt med att göra Stephanie storögt godtrogen och supersmart på en och samma gång. Hon är så bra och så exakt att det är lätt att ha överseende med feltrampen.

Annons
Annons

Stephanie befinner sig i konstant haktappat tillstånd över Emilys snygga man och glamourösa liv.

Foto: Peter Iovino/Nordisk Film Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons