Annons

Lydia Wålsten ny skribent – Gudmundson går vidare

Under strecket
Publicerad

I dag kan vi berätta att Lydia Wålsten blir ny ledarskribent på Svenska Dagbladet. Hon efterträder Per Gudmundson som rekryterats som presschef hos Kristdemokraterna. Som alltid i sådana här sammanhang är känslorna dubbla; både vi kollegor och läsare kommer att sakna Per Gudmundsons röst djupt, men det är samtidigt oerhört roligt att kunna rekrytera Lydia Wålsten, en av Sveriges mest begåvade och intressanta offentliga röster .

Lydia Wålsten är i dag vikarie på ledarsidan, och kommer närmast från rollen som kommunikationschef på Timbro. Hon är utbildad vid JMK i Stockholm och vid NYU i New York, där hon studerat politisk kommunikation.

Kollegan Per som kom till Svenska Dagbladet 2006 som kolumnist och anställdes som ledarskribent 2007, har gjort enastående insatser. Så här kommenterar han själv sitt vägval:

”Jag har haft mer än tolv fantastiska år på SvD, och tänkte nog göra minst tolv till, men nu fick jag en sällsynt chans som jag inte kan säga nej till. Kristdemokraterna utvecklas på ett väldigt spännande sätt under Ebba Busch Thor. Man kan säga att det är där den svenska borgerlighetens framtid byggs upp. Jag är tacksam över möjligheten att få bidra.”

Lydia som har vikarierat på SvD:s ledarredaktion i tre omgångar sedan 2017, kommenterar så här:

”Jag har vårkänslor. Jag har ju haft lite av en konstnärsrelation till Svenska Dagbladet i ett par år. Nu har vi äntligen bestämt oss för att flytta ihop och det känns helt rätt. Jag ser fram emot att dels hitta fler människor vars själva berättelser säger oss något om politiken, som den nordkoreanska familj jag intervjuade för ett tag sedan. Dels att exponera de djupa fickor av politiskt hyckleri som finns i Sverige och som få skriver om. Just nu tittar jag på hur våra miljökrav påverkar gruvindustrin.”

Per Gudmundson gör sin sista dag på Svenska Dagbladet i dag. Lydia Wålsten tillträder sin tjänst i morgon, den 19 februari.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons