Annons

Leva. ÄlskaLyhört och intimt om seniorboende för hbtq-personer

Agneta bor på Regnbågen, ett seniorboende för hbtq-personer.
Agneta bor på Regnbågen, ett seniorboende för hbtq-personer. Foto: Nonstop Entertainment

Agneta, Ingbritt och Thomas berättar om sina resor och hur de nu har kommit till rätta.

Under strecket
Publicerad

Thomas har hittat lugnet i sitt liv efter att han valt bort droger och alkohol.

Foto: Nonstop EntertainmentBild 1 av 1

Leva. Älska

Regi
Mette Aakerholm Gardell
Genre
Dokumentär

1 tim 23 min. Barntillåten.

Betyg: 4 av 6

I ett hyreshus ute på Gärdet i Stockholm invigdes 2013 Regnbågen, ett boende för homo-, bi- och transpersoner i senioråldern, komplett med frisör- och fotvårdsalong, restaurang, gymlokal och bibliotek. Projektet, välsignat av biskop Eva Brunne, är Europas första dokumenterade i sitt slag.

De första hyresgästerna flyttade in 2014 och vid deras sida fanns regissören Mette Aakerholm Gardell som tidigare gjort dokumentären ”Ingen man i sikte”, om tre generationer lesbiska kvinnor och deras liv. Det är ”Generation 1” som är i fokus i ”Leva. Älska”.

Huvudpersonerna heter Agneta, Ingbritt och Thomas. Vi ser dem komma till rätta och hör dem berätta om sina resor. Agnetas överklassfamilj har viss dekadent historik, i alla fall på männens sida (”Min farbror tog på sig farmors klänning och gick ut och raggade – en vanlig Svensson hade fått fängelse.”). Hon har gjort en del sköna turer i livet, bland annat i New York på Studio 54, men ännu inte fått känna sann tvåsamhet.

Ingbritt gifte sig med en stilig grek och fick två barn innan hon förstod var hon egentligen befann sig. Thomas är den fysiskt mest åtgångna, efter ett antal fallgropar på sin krokiga, hemliga och ofta ensliga livsväg. I dag har han, delvis tack vare frånvalet av droger och alkohol, ”lugn och ro”, i alla fall i sitt inre.

Annons
Annons

Thomas har hittat lugnet i sitt liv efter att han valt bort droger och alkohol.

Foto: Nonstop EntertainmentBild 1 av 1
Thomas har hittat lugnet i sitt liv efter att han valt bort droger och alkohol.
Thomas har hittat lugnet i sitt liv efter att han valt bort droger och alkohol. Foto: Nonstop Entertainment

Mötet med dessa tre, alla i dag skäligen och själsligen harmoniska människor på denna speciella plats ämnad just för dem, är lyhört och intimt. Videokonstnären Sabina Jacobsons estetiska förhöjning av vittnesmålen får stark konkurrens av våra vänners egna fotoalbum, där Agnetas illustra familjeträffar med kung V-Gurra och Thomas demonstration från frigörelsedagen 1977 har fångats på talande och levande stillbild.

På plakaten från -77 står det ”Vi är fler än du tror”, ”Jag är din grannfru” och ”Vi är friska”. Det är Pride 20 år innan Pride-festivalen – och två år innan homosexualitet slutade betraktas som ”sjukdom” i Sverige.

”Leva. Älska” lämnar oss med en klar känsla av en resa som bara har börjat, kanske speciellt för Agnetas del.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons