Annons

Lyxbaguette lockar kunder från hela Stockholm

Stockholmare vallfärdar till Sundevich och Krubberiet.
Stockholmare vallfärdar till Sundevich och Krubberiet. Foto: Anna Norström och Krubberiet

Förr var det korvmojjen som utgjorde stans gatumat. I dag är matfloran större: från tacos till persiska baguetter. SvD:s Anna Norström guidar till några av Stockholms bästa gatumatskiosker.

Under strecket
Publicerad

Love Strömstedt jobbar på Bores.

Foto: Anna Norström
Foto: Anna Norström

1 / 5

Proffsburgare från grunden

Love Strömstedt jobbar på Bores.
Love Strömstedt jobbar på Bores. Foto: Anna Norström

Den svarta kiosken på Sveavägen sticker ut i stadskulissen. Bakom kassan står Love Strömstedt, en kille som under fritiden på gymnasiet ägnade sig åt att äta hamburgare över hela stan. Bäst, enligt honom, var Bores.

Foto: Anna Norström

Så nu jobbar han för företaget som startade i Vallentuna och som snabbt expanderar med fler kiosker.

Första öppetdagen ringlade kön långt bort mot Stadsbiblioteket. Här utgör vegetariskt nästan 50 procent av menyn och de flesta dippsåserna är på egna recept, moset är gjort på riktig potatis och brödet kommer från BBQ Company.

Typrätt: Hamburgare. Även tunnbrödsrullen är populär.

Adress: Sveavägen 77c, bores.se 

Annons
Annons
Foto: Anna Norström

2 / 5

Fäviken-Magnus favoritkorv

Foto: Anna Norström

Kanske är detta stans mest pålitliga korvkiosk? Jo, Östermalms korvspecialist håller alltid hög kvalité – och öppet sju dagar i veckan. Fävikens kock Magnus Nilsson är ett fan och guidar hit i boken ”Where Chef’s Eat”.

Här serveras varken mos eller räksallad till korven. Istället har man specialbeställda bröd och hoj-hoj-sås, en hetare tomatvariant som ska ha introducerats till Stockholms korvätare av den kända korvgubben Günter, numer bortgången men vars kiosk på Karlbergsvägen 66 håller samma höga kvalité. Faktum är att Günter och Bruno, som äger denna korvkiosk länge jobbade ihop. Söderbor kan numer glädja sig åt Brunos korvbar nära Södra Station.

Typrätt: Kabanoss med Pucko.

Adress: Nybrogatan 57, ostermalmskorvspecialist.se

Annons
Annons

Chill Tex-mex.

Foto: Anna Norström
Foto: Anna Norström

3 / 5

Äntligen en tacokiosk

Chill Tex-mex.
Chill Tex-mex. Foto: Anna Norström

Stockholm har länge saknat en tacokiosk. Förutom La Netas två restauranger så är det skralt för den som vill köpa med sig hem till vettigt pris. Visst finns en eller två krogar som serverar mexikansk mat men de lämnar mycket i övrigt att önska.

Foto: Anna Norström

Men, i somras tog ett chilenskt par över den lilla kiosken nedanför Södersjukhuset. Hos Chill Tex-mex serveras nu prisvärd mat från Chile och Mexiko med överslag på det senare. Guacamolen görs dagsfärsk och de krispiga majstortillasarna är hembakta. Det finns även burgare med viss latinamerikansk touch. Tips: undvik lunchrusningen i veckorna då det finns risk för kö. 
Typrätt: Quesadillas (i stor portion).
Adress: Ringvägen 69.

Annons
Annons
Foto: Anna Norström

4 / 5

Mackor på persiska – ring och förbeställ

Foto: Anna Norström

Sundevich på Sveavägen lockar hungriga kunder över hela stan. Det är lätt att förstå varför när man tar första tuggan av Zabon; en baguette fylld med kalvtunga, saltgurka, persilja och vitlök. Enligt Dawod Khawari som jobbar i kiosken är just mackan med kalvtunga, tillsammans med lammackan Ghost, kioskens storsäljare, framförallt på helgerna. I veckorna är det i stället vego-varianterna som folk föredrar.

Förutom vanliga drickor finns ayran, kall yoghurtdryck, och till dessert hemgjord baklava; det söta filodegskrispiga bakverket fyllt med nötter och honung. Tips: Ring och förbeställ och ta gärna med. Det finns bara en handfull sittplatser i kiosken.
Typrätt: Zabon, baguette med kalvtunga.
Adress: Sveavägen 103.

Annons
Annons
Foto: Krubberiet

5 / 5

Prisad av Svenska Korvakademin

Foto: Krubberiet

Krubberiet tar svensk gatuköksmat på allvar, och fokus ligger på korv. Ägaren Artur Oziemkowsky köper korvarna direkt från tillverkaren och det är han själv som står för recepten. Detta succérecept har lett till att Krubberiet vunnit Årets Korvkiosk, ett pris som Svenska Korvakademin delar ut. Själva kiosken är bara sju kvadratmeter stor och ligger invid Länna Köpcentrum så tipset är att ta bilen hit.

På glasrutan i luckan sitter klistermärket ”Våga vägra ketchup”. Artur förklarar med att menyn är ”oerhört personlig”. För honom vore det en skymf att servera bostongurka till en chorizo. Pommes fritsen är alltid färska, aldrig frysta.
Typrätt: Korven Del Rey med ost chili och bacon.
Adress: Truckvägen 3 Länna Köpcentrum, Länna, krubberiet.se 

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons