Annons

Världens dyraste klocka såld – här är nästa dyrgrip

Först såldes den rosa diamanten för en halv miljard – sedan ropades världens dyraste klocka hem för drygt 35 miljoner.

Men är du sugen på att shoppa en lyxklocka finns fortfarande en chans: Chopard för nätta 212 miljoner kronor.

Här finns några av världens mest exklusiva klockor.

Under strecket
Publicerad

Patek Philippes The Asprey.

Foto: Sotheby’sBild 1 av 1

1 / 5

Efter reklamen visas:
Rosa diamant klubbad för 450 miljoner

Kinesisk tjej kammar hem rekordklockan

Patek Philippes The Asprey.
Patek Philippes The Asprey. Foto: Sotheby’s

Hisnande 35 miljoner kronor för en armbandsklocka. Det är vad en anonym köpare betalade för en schweizisk Patek Philippe som såldes på Sotheby’s i Genève på tisdagskvällen. Det blev årets rekordpris på auktion för en lyxklocka – och världsrekord för denna typ av Patek Philippe.

Men så är det inte vilket armbandsur som helst. ”The Asprey” är en synnerligen sofistikerad skapelse med datumvisare, stoppur och månens läge som har 52 år på nacken. Den köptes första gången av brittiska juveleraren Asprey’s 1956.

Senast såldes klockan 2006 för drygt 20 miljoner kronor. Säljaren har med andra ord gjort en saftig vinst på 15 miljoner kronor.

Köparen är som ofta vid auktioner anonym. Men budgivaren skymtades på lyxhotellet i Genève; en ung asiatisk kvinna i trasiga jeans som talade kinesiska på sin mobiltelefon. Alltfler köpare uppges komma från Asien och just Kina.

Sotheby’s klockexpert säger till Reuters att ”efterfrågan på pråligheter minskar när Kinas lyxmarknad kyls ner och smaken blir mer konservativ, sådana här äldre klockor passar den nya smaken”.

Totalt såldes tio lyxklockor för närmare 110 miljoner kronor på tisdagen i Genève, mest Patek Philippe och Rolex. Över 900 budgivare från 54 länder deltog i jakten på praktfulla ur.

Annons
Annons

Rolex Bao Dai.

Foto: PhillipsBild 1 av 1

2 / 5

Rolex slog rekord med kejsarklocka

Rolex Bao Dai.
Rolex Bao Dai. Foto: Phillips

Förra året slog Rolex rekord då en armbandsklocka såldes på auktion hos Phillips för 46 miljoner kronor, enligt auktionshuset Barneby’s. Klockan bär på en anrik historia. Den går under namnet Bao Dai efter sin tidigare ägare – den sista kejsaren av Vietnam.

Under ett besök i Schweiz 1945 efter Indokinakriget, då stormakterna skulle förhandla med Viet Minh och diskutera Vietnams framtid, besökte kejsaren den kända Rolexförsäljaren Chronomètrie Philippe Beguin. Butiken låg då mitt emot Hotel des Bergues där förhandlingarna pågick.

Kejsaren gick tvärs över gatan och bad om den finaste och ovanligaste Rolexklockan någonsin gjord. Efter en stund blev han presenterad en Rolex i gult guld med en svart urtavla och indicier i form av blixtrande diamanter: en Rolex 6062. Den kunde kejsaren inte motstå utan slog till på en gång. Nu har den hittat en ny ägare.

Annons
Annons

Chopards diamantur.

Foto: WordpressBild 1 av 1

3 / 5

Superjuvel som ger tiden – för 212 miljoner

Chopards diamantur.
Chopards diamantur. Foto: Wordpress

Chopards diamantur är mer ett extravagant smycke än en klocka. Men bakom gnistrande rosa, blå, vita och gula diamanter döljer sig ett pyttelitet sofistikerat ur. Med alla dessa 874 exklusiva diamanter landar klockan på ett värde av 212 miljoner kronor för den köpsugne.

Den diamantspäckade dyrgripen har dessutom en hemlig mekanisk detalj. När man trycker på en liten fjäderbelastad detalj öppnar sig tre hjärtformade stenar för att visa urtavlan – som innehåller ytterligare tre gula diamanter på 8,45 carat.

Chopard är både känt för klockor och juveler vilket förklarar denna luxuösa blandskapelse. Lyxföretaget är anrikt; det grundades i Schweiz 1860 och blev berömt för specialisering på damur och fickur. Först på 1980-talet började man göra sportur för män och diamantsmycken, enligt Barnaby’s.

Annons
Annons

Patek Philippe’s ”Caliber 89”.

Foto: Sotheby’sBild 1 av 1

4 / 5

Exklusivt fickur – 54 miljoner räcker inte

Patek Philippe’s ”Caliber 89”.
Patek Philippe’s ”Caliber 89”. Foto: Sotheby’s

Patek Philippe’s ”Caliber 89” uppges vara ett av de mest komplicerade fickuren någonsin. Det anses också vara världens mest välrenommerade urmakarens mästerverk, uppger Barnaby’s.

Det tog nio år att tillverka denna exklusiva klocka. Den tillverkades inför urmakarens 150:e jubileum, och skulle säljas på auktion hos Sotheby’s i maj 2017. Priset uppskattades då till mellan 58 och 90 miljoner kronor.

Men budgivningen nådde aldrig dit. Klockan blev återropad efter att auktionshuset inte accepterat det slutgiltiga budet på strax under 54 miljoner. Den tycks fortfarande finnas att köpa med andra ord för den som letar en flott julklapp.

Annons
Annons

Paul Newmans Rolex Daytona.

Foto: Martial Trezzini/APBild 1 av 1

5 / 5

Paul Newmans Rolex i dramatisk budgivning

Paul Newmans Rolex Daytona.
Paul Newmans Rolex Daytona. Foto: Martial Trezzini/AP

Ett annat världsrekord för armandsur är den amerikanska skådespelaren Paul Newmans Rolex Daytona, som gick under klubban för osannolika 150 miljoner kronor. Budgivningen gick dessutom rasande snabbt och var synnerligen dramatisk. Det hela avgjordes på bara tolv minuter.

Det började med att utroparen föreslog en miljon som startbud – och direkt fick mothugg på telefon på tio miljoner. Sedan var striden om den legendariska klockan igång. Till sist kammade en anonym köpare hem affären per telefon.

Köpesumman på 150 miljoner kronor motsvarar ungefär vad drygt 900 nya Rolex Daytonas kostar i dag. Men då har de klockorna inte suttit på Paul Newmans handled. Dessutom var klockan en gåva från hans hustru Joanne Woodward. Texten ”Drive Carefully” finns graverad inuti som budskap till makens förkärlek till snabba racerbilar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons