Lyxlivet i förmögna Svenska Akademien

Glöm ärtsoppa och billiga silverjetonger. Tänk i stället limousine, champagne, resebidrag och lägenheter i Stockholms innerstad. Att lämna Svenska Akademien kan innebära att vinka adjö till ett liv i lyx. För många kan ett avhopp betyda en rejäl ekonomisk smäll.

Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
4 ledamöter har fått lämna Akademien

Även om glamouren runt Svenska Akademien numera är solkad så kan ett avhopp innebära att en bekväm ekonomisk tillvaro försvinner.

Bort med att åka gratis limousin i Akademiens tjänst, bort med resebidrag på stora belopp, bort med övernattningslägenhet, arbetslägenhet eller bostad i Stockholms innerstad, bort med att använda Akademiens lägenheter i Berlin och Paris, och bort med att äta flott torsdagsmiddag, ibland med champagne.

– Ärtsoppa är det bara en gång om året, säger Ebba Witt-Brattström, som tidigare var gift med akademiledamoten Horace Engdahl.

Peter Englund, Sara Stridsberg, Kjell Espmark, Horace Engdahl och Sture Allén.
Peter Englund, Sara Stridsberg, Kjell Espmark, Horace Engdahl och Sture Allén. Foto: Henrik Montgomery/TT

Hon syftar på torsdagsmiddagarna i Bellmanvåningen – med gyllene speglar och kristallkrona – på restaurang Den gyldene freden i Gamla stan. Akademien brukar få en specialkomponerad trerättersmeny. I ett skåp står snapsglas med romerska siffror 1–18 ingraverade i glasen, ett glas för var och en av De aderton.

För övernattningslägenheterna betalar man ingenting. De är i stället för att betala hotell för ledamöterna när de kommer till sammankomster.

En annan person, med inblick i ledamöternas förmåner, tonar ned bilden.

– Man får tänka på att ledamöterna inte har betalt för sammankomsterna de är med på och att de betalar hyra för de lägenheter de hyr i Akademiens fastigheter, säger personen som föredrar att vara anonym.

Annons

Då ledamöterna samlas till möte i det klassicistiska Börshuset vid Stortorget i Gamla stan klockan 17 på torsdagar – före middagen på Den gyldene freden – får de varje gång visserligen en försilvrad så kallad jetong. (Helt enkelt en peng där Akademiens valspråk ”Snille och Smak” står präntat). Men den är endast värd ett par hundralappar.

Jetongen hade ursprungligen ett väsentligt värde, men i dag är alltså värdet minimalt, trots sällskapets tyngd och vikt. Ingen annan ersättning utgår för mötena.

Restaurang Den gyldene freden på Österlånggatan i Gamla stan ägs av Svenska Akademien. Ett ställe för ”snille och smak” som det står på Akademiens jetong, särskilt på torsdagar när Akademien är där.
Restaurang Den gyldene freden på Österlånggatan i Gamla stan ägs av Svenska Akademien. Ett ställe för ”snille och smak” som det står på Akademiens jetong, särskilt på torsdagar när Akademien är där. Foto: Jessica Gow/TT och Svenska Akademien

Mer substantiell ersättning får ledamöterna genom att att sitta i olika kommittéer, som Nobelkommittén och Språkkommittén.

– En ledamot sitter oftast i flera kommittéer, säger Ebba Witt-Brattström.

Men alla ledamöter sitter inte i kommittéer, enligt personen med insyn. Den personen framhåller att ledamöterna jobbar hårt. Kanske särskilt de som sitter i Nobelkommittén och därför måste läsa mycket.

Annons

Kristina Lugn, som sitter Nobelkommittén, mejlar att hennes arbete i Akademien motsvarar en halvtidstjänst, tidsmässigt.

Med det myckna arbetet kommer även förmåner. Flera av ledamöterna har fått hyreskontrakt på attraktiva adresser.

Kjell Espmark, som är 88 år, bor i en av Akademien ägd, villa från förra sekelskiftet på Djurgården. Där finns även en representationsdel.

Akademien har en patriciervilla i Borgholm på Öland och där får ledamöterna helpension.

I en av Akademiens fastigheter i Gamla stan bor Kristina Lugn högst upp i en lägenhet. Men hon påpekar att hon flyttade dit för att hon behövde hiss och lämnade sin befintliga lägenhet till bostadsförmedlingen. I samma hus bor Tomas Riad.

I en annan av Akademiens fastigheter, vid Mariatorget på Södermalm, har den utvandrade Jesper Svenbro, som är skriven på Rivieran, en lägenhet.

Akademien äger även Katarina Frostensons bostad i Vasastan.

I bostadsrätter som Akademien äger i en fastighet i Gamla stan i Stockholm har Katarina Frostenson och Horace Engdahl arbetslägenheter. I samma hus har Bo Ralph, Sture Allén, Klas Östergren, Peter Englund och Lotta Lotass övernattningslägenheter.

Annons

– För övernattningslägenheterna betalar man ingenting. De är i stället för att betala hotell för ledamöterna när de kommer till sammankomster, säger Ebba Witt-Brattström.

Hon tillägger:

– Akademien har en patriciervilla i Borgholm på Öland och där får ledamöterna helpension.

”Alla förmåner beskattas på gängse sätt”, mejlar Kristina Lugn och påpekar att hon endast utnyttjat bokinköp, skrivredskap och livmedikusen, vilket i ett bolag skulle motsvara företagshälsovården.

Sara Danius i spetsen för ledamöterna Katarina Frostenson, Horace Engdahl, Kjell Espmark och Klas Östergren under Svenska Akademiens högtidssammankomst 2015. Fyra av de fem har lämnat sällskapet.
Sara Danius i spetsen för ledamöterna Katarina Frostenson, Horace Engdahl, Kjell Espmark och Klas Östergren under Svenska Akademiens högtidssammankomst 2015. Fyra av de fem har lämnat sällskapet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Engdahl tjänar mest av ledamöterna

Hur kostsamt det är att lämna Svenska Akademien verkar Lotta Lotass ha fått erfara då hon hoppade av 2015, för att hon inte tyckte att hon passade in. Hennes fastställda förvärvsinkomst sjönk från 670 000 kronor året före avhoppet till 279 000 året efter.

Annons

Många i Svenska Akademien tjänar relativt stora belopp, både i ersättning från Akademien och från egen verksamhet, främst författarskap.

Men vissa ledamöter är inte lika beroende av inkomsterna från Akademien som andra.

För varje år en ständig sekreterare suttit på sin post får personen 100 000 om året i pension senare i livet, via en kapitalförsäkring, enligt Ebba Witt-Brattström.

De tre som hoppade av för två veckor sedan – Klas Östergren, Peter Englund och Kjell Espmark – har relativt höga förvärvsinkomster. Östergren och Englund är populära författare. År 2016 tjänade Östergren nästan 1 miljon kronor, Englund drygt 1 miljon och Espmark drygt 700 000.

Peter Englund har också tillgångar på nästan 9 miljoner i tre aktiebolag. Även Klas Östergren har ett aktiebolag, men tillgångarna är mindre än 1 miljon.

Poeter blir dock sällan rika på sitt diktande. Kristina Lugn mejlar att hon har runt 13 000 före skatt i pension.

Kristina Lugn är dock även dramatiker och får betalt när hennes pjäser spelas. Hon hade en fastställd förvärvsinkomst på mellan 500 000 och 600 000 per år 2014–2016, varav en del alltså verkar komma från Svenska Akademien.

Annons

För E55 påpekade hon nyligen att hon snart är 70 år.

– Den nackdel du säkert inte tänker på är att allt detta försvinner när jag inte orkar jobba längre och måste klara mig på min pension som är 4 000 lägre än min hyra, sa hon.

Även Katarina Frostenson är poet och satt i Nobelkommittén fram tills hon lämnade arbetet i Svenska Akademien. Hon tjänade runt 700 000 kronor per år 2014–2016. En stor del torde komma från Akademien. Att hon nu slutat efter debaclet som började med att DN granskade hennes man, den så kallade Kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, torde påverka hennes ekonomi negativt.

1/3

Horace Engdahl och Kristina Lugn lämnar Börshuset i Gamla stan efter Svenska Akademiens sammanträde den 12 april. En av ledamöternas förmåner är att åka gratis limousin i Akademiens tjänst.

Foto: Jonas Ekströmer/TT
2/3

Svenska Akademiens Kristina Lugn applåderar litteraturpristagaren Kazuo Ishiguros tal i december 2017. I bakgrunden: avhoppade ledamoten Peter Englund.

Foto: Stina Stjernkvist/TT
3/3

Sara Danius, den då nyinvalda ledamoten Sara Stridsberg och Horace Engdahl 2016.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Om det stämmer betyder det att Horace Engdahl, som var ständig sekreterare i tio år, får 1 miljon kronor i pension per år.

Inte ens en så populär roman- och pjäsförfattare som Kerstin Ekman tjänar exceptionellt mycket. (Hon slutade komma till Svenska Akademien 1989 då sällskapet inte ville fördöma de iranska mullornas dödsdom mot den indisk-brittiske författaren Salman Rushdie.) Den nu 84-åriga Ekman, som har fått totalt 34 priser och stipendier, hade en fastställd förvärvsinkomst på knappt 400 000 per år 2014–2016. Visserligen har hon även ett aktiebolag, men tillgångarna där är små.

Annons

Sara Danius fick ett ekonomiskt lyft när hon tog över posten som Svenska Akademiens ständiga sekreterare den 1 juni 2015, som den första kvinnan på posten. Åren 2015 och 2016 hade hon en inkomst på drygt 1,5 miljoner. År 2014 tjänade hon en halv miljon kronor mindre.

För varje år en ständig sekreterare suttit på sin post får personen 100 000 per året i pension senare i livet, via en kapitalförsäkring, enligt Ebba Witt-Brattström.

– Jag tror inte att man kan anställa en sekreterare annars. Det är en heltidstjänst och det är ett utsatt jobb, säger hon.

Om det stämmer betyder det att Horace Engdahl, som var ständig sekreterare i tio år, har 1 miljon kronor i pension per år.

I vilket fall är han den som har störst förvärvsinkomst av Akademiens ledamöter. År 2016 hade han en fastställd förvärvsinkomst på 1,7 miljoner, året före låg den på 1,9 miljoner året och året dessförinnan på 1,4 miljoner.

I Gamla stan har Svenska Akademien inte bara tillgång till restaurang Den gyldene freden och lokalerna i Börshuset utan också flera fastigheter. I en bor Kristina Lugn och Tomas Riad. I en annan har Katarina Frostenson och Horace Engdahl arbetslägenheter och Bo Ralph, Sture Allén, Klas Östergren, Peter Englund och Lotta Lotass övernattningslägenheter.
I Gamla stan har Svenska Akademien inte bara tillgång till restaurang Den gyldene freden och lokalerna i Börshuset utan också flera fastigheter. I en bor Kristina Lugn och Tomas Riad. I en annan har Katarina Frostenson och Horace Engdahl arbetslägenheter och Bo Ralph, Sture Allén, Klas Östergren, Peter Englund och Lotta Lotass övernattningslägenheter. Foto: Jessica Gow/TT
Annons

God för 1,7 miljarder

När Svenska Akademiens ledamöter tar limousin till Nobelfesten i Blå Hallen i Stockholms Stadshus kan de vara trygga med att sammanslutningen står på solid ekonomisk grund.

Visserligen äger inte Akademien Börshuset där sammanslutningen huserar. Men Stockholms stad låter dem disponera de två översta våningarna utan att betala någon hyra. Akademien köpte nämligen evig nyttjanderätt till våningarna 1913 för en halv miljon kronor, vilket i dagens penningvärde motsvarar 24 miljoner.

Akademien köpte nämligen evig nyttjanderätt till våningarna 1913 för en halv miljon kronor, vilket i dagens penningvärde motsvarar 24 miljoner.

Men Akademien äger, som nämnt, andra fastigheter. Dagens Industri har konstaterat att Svenska Akademien via bolaget Magna Fastigheter äger tre byggnader, två vid Mariatorget på Södermalm och en på Stora Nygatan i Gamla stan. Och genom bolaget Salviigränd äger Akademien också en fastighet i Gamla stan.

Vid sidan av de två bolagen äger Svenska Akademien även fastigheter direkt. Enligt tidningen Fokus kan de vara värda runt 90 miljoner kronor.

Annons

Sammanlagt kan marknadsvärdet för Svenska Akademiens fastigheter vara 940 miljoner, enligt Dagens Industri.

Dessutom äger institutionen aktier för 800 miljoner kronor.

Totalt har alltså Akademien tillgångar i fastigheter och aktier på 1,7 miljarder kronor.

Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst i Stora börssalen i Börshuset i Stockholm 2017.
Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst i Stora börssalen i Börshuset i Stockholm 2017. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Andra solar sig i glansen

Många författare och andra förtjänta får ta emot priser av Svenska Akademien. Sammanslutningen delar inte bara ut Nobelpriset utan en uppsjö priser, både sina egna och andras. Exklusive Nobelpriset rör det sig om runt 70 priser, föreningsbidrag och belöningar för runt 25 miljoner kronor.

Det är klart man blir orolig när man ser vad som händer, men att vi skulle kommentera och agera nu innan de själva är klara med sitt agerande känns inte aktuellt.

När det gäller andras priser är det oftast fonder som har anförtrotts Akademien. En av dem är Gerard Bonniers fond som han testamenterade till Akademien.

Annons

Men i vissa fall delar även Akademien ut priser åt andra, som åt stiftelsen Natur och kultur.

– Det är klart man blir orolig när man ser vad som händer, men att vi skulle kommentera och agera nu innan de själva är klara med sitt agerande känns inte aktuellt. Vi har samarbetat med dem i 35 år och det har fungerat bra. Om vi skulle ändra rutiner kring det aktuella priset så krävs ett styrelsebeslut, säger stiftelsens vd Per Almgren.

Nästa styrelsemöte är i juni, enligt Per Almgren.

Svenska Akademien har även kopplingar till Stina och Erik Lundbergs stiftelse.

– Det är stiftelsens styrelse som bestämmer om anslagen. I styrelsen sitter en representant för Svenska Akademien, en för Kungliga Musikaliska Akademien och jag, säger advokat Sven Unger.

Avhoppade sekreteraren Sara Danius har även suttit i styrelsen för Stina och Erik Lundbergs stiftelse.
Avhoppade sekreteraren Sara Danius har även suttit i styrelsen för Stina och Erik Lundbergs stiftelse. Foto: Tomas Oneborg

Från Svenska Akademien satt den nu avhoppade ständiga sekreteraren Sara Danius i styrelsen, medan Anders Olsson var suppleant. Anders Olsson är nu tillfälligt Akademiens ständige sekreterare.

När det gäller Nobelpriset kommer de pengarna från Nobelstiftelsen.

Svenska Akademien – krisen i korthet

Efter reklamen visas:
Svenska Akademien – detta har hänt

Peter Englund, Sara Stridsberg, Kjell Espmark, Horace Engdahl och Sture Allén.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Restaurang Den gyldene freden på Österlånggatan i Gamla stan ägs av Svenska Akademien. Ett ställe för ”snille och smak” som det står på Akademiens jetong, särskilt på torsdagar när Akademien är där.

Foto: Jessica Gow/TT och Svenska Akademien

Sara Danius i spetsen för ledamöterna Katarina Frostenson, Horace Engdahl, Kjell Espmark och Klas Östergren under Svenska Akademiens högtidssammankomst 2015. Fyra av de fem har lämnat sällskapet.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Horace Engdahl och Kristina Lugn lämnar Börshuset i Gamla stan efter Svenska Akademiens sammanträde den 12 april. En av ledamöternas förmåner är att åka gratis limousin i Akademiens tjänst.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Svenska Akademiens Kristina Lugn applåderar litteraturpristagaren Kazuo Ishiguros tal i december 2017. I bakgrunden: avhoppade ledamoten Peter Englund.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sara Danius, den då nyinvalda ledamoten Sara Stridsberg och Horace Engdahl 2016.

Foto: Henrik Montgomery/TT

I Gamla stan har Svenska Akademien inte bara tillgång till restaurang Den gyldene freden och lokalerna i Börshuset utan också flera fastigheter. I en bor Kristina Lugn och Tomas Riad. I en annan har Katarina Frostenson och Horace Engdahl arbetslägenheter och Bo Ralph, Sture Allén, Klas Östergren, Peter Englund och Lotta Lotass övernattningslägenheter.

Foto: Jessica Gow/TT

Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst i Stora börssalen i Börshuset i Stockholm 2017.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Avhoppade sekreteraren Sara Danius har även suttit i styrelsen för Stina och Erik Lundbergs stiftelse.

Foto: Tomas Oneborg