Annons

M: ”Bah Kuhnke gör en omvändelse under galgen”

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) bekräftade efter en KU-utfrågning under tisdagen att samordnaren för våldsbejakande extremism flyttas från hennes departement. Ministern har kritiserats hårt för sin insats.

– En omvändelse under galgen, säger KU-ordförande Andreas Norlén (M) till SvD.

Under strecket
Publicerad

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 2

Andreas Norlén (M).

Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 2 av 2

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Tomas Oneborg

Efter en ifrågasatt intervju i SVT:s Agenda om IS-återvändare – där ministern kritiserades för att ha bristande kunskap och svar kring problematiken – kallades kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) till KU för att förklara sig.

Kritikerna uppfattade att Bah Kuhnke (MP) sköt ifrån sig ansvaret för avradikalisering genom att lägga det mest på kommunerna, och pekade på att hon lyfte fram Umeå som ett bra exempel – trots att kommunen inte haft några återvändare.

Moderaternas Andreas Norlén tog initiativ för att tillsammans med Alliansen kalla ministern till KU och Jan Björklund (L) kallade intervjun i SVT för ”plågsam”.

Under tisdagen fick kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke försvara sig i konstitutionsutskottet, KU.

Annons
Annons

Andreas Norlén (M).

Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 1 av 1

Efter utfrågningen bekräftade ministern att samordnaren för arbetet mot våldsbejakande extremism ska flyttas från hennes departement.

– Ingen av kulturdepartementets myndigheter är aktuell, säger Bah Kuhnke till SVT Nyheter.

Detta var även slutsatsen i en utredning från i höstas som föreslog att ansvaret borde ligga hos MSB i stället. Flera remissinstanser har även föreslagit Brå. Båda myndigheterna ligger under justitiedepartementet.

Andreas Norlén (M).
Andreas Norlén (M). Foto: Jonas Ekströmer/TT

Moderaten Andreas Norlén, ordförande för KU, välkomnade Alice Bah Kuhnkes tal i KU om att staten ska ta ett större ansvar.

– Det är en omvändelse under galgen som ministern tvingats till och trovärdigheten brister så klart, säger han till SvD.

– Poltiken hittills där man pekat på kommunerna med visst utbildningsstöd från staten har inte varit tillräckligt.

Anderas Norlén pekar på flera exempel från Europa som han anser att regeringen bör ta efter.

– Vi har från M:s sida tagit upp Danmark där man invigt ett center mot våldsbejakande islamism som ska ska samla och sprida kunskap och Frankrike som har ett centrum för avradikalisering, säger Andreas Norlén.

Samordnaren för våldsbejakande extremism kommer alltså nu att flyttas till en myndighet under ett annat departement. Men en del ansvar för det förebyggande arbetet finns kvar under Alice Bah Kuhnke.

Annons
Annons

Nu vill Moderaterna se fler tydliga statliga insatser.

– Om regeringen inte lägger fram tillräckliga förslag kommer vi från Alliansen att driva på.

Alice Bah Kuhnke frågades även ut i riksdagen under tisdagen om arbetet mot våldsbejakande extremism, efter en interpellation väckt av Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad. Han var i en kommentar efteråt kritisk till regeringens arbete.

”Liberalerna har genom mig krävt obligatorisk förundersökning på alla IS-återvändare, dubbel åklagarkapacitet för att utreda – vi har också länge krävt ändrad lag för att säkerhetspolisens information ska kunna lämnas vidare till kommunerna. Detta fungerar inte och det är ytterst allvarligt att regeringen aktivt motarbetat vårt förslag under så lång tid”, skriver Roger Haddad.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons