Annons

M i Skåne: Uppfriskande av Kinberg Batra

Moderatledaren Anna Kinberg Batras besked om att hon är beredd att öppna dörren mot mer samarbete med Sverigedemokraterna kan öppna för nya konstellationer efter nästa val. Arkivbild.
Moderatledaren Anna Kinberg Batras besked om att hon är beredd att öppna dörren mot mer samarbete med Sverigedemokraterna kan öppna för nya konstellationer efter nästa val. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Moderatledarens besked om att hon vill "bryta låsningen" kring Sverigedemokraterna kan öppna för nya konstellationer efter valet. Skånemoderater pekar på Danmark, där Venstre styrt ensamt med stöd av Dansk Folkeparti.

Under strecket
TT
Publicerad

Men statsvetaren Marie Demker anser att det är ideologiskt svårt att dra paralleller med Danmark och Norge.

Anna Kinberg Batra är nu beredd att fälla regeringen med hjälp av Sverigedemokraterna. Hon öppnar också dörren för att samarbeta med partiet i riksdagen. Gränsen sätter hon vid regelrätta förhandlingar om budgeten och att sitta i samma regering. Ett besked som avvisas helt av Centern och Liberalerna, men stöds av Kristdemokraterna.

– Utspelet undanröjde lite grann den dubbelmoral som har präglat det politiska livet i riksdagen. Jag tycker att det var uppfriskande att Anna formulerade sig tydligt och rakt ut, så att vi slipper den här pseudodebatten om huruvida man vill stödja sig på SD eller ej, säger Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för M i Skåne.

Han hänvisar till hur det har sett ut i Danmark, där Dansk Folkeparti (DF) aldrig har suttit i regeringen, men ändå har stött olika regeringar. Under en period regerade också det borgerliga partiet Venstre ensamt med stöd av DF.

– Det är svårt att spekulera i vad som händer efter nästa val, det beror ju på hur det går för partierna. Men sannolikt öppnar det här för nya konstellationer. Det är kanske inte för djärvt att ha en sådan gissning, säger Ljungman.

Annons
Annons

Statsvetarprofessorn Marie Demker vid Göteborgs universitet tror att det är svårt att kopiera danska och norska lösningar. Dansk Folkeparti och Fremskrittspartiet, som i dag sitter i den norska regeringen, har en annan historia än SD och uppfattas annorlunda i debatten.

– Det är ideologiskt svårt att dra sådana paralleller, men jag förstår att många moderater, som på olika sätt vill få makten och genomföra sin politik, ser sig om efter alla tänkbara möjligheter, säger Demker.

Hon tror att Anna Kinberg Batras besked får störst konsekvenser för Alliansens framtid.

– Det blev tydligt och uppenbart för alla att Alliansen som gemensamt regeringsprojekt är väldigt skakigt, säger Demker.

Marie Demker vill inte sia om vad som händer efter nästa val. Men i dag känns en regering med M, KD och SD helt otänkbar, säger hon.

– Saker kan också hända på andra sidan blockgränsen. Socialdemokraterna är väldigt intresserade av att knyta till sig mittenpartierna, det har de varit ända sedan valet 2014. Och nu har ju inte Miljöpartiet så mycket att sätta emot i en sådan diskussion, säger Demker.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons