Annons

M: Dubbla signaler om eget ansvar och busskaos

M-ledaren Ulf Kristersson.
M-ledaren Ulf Kristersson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I sitt tv-tal till nationen betonade Stefan Löfven (S) att alla måste ta sitt ansvar för att bekämpa spridningen av coronaviruset. Morgonen efter möttes resenärerna i Stockholms lokaltrafik av kaos på bussar.

– Det sänder onekligen dubbla signaler, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den svenska förvaltningsmodellen gör att det saknas en samlad samhällsberedskap och krisledning mot coronautbrottet. Regering och riksdag fattar politiska beslut om exempelvis ekonomiskt stöd, och lagändringar gör att skolorna kan stängas vid behov.

I övrigt överlåter det politiska systemet åt självständiga myndigheter och regioner att agera inom ramen för sitt mandat på olika områden: sjukvård, transporter, energi- och livsmedelsförsörjning, kollektivtrafik. Tanken är då att det i möjligaste mån ska ske samordnat.

När det gäller vilka konkreta åtgärder som ska vidtas har regeringen valt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Inriktningen har då varit att begränsa sociala kontakter.

I sitt tv-tal till nationen på söndagskvällen upprepade statsminister Stefan Löfven det budskapet i tydliga ordalag.

– Målet med regeringens arbete är att begränsa smittspridningen, så att inte väldigt många ska bli svårt sjuka samtidigt, sa Löfven och menade att ”det kommer några få, avgörande stunder i livet då du måste göra uppoffringar” och att ”den stunden är nu”.

Annons
Annons

Tio timmar senare, vid rusningstid på måndagsmorgonen, var det kaos på bussar i Stockholms lokaltrafik. Tusentals resenärer tvingades trängas på små utrymmen i fullpackade bussar in mot city från olika väderstreck.

– Jag har larmat ledningen, vi får se vad dom gör åt saken, säger en busschaufför till SvD.

– Jag lyssnade på statsministerns tal i går om att alla ska ta sitt ansvar och hålla avstånd. Så jag blev helt häpen, säger en passagerare till Aftonbladet.

Skälet till trängseln var att SL på eget bevåg hade reducerat lokaltrafiken med anledning av ett förmodat stort bortfall av resenärer och sjukdom bland busschaufförer. I stället åkte många pendlare till sina jobb som vanligt.

Moderatledaren Ulf Kristersson var strax efteråt i riksdagen för att presentera ett ekonomiskt stödpaket. Han instämde i Stefan Löfvens tv-tal, men var också kritisk till det inträffade:

– I grund och botten delar jag statsministerns åsikt att nu måste var och en ta personligt ansvar också. Men det är klart att det offentliga måste göra det möjligt också. Överfulla bussar är en dålig idé just nu.

Hur ska man se på att det brister i samordningen i samhället i den här situationen?

– Det sänder onekligen dubbla signaler.

Hur kan det påverka människor?

– Det är klart att det ger ett intryck av att budskapen spretar naturligtvis. Någonting brister någonstans.

Ulf Kristersson var själv inte informerad i förväg om att statsministern skulle hålla ett tal till nationen på söndagskvällen.

– Jag kände inte till det överhuvudtaget utan fick läsa om det i medier.

Skulle du velat ha varit informerad?

– Regeringen får själva bestämma hur mycket de vill informera andra, vill man ha brett stöd i riksdagen och genomföra saker snabbt, då tror jag varje klok regering försöker ha så gott samarbete som möjligt.

I tv-talet nämnde inte Stefan Löfven det politiska samarbete mellan partierna som du och andra partiledare varit noga med att betona vikten av. Hur ser du på det?

– Jag bekämpar krisen, jag recenserar inte statsministern, säger Ulf Kristersson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons