Annons

M: Fler lärarassistenter i utsatta områden

Moderaterna menar att en satsning på 700 miljoner kronor per år kan leda till 1 750 lärarassistenter på skolor i utsatta områden. Arkivbild.
Moderaterna menar att en satsning på 700 miljoner kronor per år kan leda till 1 750 lärarassistenter på skolor i utsatta områden. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/ TT

Moderaterna vill satsa 700 miljoner kronor om året på lärarassistenter i utsatta områden.

– Skolan är det särklass viktigaste för att barn ska klara sig längre fram, säger Elisabeth Svantesson (M).

Under strecket
TT
Publicerad

Satsningen skulle innebära att 1 750 lärarassistenter kan anställas i skolor som ligger i vad regeringen pekar ut som särskilt utsatta områden, enligt Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson.

– Vi ser att här är behoven som störst, säger Elisabeth Svantesson.

Lärarassistenter ska kunna ägna sig åt uppgifter som avlastar lärarna. Det kan vara att organisera nationella prov, hålla i föräldrasamtal eller boka lokaler.

– Vi vet dessutom att det är extra mycket administrativa bördor för lärarna i de här skolorna, säger Svantesson.

De 700 miljoner kronorna är tänkta att vara en summa som årligen öronmärks till kommuner och skolor i just utsatta områden. Pengarna är tänkta att tas ur statsbudgeten i enlighet med de beräkningar som regeringen och Konjunkturinstitutet har gjort, enligt M.

För att klara integrationen nu och på längre sikt så behövs fler vuxna i dessa skolor, menar Svantesson.

Enligt Moderaterna fanns det 47 skolor läsåret 2016–2017 där inte ens hälften av eleverna som gick ut årskurs nio var behöriga till gymnasiet. Flera av skolorna ligger i socialt utsatta områden.

– Om de här barnen ska klara kunskapskraven så kommer det att krävas extra satsningar, säger Elisabeth Svantesson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons