Annons

Moderaterna: ”Ren förnedring pågår”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Ali Lorestani/TT

Moderaterna vill slopa den så kallade straffrabatten för unga och tänker lägga ett lagförslag i riksdagens justitieutskott nästa vecka.

Partiet vill även ha särskilda ungdomshäkten och utreda sänkt straffmyndighetsålder.

Under strecket
SvD, TT
Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna presenterade på fredagen ett åtgärdspaket mot ungdomskriminalitet som kommer att tas upp i justitieutskottet på tisdag.

M-ledaren Ulf Kristersson inledde pressträffen med att säga att ”ren förnedring pågår” om gärningspersonernas beteende vid de grova ungdomsrånen.

– Jag tror inte vi förstår vidden av vad som händer med de unga som idag rånas. Vad som händer på sikt för deras förtroende för rättsväsendet, säger Kristersson.

Ett av förslagen är att sänka gränsen för när 15–18-åringar kan häktas. I dag görs det väldigt sällan och endast när unga misstänks för mycket allvarliga brott. M tycker dock att det finns starka skäl att utöka den möjligheten.

Samtidigt vill partiet se över situationen för unga som sitter i häkten. Bland annat vill M ha fler särskilda ungdomshäkten som ska anpassas efter ungas behov, till exempel med bättre möjligheter att studera.

På tisdag nästa vecka kommer Moderaterna att lägga fram ett lagförslag om att ta bort den generella straffrabatten för unga vuxna mellan 18 och 21 år. Förslaget bygger på ett utredningsförslag som M nu vill pröva skarpt i riksdagen.

– Det finns ett färdigt lagförslag som regeringen inte vill, kan eller vågar lägga fram. Då gör vi det i stället, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

– Jag tror att det är många i Sverige som tycker att det är djupt stötande att vi med automatik halverar straffen för ungdomar som begår brott, när själva signalen från samhället borde vara den omvända.

En av orsakerna till att straffrabatten infördes var att 18–21-åringar inte ansågs vara riktigt färdigutvecklade och inte alltid förstår konsekvenserna av sina handlingar.

– Men brottsoffren ser konsekvenser av deras handlingar och då måste staten också göra det. Det går ju inte att betrakta 18–21-åringar som fullt kapabla att göra i stort sett allting, men inte att ta konsekvenserna av sina handlingar, säger Ulf Kristersson.

M har tidigare försökt att få med sig andra partier på att slopa straffrabatten, men inte lyckats få ihop en majoritet. Kristersson tror dock att det nu kan finnas en möjlighet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons