Annons

”Alliansen inte död – vi vill skriva gemensamt förslag”

Det politiska spelet fördjupas. Moderaterna kommer föreslå skattesänkningar i sin skuggbudget som presenteras på fredag. Partiets skuggfinansminister Elisabeth Svantesson håller dörren öppen för C och L.

– Vi vill skriva ihop oss i ett gemensamt förslag i finansutskottet. Alliansen är inte dödförklarad, säger Svantesson.

Under strecket
Publicerad

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 2

Elisabeth Svantesson (M)

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Svantesson (M) om Alliansen: "Vi har haft bättre dagar"

Moderaterna planerar på fredag att lägga fram sin skuggbudget. Partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson säger till SvD att en av budgetens grundpelare är sänkt inkomstskatt.

– Vår budget kommer att fokusera på långsiktig tillväxt. Det handlar om att göra det mer lönsamt att arbeta, men också att stärka förutsättningarna för entreprenörskap, säger Elisabeth Svantesson.

När Svantesson intervjuas på onsdagsförmiddagen betonar hon att den rödgröna regeringen har gjort tillräckligt för att rusta Sverige för en kris och se till att svaga grupper på arbetsmarknaden – som till exempel invandare – kan skaffa sig ett jobb.

– Man har ridit på vågen av en högkonjunktur, men inte gjort strukturellt viktiga reformer, säger Elisabeth Svantesson.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson.
Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson. Foto: Lars Pehrson
Annons
Annons

Elisabeth Svantesson (M)

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Färska siffror visar att hushållens syn på den egna ekonomin har fallit tre månader i rad efter valet. Många ekonomer menar att ekonomin går en något dystrare framtid till mötes, och Riksbanken varnade häromdagen för att riskerna i världsekonomin har ökat de senaste månaderna.

– Vi har stora utmaningar när konjunkturen väl vänder. Många av de nyanlända som inte har kommit in på arbetsmarknaden kommer att få ännu svårare att komma in, och de som just kommit in riskerar att förlora sin arbeten, säger Elisabeth Svantesson.

Enligt Elisabeth Svantesson är språkkrav och lärlingsjobb med lägre lön en del av lösningen.

Enligt Elisabeth Svantesson kommer Moderaternas budget att innehålla satsningar på polis, försvar och att korta sjukvårdsköerna – som hon beskriver som akuta problem.

Budgeten kommer också innehålla skattesänkningar för löntagare och förslag som uppmuntrar till företagande och entreprenörskap.

På företagssidan vill partiet ta bort vad de menar är orättvisan som gör att familjemedlemmar som tar över ett familjeföretag beskattas hårdare än om företaget säljs till någon utanför familjen.

För att finansiera sina reformer vill Moderaterna spara 20 miljarder genom att bland annat satsa mindre på arbetsmarknadsutbildningar. Partiet vill också avveckla subventionerna som ges till byggföretag för att öka nyproduktionen som fått sig en törn efter det senaste årets prisfall på bostadsmarknaden.

Elisabeth Svantesson (M)
Elisabeth Svantesson (M) Foto: Lars Pehrson
Annons
Annons

Moderaternas budget kommer att tävla mot bland annat övergångsregeringens budget nästa månad. Om M:s budget går vinnande ur striden kommer den att gälla nästa år, oavsett om partiet sitter med i en ny regering eller inte.

På onsdagseftermiddagen stod det klart att också Liberalerna, liksom Centerpartiet, öppnar för att släppa fram en regering ledd av Stefan Löfven om de får igenom flera krav. Men Liberalerna kommer inte rösta på regeringens övergångsbudget utan står enligt stabschef Elin Boberg fast vid att lägga sin egen budget och rösta på den.

Kravlistan tror jag att vi skulle kunna genomföra bättre i en alliansregering.

Tidigare har både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna öppnat för att stödja en M-budget. Det vore alltså möjligt att två allianspartier förhandlar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet samtidigt som riksdagen klubbar M:s budget.

– Jag ska inte ägna mig åt sannolikhetslära. Vi lägger fram vår politik. Vi vill gärna skriva ihop oss i ett gemensamt förslag i finansutskottet med Alliansens partier och hoppas att det ska få ett brett stöd i Sveriges riksdag.

Vad är sannolikheten för att Alliansen ska kunna enas om en budget?

– Vi får återkomma till det. Jag har noterat att Kristdemokraterna har sagt att de gärna också vill att Alliansen ska skriva ihop sig. Senast den 10e december måste vi fatta beslut om ett gemensamt förslag i finansutskottet.

Annie Lööf har lagt fram en kravlista till Stefan Löfven för att stödja en S-regering?

– Den kravlistan och den politiken tror jag att vi skulle kunna genomföra bättre i en alliansregering än att låta Stefan Löfven vara statsminister.

Hur skulle du beskriva stämningen inom Alliansen?

– Vi har ju haft bättre dagar. Det är ju helt uppenbart. Det är också en paradox. Vi står väldigt nära varandra politiskt idag, närmare än vad vi någonsin har gjort. Vi gick till val på en bra reformagenda. Men just synen på regeringsbildningen skiljer oss åt. Bättre dagar har vi haft men alliansen är inte dödförklarad.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons