Annons

M: Här är kvinnoförtrycket som i Handmaid’s Tale

Huruvida kvinnor får klä sig som de vill ska inte bero på vilken del av Stockholm de bor i, enligt oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). Hon jämför problemen i vissa Stockholmsförorter med de i Borås – där salafism växt sig starkare.

– Det är som The Handsmaid’s Tale.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd i Stockholm, jämför läget för kvinnor i Stockholms förorter med The handmaid’s tale.

Foto: TT & SvD/Allis NettréusBild 1 av 1

Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd i Stockholm, jämför läget för kvinnor i Stockholms förorter med The handmaid’s tale.

Foto: TT & SvD/Allis NettréusBild 1 av 1
Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd i Stockholm, jämför läget för kvinnor i Stockholms förorter med The handmaid’s tale.
Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd i Stockholm, jämför läget för kvinnor i Stockholms förorter med The handmaid’s tale. Foto: TT & SvD/Allis Nettréus

Politiker från alla läger har reagerat efter SvD:s granskning av salafism i Borås, där lokala myndigheter oroar sig för en möjlig framväxt av våldsbejakande islamism.

Granskningen har även väckt frågan om främst barn och kvinnor som fråntas frihet. Även i Stockholm har det kommit in rapporter om islamism som begränsar dessa gruppers rörelsefrihet, poängterar oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Snabbguide: Så tycker partierna om integration

– I vissa av Stockholms yttre stadsdelar är kvinnor inte välkomna på vissa kaféer, de begränsas i sin vardag, de får inte klä sig som de vill eller umgås med vem de vill, säger hon.

Annons
Annons

– Det är som The Handsmaid’s Tale. För mig är en kvinnas frihet och rättigheter lika mycket värda oavsett var du bor i Stockholm, säger hon.

Så blir världen när kvinnorna tar makten (SvD Premium)svd.se

Den tv-serien som hon nämner, The Handmaid’s Tale, handlar om kristna fundamentalister som störtat den amerikanska regeringen och skapat en totalitär och kvinnoförtryckande stat.

Kön eller genus täcks inte av definitionerna av hatbrott eller hets mot folkgrupp. Borde det göra det?

– Det är kanske dags att titta på det och fundera. Vi vet att våldsbejakande islamister förtrycker kvinnor och det leder till att kön blir en del av detta, säger hon.

– Om inte rättsväsendet står på deras sida, hur ska vi skydda dessa kvinnor?

Kan man åberopa religionsfriheten för att berättiga hur man ser på könsroller? När jag har intervjuat kvinnor som konverterat till islam säger de att kvinnor är lika värda men har andra sorters rättigheter än män.

– Jag har också hört den typen av argument, om att det handlar om omtanke och välvilja mot kvinnor, att man skyddar dem för att de är sköra och så vidare, säger Anna König Jerlmyr.

S om salafismen: Stopp för religiösa inslag i skolan (SvD Premium)svd.se
Annons
Annons

– Det är dags att visa att i Sverige så deltar vi sida vid sida oavsett om det är i skolan, i badhuset, under simlektionerna, eller i kaféerna. Vi måste stå upp för det som generationer byggt upp i Sverige, säger hon.

Statligt stöd till trosamfund som ger bidrag och kommunerna som arbetar med föreningar kan inte förlita sig på att en förenings stadgar efterlevs när verksamheten väl är i gång, säger Anna König Jerlmyr.

– Kommunen måste tillsätta anonyma inspektörer i samarbete med Säpo. Använder föreningen kommunens egna lokaler då ska man kunna göra oanmälda anonyma besök, säger Anna König Jerlmyr.

– Vi har ju socialtjänstinspektörer i dag som går in och observerar hur socialsekreterare jobbar med sin handläggning.

Efter reklamen visas:
Det här är salafism

Socialtjänsten har i dagsläget inte tillräcklig utbildning för att fånga upp och hjälpa minderåriga som utsätts för förtryck, anser Anna König Jerlmyr, som tidigare var socialborgarråd. Hon föreslår en särskild enhet inom kommunen som kan stödja socialsekreterare och även rektorer och lärare.

– Ser vi mönster att flickar tas ut från idrotts- eller musiklektionerna då behöver man kunna koppla in en enhet som jobbar mot extremism för det här är ett hot mot unga flickor och kvinnors demokratiska rättigheter och friheter, säger hon.

– Vi måste komma åt det.

Uppmanar muslimer: ”Rösta inte i riksdagsvalet” | SvDsvd.se

En kvinna i SvD:s reportage pratar om rättigheter och om skyldigheter, som att rösta i valet. Undervisar vi detta i skolan?

– Jag ser gärna att vi undervisar mer om det, säger Anna König Jerlmyr.

– Och i elevenkäter skulle man kunna ställa frågor om sympatier med extremistiska organisationer och synen på kvinnor – och då få reda på om det finns en rörelse som börjar få fäste i ett särskilt område och som anser att kvinnor är mindre värda.

Förvarshögskolan ”Mellan salafism och salafistisk jihadism” (PDF)fhs.se

En tidigare version av artikeln hänvisade till ”rapporter om socialkonservatism”, det har ändrats till ”rapporter om islamism”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons