Annons

”Ingen har kontaktat oss om skattereform”

Elisabeth Svantesson på SvD:s scen i Almedalen.
Elisabeth Svantesson på SvD:s scen i Almedalen. Foto: Simon Rehnström

Varken regeringen, C eller L har tagit kontakt med Moderaterna för att diskutera en bred skattereform. Det säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson – som också ser problem med planerna på en grön skatteväxling.

Under strecket
Publicerad

Om en bred skattereform ska bli verklighet under mandatperioden är det bråttom att börja med arbetet. Det menar Elisabeth Svantesson (M) – som samtidigt berättar att inget parti tagit kontakt med Moderaterna för att diskutera vad en bred skattereform kan innehålla.

– De har över huvud taget inte kontaktat oss. Jag tror att det beror på att de inte har pratat ihop sig om vad de vill. Så länge de inte vet vilka problem de vill lösa är det inte relevant att ha kontakt. När de vet det får de höra av sig, säger hon.

Hon är dock tydlig med vad Moderaterna ser att en bred skattereform behöver adressera.

– Vi ska lösa 20- och 30-talets utmaningar. Och då ser vi en svag tillväxttakt per person, vilket är oroväckande med tanke på att det är det som skapar välstånd. Vi ser en integration som inte fungerar, och där kan man också använda en skattereform. Men det handlar också om sammanhållning – hur får man ett skattesystem som är legitimt och som man kan känna, vare sig man bor i Bjuv eller Dorotea, kan känna att det är legitimt, säger hon.

Annons
Annons

Rent konkret menar hon att det finns en för stor spännvidd mellan skattetrycket på kapital och inkomst. Men det är inte ett problem som ska hanteras med höjda skatter på kapital.

– Vi behöver sänka inkomstskatterna ytterligare. Det tror jag är en viktig ingång.

Samtidigt menar Elisabeth Svantesson att det är viktigt att alla partier – inklusive Sverigedemokraterna – är med i arbetet med en bred skattereform.

– Det är de fyra partierna som bestämmer vilka partier som ska ingå. Men jag tror att det är klokt om den innefattar alla partier.

Efter reklamen visas:
Svantesson: "Dålig integration är de absolut största problemen vi ser"

I januariavtalet skriver S, MP, C och L också att en grön skatteväxling ska genomföras. Men de planerna är Elisabeth Svantesson skeptisk till.

– En grön skatteväxling låter vackert. Men vi måste se lite mer konkret vad det är de menar. Problemet med en grön skatteväxling är att när man uppnår sitt syfte – nämligen då att minska konsumtionen av en viss vara – då har vi ingen skattebas längre. Jag tror inte att den så kallade gröna skatteväxlingen är genomtänkt, säger hon.

Vad vill du se i stället?

– Vi kommer också, i vårt arbete, titta på miljöskatterna. Men då måste man ha balans. Om man ska nå klimatmålen måste man se till att man inte ytterligare försvårar människors vardag. Till exempel människor som är beroende av bilen varje dag för att åka till jobbet eller skjutsa barnen till träning. Det finns en risk med de fyra partierna att de drar isär samhället i stället för att öka sammanhållningen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons