Annons

M: Inrätta global fond mot skogsbränder

Louise Meijer.
Louise Meijer. Foto: AP, riksdagen

Vi uppmanar regeringen att föreslå en internationell fond mot skogbränder på nästa klimatkonferens i höst, skriver Louise Meijer (M).

Under strecket
Publicerad

DEBATT | SKOGSBRÄNDER

Jordens lungor brinner. Regnskogen i Amazonas producerar både stora mängder av syret i jordens atmosfär och bidrar till att binda stora mängder koldioxid. Skogsbränder är ett globalt problem som kräver globala lösningar. Moderaterna förslår att en internationell fond under FN inrättas för att förebygga skogsbränder och nödhjälp när det redan brinner. Vi uppmanar den svenska regeringen att vid FN:s klimatkonferens i höst ta initiativ till fonden.

Brasiliens rymdforskningsinstitut har registrerat 72 000 bränder i Amazonas. Det högsta antalet sedan mätningarna inleddes. Men det är inte bara i Brasilien det brinner. Under sommaren har vi kunnat läsa om historiskt många skogsbränder i Arktis, med bränder både på Grönland och i Sibirien. Bränderna får förödande konsekvenser för klimatet. Enligt Meteorologiska världsorganisationens, WMO, motsvarade utsläppen i Sibirien under en månad hela Sveriges årliga utsläpp.

Efter att först ha tackat nej till det akuta stödet från G7-länderna på minst 20 miljoner euro för att släcka bränderna, tycks Brasiliens president Jair Bolsonaro nu ha accepterat det med vissa förbehåll. Men Bolsonaros motvillighet förändrar inte det faktum att skogsbränderna är ett globalt problem, som kräver ett ökat internationellt ansvar och samarbete för att både förebygga och släcka dem.

Annons
Annons

Detta gäller i lika hög utsträckning i vår del av världen som i Amazonas. Sverige har på kort tid drabbats av flera stora skogsbränder. Förra sommaren tog Sverige emot omfattande hjälp genom EU för att bekämpa skogsbranden. Flera länder, Litauen, Tyskland, Italien, Frankrike, Polen och Portugal bistod med såväl brandmän som helikoptrar och flygplan.

Det krävs omfattande resurser för att bekämpa stora skogsbränder. Genom att samarbeta ökar chanserna att förebygga och effektivt släckningsarbete. EU:s civilskyddsmekanism, som på ett snabbt och enkelt sätt gör det möjligt att be om hjälp, kan tjäna som föredöme för fonden.

Klimatminister Isabella Lövin har kritiserat president Jair Bolsonaro för hans orimliga påståenden om att miljöorganisationer anlagt skogsbränderna. Det är en naturlig kritik, men för att på allvar stoppa skogsbränderna krävs det mer än markeringar i svenska medier.

Moderaterna föreslår därför en internationell fond mot skogsbränder i FN:s regi. Moderaterna vill att regeringen i samband med COP25 i Chile i höst tar initiativ till fonden. När fonden är på plats bör Sverige bidra genom att avsätta pengar i biståndsbudgeten till detta.

Sverige ska vara ett föredöme i den internationella klimatpolitiken. Det blir vi genom konstruktiva och effektiva förslag som på allvar bekämpar koldioxidutsläppen och som gör reell skillnad såväl här som i resten av världen. Inte genom symbolpolitik, klimatposerande och ineffektiv utsläppsbekämpning.

Globala problem kräver globala lösningar. Vi uppmanar därför regeringen att föreslå en internationell fond mot skogbränder på nästa klimatkonferens i höst.

Louise Meijer (M)
miljö- och klimatpolitisk talesperson

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons