Annons

M säger nej till regeringens förslag om mer makt

Moderaternas gruppledare Tobias Billström.
Moderaternas gruppledare Tobias Billström. Foto: Jessica Gow/TT

Regeringen gör sig skyldig till en dumhet om man trotsar Moderaternas krav, enligt gruppledaren Tobias Billström. Bland annat vill oppositionspartiet se ett tydligare veto för att riksdagen ska kunna stoppa lagar.

Under strecket
Publicerad

Regeringen går vidare med förslaget om ökade befogenheter för att på ett mer effektivt sätt kunna hindra smittspridningen av coronaviruset. Det handlar bland annat om att snabbare kunna begränsa folksamlingar och fatta beslut om att stänga barer, gym eller köpcentrum utan att som vanligt behöva gå genom riksdagen.

– Regeringens förslag är hastigt framtaget och tyvärr tog regeringen kontakt med oss i ett mycket sent skede, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström.

Moderaterna (M) är i grunden positiva till att regeringen under en begränsad tid får utökad makt för att bekämpa smittspridningen. Men i fredags skickade oppositionspartiet ett antal krav som man vill se uppfyllda för att kunna rösta ja till förslaget.

– Det är positivt att regeringen har hörsammat vårt krav på att riksdagens ska ges ökat inflytande. Men flera av våra krav gäller alltjämt, säger Tobias Billström.

I det pm som Moderaterna har skickat till regeringen tas till exempel kravet på ett tydligt system för ersättning till företag som drabbas hårt av regeringens beslut upp. Dessutom vill M att regeringen lyssnar på Sveriges kommuner och regioner (SKR) som i sitt remissvar menar att det saknas skäl för att införa en ny lag som ger regeringen rätt att flytta sjukvårdsmateriel och resurser mellan olika regioner.

Annons
Annons

– Vi tänker inte gå med på ett förslag som inte uppfyller de krav som vi har ställt upp. Men för närvarande har vi inte fått någon respons från regeringen om de tänker sig uppfylla våra krav, säger Tobias Billström.

Det regeringen nu vill göra är en stor och långtgående förändring som också skulle göra att regeringsbeslut kan fattas utan att riksdagen röstar om begränsningar för transporter och tillgång till infrastruktur som hamnar, flygplatser och buss- och järnvägsstationer. Lagförslaget befinner sig nu hos Lagrådet på remiss.

– Lagrådets synpunkter kommer att ha stor betydelse. Men vi kommer inte rösta ja om inte våra krav uppfylls, säger Tobias Billström.

Om regeringen inte går oppositionspartiet till mötes kan Moderaterna också slå in på samma linje som Vänsterpartiet och kräva att giltighetstiden för undantagstillståndet kortas till en månad i stället tre.

– Det här handlar om att överföra makt från riksdagen till regering och det ska man vara mycket varsam med, säger Tobias Billström.

Moderaterna ska nu inleda dialoger om sina krav med alla riksdagens partier undantaget regeringspartierna. Kristdemokraterna har redan meddelat att partiet tänker rösta nej till regeringens lagförslag som det ser ut i dag. Tobias Billström understryker att det i första hand inte är en fråga om att räkna mandat i riksdagen.

– Det här handlar om grundläggande konstitutionella frågor. Om regeringen väljer att både trotsa 21 tunga regioner som är eniga i SKR, och ledande oppositionspartier som Moderaterna, då skulle man göra sig skyldig till en dumhet, säger Tobias Billström.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons