Annons

M kräver coronakommission före sommaren

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson menar att en coronakommission inte kan vänta tills epidemin är över. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson menar att en coronakommission inte kan vänta tills epidemin är över. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl / TT

Regeringen måste omgående tillsätta en oberoende coronakommission, anser Moderaterna.

"Viktiga lärdomar riskerar annars att gå förlorade", skriver M-ledaren Ulf Kristersson på DN Debatt.

Under strecket
TT
Publicerad

Ulf Kristersson och partisekreteraren Gunnar Strömmer välkomnar att statsminister Stefan Löfven (S) utlovat en oberoende kommission som ska utvärdera hur Sverige har klarat coronakrisen och dra lärdomar för framtiden.

Men de håller inte med om att den ska börja jobba först efter att pandemin är över.

"Coronakrisen skiljer sig från tidigare kriser i ett väsentligt avseende: den äger rum under lång tid och saknar ett tydligt slut. Därför kan vi inte vänta med att tillsätta kommissionen tills krisen slutligen är över", skriver de.

De uppmanar Stefan Löfven att före sommaren utarbeta direktiv för kommissionens arbete och tillsätta lämpliga personer som ska ingå i den.

Enligt M blir informationsinhämtningen bättre om kommissionen snarast kan börja följa och dokumentera arbetet mot pandemin på nationell, regional och kommunal nivå.

Moderaterna vill att kommissionen ska få ett brett mandat och att den ska utvärdera hur regering, riksdag och ansvariga myndigheter har agerat under krisen.

Särskilt viktigt är att utvärdera ansvarsfördelningen mellan olika aktörer på olika nivåer, hur den har fungerat och inte fungerat.

Moderaterna anser också att flera andra frågor ska ingå i kommissionens uppdrag, bland annat strategin för testning, åtgärder för att begränsa smittspridningen och hur den civila krisberedskapen har fungerat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons