Annons

M kräver garantier från S om asylsökande

Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna.
Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna. Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Allt mer tyder på att Sverige kommer att införa ett volymmål för asylsökande. Det sätter press på Miljöpartiet, och bedömare tror att det inte är omöjligt att partiet lämnar regeringen om förslaget blir verklighet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Isabella Lövin säger att MP inte accepterar ett volymmål för asylsökande.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Isabella Lövin säger att MP inte accepterar ett volymmål för asylsökande.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Den senaste veckan har det hettat till i riksdagspartiernas förhandlingar om översynen av Sveriges migrationslagstiftning. Stridsfrågan handlar om huruvida Sverige i framtiden ska ha ett volymmål för antalet asylsökande.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill sätta ett mål för antalet som söker asyl, som i så fall skulle ligga långt under dagens nivå. Nyligen sa Socialdemokraterna att man kan gå med på att införa ett så kallat riktmärke för antalet asylsökande, och enligt medieuppgifter är Centerpartiet beredda att kompromissa om ett sådant mål.

Det har satt press på Miljöpartiet, som är emot en striktare asylpolitik. Enligt uppgifter till Aftonbladet och Expressen har partiet under helgen haft krismöten där man övervägt att lämna regeringen med anledning av migrationsförhandlingarna.

Isabella Lövin säger att MP inte accepterar ett volymmål för asylsökande.
Isabella Lövin säger att MP inte accepterar ett volymmål för asylsökande. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Annons
Annons

Språkröret Isabella Lövin (MP) sa under måndagen att partiet inte kan godta att det införs ett volymmål. Hon undvek dock att ge ett klart svar på frågan om partiet är redo att utlösa en regeringskris på grund av frågan.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att det är svårt att veta hur MP kommer att agera om det blir ett skarpt läge.

– Det är lite sanningens minut, ska man efter så oändligt mycket lojalitet med Socialdemokraterna släppa även detta? Man har fått ge sig på väldigt viktiga områden, man har fått få stora triumfer. Kanske är det mer som talar för att man lämnar, men det är inte alldeles självklart, säger han.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, säger att MP:s låga opinionssiffror kan vara avgörande för hur partiet agerar.

– Det som talar för att man lämnar är att man ligger väldigt dåligt till i opinionen och att det har funnits och finns ett missnöje med att man kompromissat för mycket, säger han.

På grund av risken för en regeringskris har det spekulerats i att S överlåter lagstiftningsinitiativet till riksdagen. I stället för att regeringen lägger en proposition om en åtstramad flyktingpolitik, kan man låta frågan beredas av riksdagen där förslagen antas i form av en motion.

Denna taktik har tidigare använts när koalitionsregeringar varit oeniga, förklarar Tommy Möller. Alliansregeringen gjorde så 2009 då det gällde lagen om könsneutrala äktenskap, vilket KD var emot.

– Det är ganska viktigt i det här sammanhanget, för då skulle Miljöpartiet kunna sitta kvar i regeringen utan att man bidrar till att den här stramare flyktingpolitiken genomförs.

Annons
Annons

Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för M, säger att ”förutsättningarna ser väldigt goda ut” för att ett volymmål kommer att bli verklighet. Hon säger också att S har gett muntlig garanti att de är beredda att gå vidare även om MP är emot ett sådant mål. M kräver nu skriftliga garantier.

Moderaterna anser att volymmålet ska ligga i linje med antalet asylsökande i våra grannländer, vilket skulle innebära att Sverige minskar antalet med omkring 80 procent.

Tanken är att Sverige ska försöka nå målet genom åtgärder som exempelvis gräns- och id-kontroller, minskningar i antalet kvotflyktingar och att tillfälligt stoppa uppehållstillstånd till anhöriga.

– Tyskland har infört ett volymmål som jag skulle säga är fullt jämförbart. De har vidtagit ännu tuffare åtgärder, som en månatlig kvot för anhöriginvandrare, säger Maria Malmer Stenergard.

Inre gränskontroller får införas vid hot mot den allmänna ordningen eller den inre säkerheten. Kan det verkligen användas för att minska antalet asylsökande?

– I en extrem situation, som hösten 2015, kan man i högre utsträckning motivera extrema åtgärder. Om vi skulle hamna i en sådan situation igen får vi överväga alla lagliga möjligheter.

Ni har tidigare sagt att kvotflyktingar är särskilt skyddsvärda. Är det inte problematiskt att använda dem som ett sätt att minska antalet flyktingar?

– Det är inte det vi vill göra i första hand. Men givet vårt enormt höga asylmottagande där vi fortfarande ligger bland de länder i EU som tar emot flest per capita och i absoluta tal kan man fråga sig om det är rimligt att vi också är en av de största mottagarna av kvotflyktingar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons