Annons

M sågar blåljusförslag: Fler yrken behöver skydd

Ge stärkt skydd även till ordningsvakter och busschaufförer – det kravet för M i Stockholmslandstinget som nu gett sin syn på den så kallade blåljusutredningen. Justitieminister Morgan Johansson (S) öppnar nu för att se över delar av förslaget.

Under strecket
Publicerad

Irene Svenonius (M), landstingsråd i Stockholm tycker att förslaget på hur hot och våld mot blåljuspersonal ska bekämpas är otillräckligt.

Foto: Johan Nilsson/TT, Lars Pehrson

Irene Svenonius (M), landstingsråd i Stockholm tycker att förslaget på hur hot och våld mot blåljuspersonal ska bekämpas är otillräckligt.

Foto: Johan Nilsson/TT, Lars Pehrson
Irene Svenonius (M), landstingsråd i Stockholm tycker att förslaget på hur hot och våld mot blåljuspersonal ska bekämpas är otillräckligt.
Irene Svenonius (M), landstingsråd i Stockholm tycker att förslaget på hur hot och våld mot blåljuspersonal ska bekämpas är otillräckligt. Foto: Johan Nilsson/TT, Lars Pehrson

Regeringens utredare lade tidigare i år fram ett förslag på hur hot och våld mot blåljuspersonal ska bekämpas. Förslagen som ingår i den så kallade blåljusutredningen går ut på att höja straffen för de som angriper polis, ambulans och räddningstjänst.

Men i Stockholmslandstingets remissvar riktas nu kritik mot förslaget. De moderata landstingsråden i Stockholmslandstinget Irene Svenonius och Kristoffer Tamsons tycker att förslagen är otillräckliga.

– Det är bekymmersamt att den här statliga utredningen inte omfattar allt det som man behöver göra för att skydda våra medarbetare inom både sjukvården och kollektivtrafiken, säger finanslandstingsrådet Irene Svenonius till SvD.

De två moderaterna vill att flera andra yrkesgrupper också ska omfattas av förslaget på ett stärkt lagskydd. Det gäller dels personalen inne på sjukhusen.

Annons
Annons

– Vi anser att oavsett om man är sjuksköterska inom ambulansen eller sjuksköterska på en akutmottagning så ska man ha samma skydd, säger Irene Svenonius.

Med det här lagförslaget skulle de mer eller mindre vara helt oskyddade, eller inte vara bättre skyddade än i dag.

Men M-politikerna vill även inkludera andra grupper. Det gäller utryckningsgrupper som personalen i akutläkarbilar, och ordningsvakter. Men även yrkesgrupper inom kollektivtrafiken.

– Det gäller allt från bussförare och tågförare till biljettkontrollanter som i dag upplever att de inte har det skydd juridiskt som de borde ha, givet att de ofta är i utsatta situationer, säger Kristoffer Tamsons, trafiklandstingsråd.

Tamsons säger att det inte endast är traditionella blåljusyrken som rycker ut på olyckor, bränder eller terrordåd i dag. Utan även till exempel väktare eller ordningsvakter – som ofta är först på plats.

Utgångspunkten i regeringens utredning är att stärka skyddet för blåljusverksamhet men även andra samhällsnyttiga funktioner – en aspekt som nuvarande förslag i praktiken missar, anser Kristoffer Tamsons.

– Med det här lagförslaget skulle exempelvis ordningsvakter vara mer eller mindre helt oskyddade, eller inte vara bättre skyddade än i dag. Och då fångar man inte hela den utmaning som vi faktiskt har när det gäller samhällsviktiga funktioner, säger Tamsons.

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger att kritiken bygger på en missuppfattning.

– Det är fel att påstå att det undantar yrkesgrupper. Straffskärpningsgrunden gäller alla som är i tjänst, men utredarna föreslog ännu skarpare straff för attacker mot polis, brandkår och ambulanspersonal som arbetar med livräddningsinsatser. Där kan påföljden bli livstids fängelse, säger han till SvD.

Men på en punkt ser Morgan Johansson en möjlighet att tänka om: Det gäller kritiken mot att exempelvis väktare som är tidigt på plats vid en större akut händelse inte omfattas av samma skydd som polis och ambulanspersonal.

– Det är en fråga vi kan titta vidare på. Man kan fundera på de som hamnar i samma situation och hindras från att göra livräddningsinsatser, säger justitieministern.

Det här är ett av flera utspel om säkerheten för vårdpersonal som M kommit med i år. Tidigare har de bland annat ställt krav på larmbågar till akuten och skottsäkra västar till ambulanspersonal.

Är det här en viktig valfråga för er?

– Säkerheten för medarbetarna i Stockholms läns landsting är otroligt viktiga för oss oavsett om det är valår eller inte, säger Irene Svenonius.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons