Annons

M-kritik: Regeringen för passiv inför brexit

Elisabeth Svantesson kritiserar regeringen för att var passiv inför brexit.
Elisabeth Svantesson kritiserar regeringen för att var passiv inför brexit. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ta emot EU-pengarna! Moderaterna kritiserar regeringen för passivitet när det gäller den fond som ska användas för att hjälpa företag som drabbas av brexit.

Under strecket
Publicerad

EU öppnar för att använda en solidaritetsfond för att hjälpa de företag som drabbas hårdast av en eventuell brexit. Men i en intervju med SvD säger finansminister Magdalena Andersson att regeringen ännu inte tagit ställning till förslaget.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson kritiserar nu regeringen för passivitet.

– Jag tycker att finansministern verkar vara väldig ointresserad. Det förvånar mig. Om EU-kommissionen öppnar för att använda fonden är det alldeles självklart att vi ska ta hem de pengarna till Sverige, säger hon.

Däremot delar Moderaterna åsikten att det är svårt för den svenska regeringen att betala svenska stödpengar till drabbade företag. Det skulle enligt Magdalena Andersson inte vara förenligt med statsstödsreglerna.

– Jag delar den bedömningen. Däremot anser jag att vi behöver en generell svensk politik som stärker landets konkurrenskraft. Då krävs bland annat en stor skattereform och fokus på kompetensförsörjning.

Men stora reformer tar tid – brexit sker nu. Hur ska Sverige agera för att locka företag som just nu överväger att lämna Storbritannien för ett annat EU-land?

Annons
Annons

– De svenska myndigheter som jobbar med att göra reklam för Sverige ska fortsätta göra det. Det är också viktigt att handelskammare jobbar aktivt. Regeringens uppgift måste vara att föra en politik som gör det attraktivt att finnas här.

Magdalena Andersson öppnade för att använda pengar från de så kallade klimatkliven och industrikliven för att mildra effekterna av en eventuell brexit.

Det är inte rätt väg att gå, enligt Elisabeth Svantesson.

– Jag förstod faktisk inte riktig vad hon menade med det. Det känns mer som en fint. Då är det bättre att vara rak och säga att det är svårt att rikta statliga stöd, och i stället försöka få del av den fond som EU nu har öppnat, säger hon.

Elisabeth Svantesson riktar också svidande kritik mot de brittiska politiker, som enligt henne ”spelar ett högt spel med en viktig fråga.”

– Det är inte en vacker syn. Det är inte politikens stoltaste sidor som kommer fram i brittisk politik just nu.

Däremot tycker hon att EU skött förhandlingarna väl, trots alla turer i Storbritannien.

– Jag tycker att EU har visat ett stort tålamod. EU vill naturligtvis komma fram med ett bra avtal för alla parter, men någon gång tar tålamodet slut.

Det råder oenighet mellan EU-länderna hur man ska ställa sig till en begäran om ytterligare en förlängning, där bland annat Frankrike tvekar över att ge britterna mer tid. För att det ska bli en förlängning krävs att de kvarvarande länderna enas.

Hur tycker du att Sverige ska agera om frågan kommer upp?

– EU måste göra en avvägning. Är sannolikheten stor att de vill förhandla på riktigt eller är det bara är ett spel för gallerierna? Om man från EU:s sida tror det senare får man ta en funderare på om det inte är bättre att klippa tidigare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons