Annons

Hanif Bali (M) kallade domare ”jävla syltryggar”

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) får kritik från partiledningen för sitt uttalande om "jävla syltryggar som sitter i domstolarna". Hos jurister väcker det förvåning.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M).

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 1 av 2

Hanif Balis tweet på Twitter i måndags kväll.

Foto: Twitter Bild 2 av 2

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M).

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 1 av 2

Hanif Balis tweet på Twitter i måndags kväll.

Foto: Twitter Bild 2 av 2
Riksdagsledamoten Hanif Bali (M).
Riksdagsledamoten Hanif Bali (M). Foto: Emma-Sofia Olsson

Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström är kritisk.

– Jag tycker att Hanif Balis tweet var olämplig", säger han till TT.

I måndags kväll twittrade Hanif Bali (M): "Vad är det för jävla syltryggar som sitter i domstolarna? Det är bortom mig hur grovt vapenvåld sedan 1996 med flit varit häktningsbefriat."

Hanif Balis tweet på Twitter i måndags kväll.
Hanif Balis tweet på Twitter i måndags kväll. Foto: Twitter

– Vad gäller språkbruket så vill jag bara säga att jag utgår från att såväl vi i domstolarna som våra politiker respekterar de grundläggande konstitutionella förutsättningarna, nämligen att det ska finnas en rågång mellan den lagstiftande och dömande församlingen, säger Fredrik Wersäll, president i Svea hovrätt.

Annons
Annons

Tobias Billström efterlyser en bättre ton.

– Det är viktigt att vi håller en respektfull ton i sociala medier. Jag utgår från att det även eftersträvas av alla våra företrädare. Det är viktigt att riksdagsledamöter i sin roll som lagstiftare håller en god relation gentemot landets oberoende jurister, säger han.

Hanif Bali tycker att det är att märka ord att haka upp sig på "jävla syltryggar". Det finns ett betydligt viktigare fokus anser han, att personer med skarpladdade vapen ibland inte häktas.

– Det är helt orimligt, för det finns möjlighet i lagen att både anhålla och häkta någon som blir gripen med ett skarpladdat vapen. Det är en praxis som domstolarna måste tillämpa. Man kan göra det med gällande lagstiftning men det görs inte i massor av fall, säger han till TT.

Är det rimligt att lagstiftare kallar domare för syltryggar?

– Jag tycker att det är grymt märkligt att det är en så avslappnad inställning i domstolarna, att man inte ger särskilda häktningsskäl när människor grips med skarpladdade vapen. Ska man använda ordet syltryggar eller inte? Jag vet inte om det är det stora fokuset just nu. Vi har en polis som fått sitt hem beskjutet med automateld. Att då sitta och märka ord, tycker jag inte är den stora faran för rättsstaten just nu, säger Bali.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons