Annons

M-ledaren: Elbristen hotar förtroendet för politiken

Ulf Kristersson (M).
Ulf Kristersson (M). Foto: Lars Pehrson

Regeringen måste agera snabbt för att rädda tillgången till el. Moderatledaren Ulf Kristersson kräver nu både skattesänkningar på kraftvärme och att kärnkraften räddas kvar.

Under strecket
Publicerad

Efter att brödjätten Pågen slagit larm om att en utbyggnad av bageriet i Malmö hotas på grund av elbrist, menar Moderaterna att svensk energi- och näringspolitik står inför en förtroendekris.

Ulf Kristersson menar att händelsen är en väckarklocka.

– Tidigare har det funnits en osäkerhet kring elförsörjningen, att det kan bli problem i framtiden. När någon nu får ett konkret nej skapas en känsla av att så här kan ett land bara inte fungera. Polis, försvar och elsystem är ändå grundläggande infrastruktur som ska fungera, säger han.

Ulf Kristersson menar att problemen beror både på en lång tid av underinvesteringar i de stora elnäten, som ska transportera el från norr till söder, och på ett antal nya beslut om bland annat nya skatter på fossil kraftvärme.

Det senare har lett till att elbolaget Eon har beslutat att lägga ner sitt kraftvärmeverk i Malmö, något som förvärrat problemen med elbrist i södra Sverige.

Kristersson medger att även den förra moderatledda regeringen, som han var en del av, har ett ansvar för dagens situation.

Annons
Annons

– Det är nog många som tidigare borde förstått vilka konsekvenser det skulle få om man inte investerar i stamnät och om man inte räddar kvar kärnkraften. Men det fritar inte den sittande regeringen från ansvaret att om man har den här situationen, då måste man agera, säger han.

– Det enda regeringen gör nu är i praktiken att agera i fel riktning. Beskattningen av kraftvärmeproduktion är ett direkt hot mot tillgängligheten här och nu.

Samtidigt finns de som menar att vi måste fasa ut den fossila elproduktionen så snart som möjligt?

– Det finns säkert någon som tycker att det är jättebra att elintensiva företag med stora ugnar inte kan producera. Men det är nog ännu fler som är bekymrade över att den elektrifiering som nu borde genomföras nu hotas.

Kristersson pekar både på att elfordon kommer att kräva stora mängder el för laddning och att omställningen av stålindustrin till att bli mer fossilfri, kommer att kräva ännu mer el.

– Den här konverteringen kan inte äga rum utan el. Vi pratar om enskilda industrianläggningar som står för tio procent av Sveriges elbehov.

Moderaternas förslag till lösning är inte ny. Det är en kombination av en fortsatt satsning på kärnkraft, att den nya skatten på kraftvärme tas tillbaka och att tillståndsprocessen för att bygga ut elnäten kortas. Det är enligt Kristersson orimligt att det ska ta åtta år från beslut till att en ny kraftledning kan byggas.

Och kärnkraften är här för att stanna, om Moderaterna får bestämma.

– Både kärnkraften och vattenkraften kommer att behövas för att skapa den stabilitet i elnätet som krävs för en storskalig satsning på sol och vindkraft.

– Det funkar inte så att du kan ha en solpanel på taket och lösa elförsörjningen i landet. Det är möjligt att vi en dag löser tekniken kring energilagring, men dagens industriinvesteringar kan inte baseras på en förhoppning om att tekniken en dag kommer att lösa sig. Man kan inte önska fram el.

Moderaterna upprepar kravet på en ny, eller rättare sagt uppdaterad, energiöverenskommelse. Kristersson menar att det borde vara ganska enkelt att få till en bred politisk överenskommelse i riksdagen – och öppnar för att stänga ute Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet från en ny överenskommelse.

– Det här handlar i grund och botten om att vi tillåtit några partier att kidnappa den svenska energipolitiken, trots att det egentligen finns en massiv majoritet i riksdagen för en rationell politik. En uppgörelse skulle kunna bestå av Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons