Annons

”MP kan inte ha vetorätt i migrationspolitiken”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto:  Simon Rehnström

Moderaterna är beredda att kompromissa med Socialdemokraterna om migrationspolitiken. Men inte utan garantier.

– Då vill vi på förhand veta att det är på riktigt och att det är en skarp överenskommelse, säger M-ledaren Ulf Kristersson till Sveriges Radio.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Frågan om att införa ett volymmål för hur många asylsökande som Sverige ska ta emot per år har blivit stridsfrågan för den parlamentariska migrationskommittén, som förhandlar om en framtida migrationspolitik med brett stöd i riksdagen. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är för att sätta ett sådant mål.

Nyligen sa Socialdemokraterna att man kan gå med på att införa ett så kallat riktmärke för antalet asylsökande. Samtidigt är regeringspartnern Miljöpartiet starkt emot en striktare flyktingpolitik.

M-ledaren Ulf Kristersson säger att partiet är beredda att diskutera och kompromissa med S om migrationspolitiken, men vill i så fall inte se att Miljöpartiet får för stort inflytande.

– Om Moderaterna och Socialdemokraterna gör upp om migrationspolitiken så kan det inte bygga på att de därefter går till Miljöpartiet och ber att få deras åsikter och sedan ber att få ändra en överenskommelse, säger han i en intervju med Sveriges Radios P1-morgon.

Hur Socialdemokraterna hanterar Miljöpartiet kan inte jag lösa åt dem.

Annons
Annons

Enligt Kristersson är det nödvändigt att man får till stånd en ”stram, långsiktig och brett respekterad” invandringspolitik.

– När Socialdemokraterna sagt att de är beredda att förhandla med oss även utan Miljöpartiet, då finns det i alla fall tekniskt en sådan förutsättning, säger han till SVT:s Morgonstudion, som han också gästade på tisdagen.

M-ledaren upplever att Socialdemokraterna och Moderaterna blivit allt mer lika vad gäller sin migrationspolitik.

– De (S) säger att de tycker ungefär som oss, men driver motsatt politik i regering och det beror på att Socialdemokraterna och Miljöpartiet tycker fundamentalt olika. Hade de stått upp för sin egen politik finns det förutsättningar, men Miljöpartiet kan inte ha vetorätt.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin har sagt att man inte kommer att gå med på att ett volymmål införs. Enligt medieuppgifter har partiet under helgen haft krismöten där man övervägt att lämna regeringen.

På frågan om Kristersson, genom att ställa dessa krav, är medveten om och beredd att medverka till en eventuell regeringskris svarar Kristersson:

– Hur Socialdemokraterna hanterar Miljöpartiet kan inte jag lösa åt dem, det borde de kanske ha tänkt på när de gick in i det här samarbetet, säger han till P1-morgon.

Vi är inte ute efter att spräcka regeringen, vårt syfte är sakpolitiken.

På en fråga från SVT om hur Kristersson kommer att agera vid en eventuell regeringskris svarar han:

– Om regeringen spricker går frågan tillbaka till talmannen. Vi är inte ute efter att spräcka regeringen, vårt syfte är sakpolitiken.

Kristersson har tidigare öppnat för att budgetsamarbeta med SD. Men han vill inte bilda regering med partiet, säger han.

– Jag vill ha en borgerlig regering med borgerliga partier som för en borgerlig politik. Regering bildar man med partier som man kan kompromissa allting med.

Varje minoritetsregering måste vara beredd att diskutera budgetsamarbete, säger han och riktar med det kritik mot den nuvarande regeringen för att man inte samarbetat med samtliga riksdagspartier.

– Jag har hela tiden tyckt att man kan samarbeta med alla partier.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons