Annons

M överväger att lämna Twitter helt

Ulf Kristersson och M-ledningen överväger att överge Twitter, enligt SvD:s källor.
Ulf Kristersson och M-ledningen överväger att överge Twitter, enligt SvD:s källor. Foto: Tomas Oneborg

Ulf Kristerssons strategi – fler vuxna i rummet – går inte ihop med den högljudda gruppen M-ledamöter på Twitter. Nu överväger partiet att lämna Twitter, enligt SvD:s källor.

Under strecket
Publicerad

Hanif Bali.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

Hanif Bali har gjort det igen, för vilken gång i ordningen är det ingen som längre vet. På tisdagen sågade M-riksdagsledamoteni sociala medier den tidigare partiledaren och statsministern Carl Bildt, och kallade honom för ”erdoganist” och persona non grata i Balkan. ”En man som inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiskt skeende någonsin,” skrev Bali på Twitter.

– Det Hanif Bali i dag och vid flera tillfällen har uttryckt är fullständigt oacceptabelt inom Moderaterna. Så här beter vi oss helt enkelt inte, vare sig mot partivänner eller meningsmotståndare. Jag har instruerat partisekreterare Gunnar Strömmer och riksdagsgruppens gruppledare Tobias Billström att omedelbart kalla in Hanif Bali för ett mycket allvarligt samtal, säger partiledaren Ulf Kristersson.

Det finns en anledning till att M-ledaren låter så hård. Att Hanif Bali kallas till partiledningen för bannor är ingenting nytt. Under Anna Kinberg Batras partiledartid var de allvarliga samtalen och förmaningarna många. Men det är ett större problem för Ulf Kristersson än för hans föregångare.

Annons
Annons

Hanif Bali.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

Den nuvarande partiledningens politiska strategi de kommande tre åren ska, ännu mer än tidigare, utgå ifrån ”fler vuxna i rummet”, enligt SvD:s källor. Strategin går ut på att Moderaternas politik ska uppfattas som ansvarsfull, och inte alarmerande eller polariserande. Men det är inte bara i policyförslag som den vuxne ska synas, politiska företrädare för Moderaterna måste också passa in i bilden.

M-kontot kan tas ner. Och ledande företrädare får i så fall lägga sina konton i dvala.

Talesättet som Ulf Kristersson lanserade när han valdes som partiledare för snart två år sedan har varit svårt att genomföra. Ledamöter i riksdagen som Hanif Bali, Lars Beckman och Jan Ericson har fortsatt sitt högljudda twittrande. Snarare har uttrycket att ”vara den vuxne i rummet” använts mot Kristersson och hans ledarstil av politiska motståndare och ledarsidor på båda sidor blockgränsen. Trots det har M-ledningen nu bestämt sig för att trycka ännu hårdare på just detta. Och en ny idé diskuteras.

– Vi överväger att lämna Twitter. Det kan till exempel handla om att vårt officiella M-konto tas ner. Och ledande företrädare får i så fall lägga sina konton i dvala, säger en källa.

Hanif Bali.
Hanif Bali. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

När det kommer till opinionsbildare som engagerar på Twitter hamnar flera moderater på topplistorna vecka efter vecka. Mest självklar är kanske Hanif Bali, men också namn som Jan Ericson, Johan Forssell och Lars Beckman brukar synas på topplistorna.

Annons
Annons

Den moderate riksdagsmannen Jan Ericson kallar sig själv för en ”politisk influencer”. Han skapar en del av sitt engagemang på inlägg som kritiserar mediers rapportering om klimatförändringarna. På Moderaternas dag i Almedalen i år gick han ut på egen hand och spred sitt budskap.

– Jag anser inte att det finns något forskningsstöd alls för att det pågår en klimatkris, sa han i en intervju med Aftonbladet.

Lars Beckmans Twitterflöde har under flera års tid präglats av angrepp mot medier som han menar är vänstervridna. Under sommaren har riksdagsledamoten från Gävle bland annat hunnit med ett infekterat meningsutbyte med Anders Ingvarsson, chefredaktör för Gefle Dagblad och hela Hälsingland.

Nu har partiledningen enligt SvD:s källor börjat skissa på en ny uppförandekod, där vissa typer av uttalanden ska vara oförenliga med att också företräda Moderaterna. Förändringarna kommer efter att den moderata partiledningen upprepade gånger har anklagats för att vara slapphänt med företrädare som går över gränsen i sociala medier.

Riksdagsledamoten Hanif Bali har närmare 120 000 följare, och han vet hur han får dem att reagera. Förra veckan hade Bali drygt 40 000 interaktioner på sina inlägg, enligt Dagens Opinions lista. Det starka stödet på sociala medier har pekats ut som en anledning till att Hanif Bali får fortsätta med sitt sätt att twittra, men han har också ett starkt stöd internt i partiet. En allmänt utbredd uppfattning om att Hanif Bali ”säger som det är” har det senaste året gjort att ställningen i partiet har stärkts.

Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna, tycker att det råder ett uppskruvat tonläge i sociala medier både från höger och vänster, men att det finns en större acceptans när människor till vänster beter sig illa.

– Det man ska tänka på generellt när det gäller debatter är att man ska debattera på ett sätt som man gärna vill bli bemött själv. Samtidigt tycker jag inte att man ska ta någon skit. Jag är väldigt tydlig med det när någon hoppar på mig, då biter jag tillbaka, säger han.

Hanif Bali vill inte kommentera det senaste Twitterbråket.

– Jag pratar inte med min partiledning via media.

Har de kontaktat dig?

– Det är mellan mig och partiledningen, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons