Annons

Lovar banta byråkratin: ”Vackra ord hjälper inte”

Färre dyra konsulter, färre administratörer – och mer utrymme för vårdpersonalen. Det är blågröna löften i det budgetförslag för Stockholmslandstinget som läggs fram på tisdagen.

– Vackra ord, men jag vill se det hända också, säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening.

Under strecket
Publicerad

”Toppstyrningen ska bort”, säger finans- och personallandstingsrådet Irene Svenonius.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 3

– Viktigt att tystnadskulturen försvinner, säger Johan Styrud.

Foto: Tomas OneborgBild 2 av 3
Foto: Tomas Oneborg / Svenska DagbladetBild 3 av 3

”Toppstyrningen ska bort”, säger finans- och personallandstingsrådet Irene Svenonius.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
”Toppstyrningen ska bort”, säger finans- och personallandstingsrådet Irene Svenonius.
”Toppstyrningen ska bort”, säger finans- och personallandstingsrådet Irene Svenonius. Foto: Tomas Oneborg

Den största utmaningen för Stockholmslandstinget – Region Stockholm heter det från årsskiftet – är att klara av bemanningen och att ha rätt storts personal inom både sjukvården och kollektivtrafiken.

Under lång tid har personalpolitiken fått sämsta möjliga betyg av många landstingsanställda vilket gjort att många har slutat.

Ingen vet exakt hur många som saknas men det handlar om flera tusen sjuksköterskor och läkare. Den genomsnittliga personalomsättningen ligger på 15 procent inom sjukvården och av de som jobbar är 2,3 procent inhyrd personal.

– Det har varit för mycket toppstyrning där man politiskt detaljstyr hur arbetet ska organiseras. Många säger att de inte har något inflytande eller kan påverka den egna verksamheten, säger finans- och personallandstingsrådet Irene Svenonius (M) när SvD träffar henne på Danderyds sjukhus.

Annons
Annons

– Det vill vi ändra på. Vi bestämmer målen och ger de ekonomiska ramarna, men besluten ska ut på arbetsplatserna. Vi vill ha en plattare organisation och se till att den personal vi redan har stannar.

Danderyds sjukhus är en arbetsplats där vårdpersonalen fått slita hårt och där arbetsmiljön klassats som usel i många år. På senare tid har även erfarna sjuksköterskor och läkare fått nog och slutat.

– Det är oroande eftersom deras kompetens är jätteviktig. Nu vill vi att alla anställda ska ha ett utvecklings- och lönesamtal varje år. Scheman och löner ska sättas individuellt, det ska finnas en lönespridning och man ska kunna få mer betalt om man gör ett bra jobb. Man måste inte bli chef för att få upp lönen, säger Irene Svenonius.

200 miljoner extra ska användas som smörjmedel för vårdpersonal som vill vidareutbilda sig med full lön. Men också för att utbilda bättre chefer som i första hand ska få vårdteamen att fungera.

– Vi vill ha fram en annan kultur. Det kan ta sin tid, men under mandatperioden är målet att skapa en väsentlig skillnad. Vi vill ha ner personalomsättningen, sjuktalen och inhyrningen av personal och bli bättre på att rekrytera nya anställda.

Region Stockholm ska bli en attraktiv arbetsgivare, men varför har Alliansen i 12 år inte prioriterat en bra personalpolitik?

– Det borde gjorts tidigare. Många har haft bra intentioner och trott att politiken ska lösa det mesta. Jag vill att politiken ska göra mindre och professionen bestämma mer, säger Irene Svenonius.

Under 2019 ska också 900 miljoner dras in på landstingets egen administration, vilket exempelvis innebär en halvering av de närmare 900 administratörer som jobbar centralt i landstinget. Dessutom utlovas återigen att notan för alla dyra konsulter ska dras ner rejält. Det löftet har getts tidigare utan större effekt.

Annons
Annons

– Viktigt att tystnadskulturen försvinner, säger Johan Styrud.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 2
Foto: Tomas Oneborg / Svenska DagbladetBild 2 av 2

– Nu lägger vi in en högre växel. Region Stockholm ska bli den minst byråkratiska regionen i landet med bättre ledning, styrning och uppföljning, säger hon.

Johan Styrud, ordförande för Stockholms 9 300 läkare, är för en gångs skull väldigt positiv till de signaler han får från politiskt håll när det gäller personalfrågorna.

– Ja, faktiskt, men vackra ord hjälper inte, det måste visa sig i praktiken också. Att banta administrationen och få bort en massa onödiga och dyra konsulter som ingen vet vad de håller på med är viktigt. Det låter som ljuv musik att man också vill ha en plattare organisation och delegera besluten till lokal nivå och till verksamheterna, säger han.

– Nu återstår att ta bort sparbetingen och kompensera för prisökningar i akutsjukvården och att göra något åt den svåra tystnadskultur som finns. Ska landstinget bli en bra arbetsgivare måste personalen våga säga vad de tycker utan att straffas.

– Viktigt att tystnadskulturen försvinner, säger Johan Styrud.
– Viktigt att tystnadskulturen försvinner, säger Johan Styrud. Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg / Svenska Dagbladet
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons