Annons

M och anonyma vittnen

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

PODD | 23 september. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras borgerlig kriminalpolitik och anonyma vittnen. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras borgerlig kriminalpolitik.

I helgen stod det klart att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna hoppar av regeringens gruppsamtal om åtgärder för att få bukt med gängkriminaliteten. Från Moderaternas sida var motiveringen att regeringen inte går Moderaterna tillräckligt tillmötes och igår kunde man se inrikesminister Mikael Damberg möta Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell i SVT:s Agenda.

Vi befinner oss i en kriminalpolitiskt intensiv period med stort politiskt tryck på att lägga fram åtgärder och göra något. En åtgärd på moderaternas lista är särskilt omstridd. Det handlar om punkt 9 på Moderaternas lista – anonyma vittnen. Förespråkarna menar att det behövs för att folk är rädda för att vittna.

I våras kom ett tillkännagivande från riksdagen att anonyma vittnen ska utredas men stödet var svagt: förslaget vann med siffrorna 160-157 och kritiker som Advokatsamfundet och andra straffprocesskunniga menar att anonyma vittnen inte är rättssäkert. Anonyma vittnen är också en fråga som klyver borgerligheten eftersom Centerpartiet säger nej.

Är anonyma vittnen rättssäkert, eller har debatten om åtgärder mot kriminaliteten tappat alla proportioner? Det diskuterar ledarsidans Lydia Wålsten tillsammans med Stefan Olsson, statsvetare och moderat regionråd i Uppsala och Viktor Banke, försvarsadvokat på byrån Dubio.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons