Annons

M om inre utlänningskontroller: "Inte tillräckligt"

Moderaterna välkomnar att polisen får extra resurser till att genomföra fler inre utlänningskontroller i höst. Samtidigt tror partiet inte att insatsen kommer att räcka.

– Det är bra att polisen utlovar förbättring i antalet, men det sker från en väldigt låg nivå, säger Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson.

Under strecket
Publicerad

Johan Forsell, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Johan Forsell, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
Johan Forsell, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna.
Johan Forsell, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna. Foto: Lars Pehrson

Inre utlänningskontroller innebär att polisen kräver att människor visar upp pass eller liknande dokument som styrker att de har rätt att vistas i Sverige. Som SvD har rapporterat kommer polisen att utöka kontrollerna i höst, som en del i regeringens satsning för att utvisa fler papperslösa.

Moderaterna har tagit fram statistik från polisen som visar att antalet inre utlänningskontroller har minskat de senaste åren, från 42 467 under 2012 till nästan hälften så många under 2015 – 23 652. Hittills i år har antalet kontroller legat på ungefär samma nivå som under 2015.

– Antalet inre utlänningskontroller följer fjolårets siffror, trots flyktingkrisen. Det innebär att även om det blir en förbättring så befarar vi att det inte kommer att vara tillräckligt, säger Johan Forssell.

Patrik Engström, chef för gränspolissektionen, säger dock till SvD att det tar minst ett halvår från en budgetökning tills effekterna märks. Det var i vårbudgeten som regeringen sköt till 33 miljoner för polisens arbete med att utvisa människor, vilket möjliggjort för gränspolisen att rekrytera ny personal.

Polisen har inte uppgett någon siffra för antalet kontroller i höst. Hur många skulle vara tillräckligt enligt Moderaterna?

– Det är svårt att säga en siffra från politiskt håll, men det måste vara en kraftfull utbyggnad av detta om det ska kunna få någon större effekt. En dubblering minst, säger Johan Forssell.

Det finns ingen säker siffra på hur många som lever som papperslösa i Sverige. Polisen har i dag cirka 20 000 öppna ärenden med asylsökande som fått ett avslagsbeslut men inte lämnat Sverige. Samtidigt räknar Migrationsverket med att ytterligare runt 35 000 ärenden kommer att lämnas över till polisen de närmaste åren. Moderaterna har tidigare sagt att man vill se en kartläggning av antalet papperslösa.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons